Actualitate

Kovesi: Corupția e la același nivel în Europa de Est și Europa de Vest. „Nicio țară nu e curată”

 „În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență”, a spus șefa Parchetului European, care a adăugat că, în cazul achizițiilor publice, Parchetul se lovește constant de mită și dobândire de foloase personale.

Kovesi și-a reiterat convingerea că procurorii delegați de diferitele state la Parchetul European trebuie să fie complet independenți pentru a-și putea face treaba și consideră că banii pentru Parchetul European sunt mult prea puțini. Drept exemplu, Kovesi a spus că pentru construirea instituției pe care o conduce au fost alocate inițial 30,2 milioane de euro, ceea ce corespunde bugetului unui parchet regional din România.

Cu referire la cazurile de corupție la nivel european, fostul procuror șef al DNA a subliniat că „nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”.

"Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro. Așa ceva este teoretic imposibil".

Laura Kövesi ist das Gesicht der Europäischen Staatsanwaltschaft. Die 48-jährige Rumänin machte sich in ihrer Heimat einen Namen als kompromisslose Korruptionsjägerin. Mächtige Gegner hat sie bis heute.

Laura Kovesi, șefa Parchetului European: „În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”, a mai afirmat Laura Kovesi pentru ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung, preluat de Rador.

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Kovesi, și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *