Actualitate

‘Kremlinul nu are un scop final în acest război din Ucraina. Există un număr mare de ținte și în Europa de Est’ – avertismentul președintelui Lituaniei

‘Kremlinul nu are un scop final în acest război din Ucraina. Există un număr mare de ținte și în Europa de Est’ – avertismentul președintelui Lituaniei

Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, însă este necesar să fiți pregătiți pentru un conflict prelungit – consideră președinții Letoniei, Lituaniei și Estoniei, Edgars Rinkēvičs, Gitanas Nausėda și Alar Karis, care s-au întâlnit, luni, la Tallinn, relatează Rador Radio România.

Liderii țărilor baltice consideră că nu trebuie subestimată capacitatea Rusiei de a învăța din greșelile sale și de a-și reface forţele în timp. Potrivit lui Alar Karis, scenariul unei victorii a Rusiei în războiul declanşat împotriva Ucraina reprezintă o amenințare pentru întreaga lume occidentală. “În primul rând, o astfel de chestiune este foarte ipotetică. De asemenea, nu ar trebui să luăm în calcul că Rusia va putea să câștige acest război. Dar, dacă brusc se va întâmpla acest lucru, noi toți vom fi în pericol, nu numai țările baltice, ci și toată Europa, întreaga lume occidentală. Aceasta este ceea ce trebuie să le reamintim partenerilor noștri” – a afirmat președintele Estoniei. Edgars Rinkēvičs, liderul leton, a declarat că merită luat în considerare faptul că Moscova învață mereu din propriile greșeli.

Strategie pe termen lung

Potrivit acestuia, Rusia își ajustează resursele și economia pentru un război mai eficient împotriva poporului ucrainean, iar strategia Kremlinului, de asemenea, este construită pentru o perioadă lungă de timp. “Trebuie să ajutăm în continuare Ucraina. Dacă Rusia atacă vreuna dintre țările baltice sau oricare dintre țările NATO din Est, atunci, trebuie să fim pregătiți. Nu vom risca și vom continua să ne îmbunătățim capacitățile de apărare, să ne îmbunătățim capacitatea de a face față oricărei provocări. Atunci, asta îi va face (pe ruşi, n.r.) să gândească mai bine. De asemenea, nu este nevoie de panică, ori aceasta se simte uneori” – a subliniat Rinkēvičs. La rândul său, preşedintele Estoniei, Gitanas Nausėda, a declarat că numai împreună Uniunea Europeană și alți aliați există posibilitatea de a ajuta în mod direct Ucraina să câștige războiul cu Rusia. “Eu, la fel ca până acum, cred 100% în victoria Ucrainei. Dar trebuie să înțelegem că regimul de la Kremlin nu are un scop final în acest război. Există un număr mare de ținte, printre care se pot regăsi şi țările baltice, și Europa de Est, și Europa Centrală” – a afirmat președintele Lituaniei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Problema rusilor este ca le trebuie papica gratis.
    Pana acum 2 ani o luau din Ukraina.
    Acum trebuie sa plateasca bani grei pentru mancare.
    Si cum ei striga mereu “Sus cu munca sa n-ajungem cu mana la ea ” .va dati seama ce foame curge pe Volga !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *