Externe

Kim Jong-Un vrea să întărească arsenalul nuclear al Coreii de Nord

Kim Jong-Un a supervizat aceste exerciții desfășurate de unități de artilerie "însărcinate cu atacarea bazelor forțelor agresorului american imperialist în teatrul de operațiuni din Pacific în caz de urgență", a transmis marți agenția oficială KCNA.

"Capacitatea acestor unități de a purta o confruntare veritabilă și performanța lor de luptă au fost considerate perfecte", a adăugat sursa citată.

Kim Jong-Un a subliniat necesitatea ca țara sa "să continue impulsul acestor realizări miraculoase, întărind forța nucleară, pas cu pas, în acest an istoric".

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, dispozitivele lansate luni au fost rachete Rodong cu o rază de o mie de kilometri.

Ele s-au scufundat în Marea Japoniei, denumită de asemenea Marea de Est, Tokyo precizând că ele au căzut în Zona Economică Exclusivă (ZEE) care se află sub controlul său.

Aceste dispozitive sunt o versiune îmbunătățită a rachetelor Scud, cu o rază maximă de 1.300 de km, ceea ce le-ar permite să atingă aproape întreg teritoriul japonez.

Noile teste au survenit într-un moment în care marile puteri erau reunite în China pentru Summitul G20 și au fost apoi condamnate de Japonia și SUA, dar și de către Coreea de Sud.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreii de Nord orice program nuclear sau balistic. Însă, în ciuda sancțiunilor extrem de dure la care este supusă, Coreea de Nord nu a dat niciun semn că ar vrea să renunțe la aceste programe.

Consiliul de Securitate urmează să se reunească marți la cererea SUA și a Japoniei pentru a analiza o eventuală ripostă.

"Angajamentul nostru de a ne apăra aliații în fața acestor amenințări rămâne neschimbat", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, denunțând ‘testele care au devenit mult prea frecvente în ultimele luni".

Phenianul refuză însă să dea înapoi. Kim Jong-Un și-a exprimat "marea satisfacție după exercițiul reușit cu rachete balistice", care au demonstrat capacitatea armatei sale de a lansa "un atac preventiv împotriva dușmanilor, în orice moment și din orice loc", a adăugat KCNA.

De la al patrulea său test nuclear din ianuarie, Coreea de Nord și-a înmulțit exercițiile cu rachete balistice.

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a publicat nouă fotografii de la ultimele teste, în care se poate vedea în special liderul suprem zâmbind larg, în fața unei hărți și înconjurat de cadre care de asemenea zâmbesc.

Potrivit Melissei Hanham, specialistă în programul de armament nord-coreean în cadrul Institutului Middlebury pentru studii internaționale din California, este dificil de evaluat pentru moment dacă Phenianul a realizat progrese tehnice.

Luna trecută, Coreea de Nord a lansat totuși un proiectil de pe un submarin (SLBM). Racheta a parcurs 500 de km în direcția Japoniei, ceea ce, în opinia experților, ar constitui un progres net în programele balistice nord-coreene.

O veritabilă capacitate SLBM ar ridica la un nou nivel amenințarea nucleară nord-coreeană, Phenianul putând să își extindă capacitatea de disuasiune dincolo de Peninsula Coreeană.

Ea ar oferi de asemenea Coreii de Nord capacitatea unei ‘a doua lovituri’ în eventualitatea unui atac asupra bazelor sale militare.

Kim Jong-Un a calificat acest test ca fiind ‘cel mai mare succes’ și a declarat că, de acum, continentul american este în raza de atac a Coreii de Nord.

Coreea de Sud a ripostat la înmulțirea tirurilor de rachete nord-coreene acceptând desfășurarea controversată pe teritoriul său a scutului anti-rachetă american THAAD, o decizie condamnată atât de Beijing, cât și de Moscova.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *