ExterneUcraina

Kissinger, despre războiul din Ucraina: „Nu cred că totul este vina lui Putin”

Fostul secretar de stat al Statelor Unite consideră o greșeală mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pe numele președintelui Rusiei, scrie ziarul La Razón.

Veteranul diplomat american Henry Kissinger, care a fost consilier pentru securitate națională al fostului președinte republican Richard Nixon și secretar de stat din 1973 până în 1976, sugerează într-un interviu că o parte din responsabilitatea războiului din Ucraina este împărțită.

„Nu cred că totul este vina lui Putin”, a declarat el pentru săptămânalul german Die Zeit. În 2014, influentul strateg și-a exprimat serioase îndoieli cu privire la planul de a invita Ucraina să adere la NATO, considerând că aceasta este o provocare directă împotriva Rusiei.

Kissinger, care împlinește 100 de ani sâmbătă, pe 27 mai, credea atunci că „Ucraina ar fi trebuit să rămână neutră, cu un statut similar cu Finlanda”. Cu toate acestea, acum susține că s-a răzgândit și este favorabil ca Ucraina să se alăture alianței militare odată ce războiul s-a încheiat.

„Astăzi sunt absolut în favoarea acceptării Ucrainei în NATO. Acum că nu mai există zone neutre între NATO și Rusia, este mai bine ca Occidentul să admită Ucraina în NATO”.

„Putin în fața unei instanțe? Mai bine nu!”

El a vorbit şi despre mandatul de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru a fi judecat la Curtea Penală Internaţională. „Putin în fața unei instanțe? Mai bine nu!”, a spus el. Pentru că, în opinia sa, este „imposibil sau mult mai dificil să închei un război dacă legați rezultatul războiului de destinul personal al unui lider politic”.

Cu privire la opțiunea ca Moscova să ajungă să aprobe folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei, Kissinger și-a exprimat îndoielile, cu o nuanță: „Cu cât ajungi mai mult în miezul identității rusești, cu atât este mai probabil să o faci”.

În iulie 2022, Henry Kissinger a sfătuit Ucraina și Occidentul să nu cedeze niciun teritoriu ocupat după începerea războiului într-un posibil scenariu de negocieri cu Rusia. „Cedarea teritoriului ucrainean nu ar trebui să fie una dintre condițiile pe care le putem accepta”, a spus Kissinger la acea vreme.

Luna trecută, el a cerut o încetare a focului în baza căreia Rusia ar trebui să se retragă de pe frontul demarcat înainte de invazia din februarie 2022, în timp ce Crimeea ar trebui să fie obiect al „negocierilor”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *