Kalașnikov, motorul unei economii CIURUITE. Ce fac rușii cu atâtea ARME?
Armele de asalt au reusit sa revigoreze cifrele financiare ale companiei, in cursul anului trecut inregistrandu-se o dublare a productiei si un profit net de trei miliarde de ruble, aproximativ 45 de milioane de dolari, in crestere cu 28 de procente fata de 2013, potivit CNN, citat de business24.ro.
Kalashnikov a fost una din primele companii lovite de interdictiile dictate de Occident dupa invazia Ucrainei de catre trupele rusesti. „In ciuda sanctiunilor, am reusit sa inregistram profit pentru prima data in ultimii 7 ani”, sustine directorul general al fabricii de armament, Alexei Krivorusko, unul dintre rusii „de neatins”, apropiat al lui Putin, aflat pe celebra lista Magnitsky.
Compania sustine ca o parte din profit a fost generata si de deschiderea unor noi piete, in special in statele din Asia si Africa. Spre deosebire de anii trecuti, Kalashnikov a intrat si pe piata civila – tir sportiv, vanatoare, costume de camuflaj, accesorii militare – sub sloganul: „Protejam pacea”
Cel mai mare consumator ramane insa chiar Federatia Rusa. Armata si fortele de securitate interne sunt printre putinele sectoare unde guvernul de la Moscova nu a operat taieri de 10% din bugetul anual.
Ba din contra, se estimeaza ca nivelul cheltuielilor pentru armata va creste cu 85% pana in 2017.
Kalashnikov a produs 120.000 de arme automate in 2014 si se asteapta ca productia sa creasca cu 25% in cursul acestui an.
Punct critic
Restul economiei din Rusia se prezinta ca si cum armele automate Kalashnikov ar fi tintit direct spre ea. Pentru experti singura intrebare este cand se va ajunge in punctul critic.
In acest moment, prognoza privind PIB al Rusiei indica o micsorare cu 5% a acestuia, inflatia a crescut cu 15%, iar nivelul de depreciere al rublei este la cote istorice.
Rusia traieste acum din consumul rezervelor valutare constituite de-a lungul timpului. 134 de miliarde de dolari au fost consumati in cursul anului trecut numai in incercarea de a stabiliza moneda nationala, a capitaliza cateva companii de stat aflate in pragul colapsului si a limita efectele crizei.
Intreg efortul depus in 2014 a diminuat rezerva valutara a Bancii Rusiei la 376 miliarde de dolari, o suma indestulatoare pentru a mai trai un an din importuri, dar si cel mai scazut plafon al rezervelor din martie 2009 pana in prezent.
Importurile nu sunt insa singura ingrijorare a oficialilor de la Kremlin. Datoria publica a Rusiei se ridica la 600 de miliarde de dolari, mare parte din ea fiind detinuta de companiile si bancile de stat.
Pariu pe timpul ramas
In functie de analistii consultati, sistemul actual din Rusia mai poate rezista in aceste conditii cateva luni sau cel mult doi ani. Nimeni nu se avanta insa cu un pronostic optimist pe o perioada mai lunga.
„Tarile puse sub o astfel de presiune isi pot consuma foarte rapid rezervele valutare. La fel ca in 1998, economia rusa poate aluneca pe tobogan mult mai rapid decat ne asteptam”, spune Philip Uglow, economist sef in cadrul MNI Indicators, pentru CNN Money.
In opinia acestuia, punctul limita ar putea fi atins in cel mult sase luni, moment in care rezervele valutare ale tarii vor atinge un nivel critic, iar deznodamantul ar urma sa fie consemnat in vara anului viitor.
Pentru alti experti, Rusia va reusi sa se mentina pe linia de plutire inca doi ani, chiar daca pretul petrolului nu va reveni si conflictul din Ucraina nu-si va gasi o solutie diplomatica.
Dincolo de acest orizont, nu se mai gaseste nicio voce dispusa sa emita previziuni despre viitorul Rusiei.
„Cu atatea elemente in continua miscare este imposibil de anticipat pentru cata vreme Rusia va reusi sa supravietuiasca din rezervele valutare”, crede Neil Shearing, coordonatorul departamentului pentru piete emergente din cadrul Capital Economics.
In acelasi timp, daca ne gandim ca economia Rusiei se duce in jos, la fel de repede pe cat vanzarile interne ale Kalashnikov o iau in sus, ne putem intreba oare cum va arata totul peste maxim doi ani, cand rusii nu vor mai avea bani, dar vor avea o multime de arme de asalt noi-noute.
sursa: business24.ro