Actualitate

Krzysztof Bielaj, consilierul economic al Ambasadei Poloniei la Chisinau: R. Moldova este o tara in care merita sa investesti

In 2010, Polonia va acorda RM un credit de 15 milioane de dolari. Acordul de creditare va fi semnat de oficiali ai celor doua tari in decada a doua a lunii ianuarie. Este primul ajutor oferit R. Moldova la nivel bilateral de Guvernul Poloniei, in conditiile in care toate acordurile de acest fel, pana in prezent, erau incheiate in cadrul UE. „Acest credit dovedeste ca Moldova este o tara stabila, in care merita sa investesti, un semnal pentru oamenii de afaceri polonezi de a veni incoace”, a declarat Krzysztof Bielaj, consilierul economic al Ambasadei Poloniei.

 

Polonia – pe primul loc in UE cu o economie crescanda

Polonia se va afla pe primul loc in topul tarilor din UE dupa nivelul cresterii economice si in 2010, au declarat oficiali polonezi din cadrul Ambasadei R. Polone la Chisinau. In acest an, Polonia este singura tara europeana care a inregistrat o crestere economica. Potrivit estimarilor Ministerului polonez de Finante, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 1% in 2009 si cu 1,2% va creste anul viitor. Krzysztof Bielaj sustine ca tara sa are un sistem, unic in UE, care ii mentine excelent nivelul dezvoltarii in perioada crizei economice dure.

„Doar Polonia are un PIB pozitiv in acest moment. E singura tara care-si va pastra cresterea indicelui in cauza si va evita recesiunea. Guvernul nostru a realizat un program anti-criza, un plan de stabilitate si dezvoltare, ambele deosebit de reusite. Micsorarea cheltuielilor intreprinderilor, sprijinirea noilor intreprinzatori si sustinerea sectoarelor eficiente – au fost doar cateva masuri. Apoi, Polonia este lider in utilizarea fondurilor europene. Optimismul polonezilor i-a ajutat enorm in depasirea crizei. Rationalizarea intreprinderilor nationale si locale, imbunatatirea conditiilor de activitate a oamenilor de afaceri au dat rezultate pe masura asteptarilor. In comparatie cu colegii din unele tari UE, businessmenii nostri au suportat de doua ori mai putine pierderi. Activismul polonezilor e cel mai ridicat in ultimii 20 de ani”, a declarat consilierul economic al ambasadei.

Vinurile moldovenesti au un loc distinct pe piata polona

Conform statisticilor, relatiile economice dintre statele noastre se afla la un nivel avansat. Un rol important in aceasta privinta revine schimburilor comerciale. In al treilea trimestru al anului curent, Moldova a exportat in Polonia marfuri in valoare de aproape 25 de milioane de dolari, aproximativ 3% din exportul total. In clasamentul tarilor importatoare de marfuri moldovenesti, Polonia se afla pe locul opt. Statistica ne arata ca R. Moldova a importat din Polonia, in primele noua luni ale anului, marfuri in valoare de 60,4 mln. dolari. In clasamentul tarilor exportatoare, Polonia se afla pe locul zece.

Vinurile moldovenesti ocupa un loc distinct pe piata polona, aceasta ocupand primul loc printre statele UE importatoare de vinuri moldovenesti. Din cauza crizei mondiale, ajutorul polonez acordat R. Moldova nu a fost cel dorit de Guvernul Poloniei. Acesta se estimeaza la circa 900.000 de dolari. Marcin Nosal, insarcinatul cu afaceri al R. Polone la Chisinau, s-a aratat satisfacut de evolutiile relatiilor bilaterale dintre cele doua tari, mai ales in ultima jumatate de an. Unul dintre cele mai importante contacte bilaterale l-a constituit vizita din iulie a ministrului Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski.

La 10 decembrie, in orasul german Bonn, a avut loc o intalnire de bun augur dintre premierul polonez Donald Tusk si prim-ministrul Vlad Filat. Discutiile s-au axat pe accelerarea relatiilor moldo-polone si pe aspiratiile Moldovei de a se integra in UE. Urmeaza ca, in 2010, Vlad Filat sa efectueze o vizita oficiala in Polonia. De asemenea, intalnirea ministrului Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, cu omologul sau moldovean Iurie Leanca a fost una prolifica pentru tara noastra, in cadrul primei intruniri a ministrilor de Externe ai UE cu cei din tarile Initiativei europene „Parteneriatul Estic”.

Unul dintre cei mai importanti ambasadori ai RM in UE

„Polonia sustine inceperea cat mai rapida a negocierilor asupra noului Acord de colaborare dintre UE si RM. De asemenea, dorim initierea dialogului privind liberalizarea regimului de vize”, a afirmat Marcin Nosal. Demna de mentionat este si prezenta culturala a Poloniei in tara noastra, gratie Ambasadei Poloniei, dar si a Institutului Cultural Polonez, prin expozitii inedite, festivaluri de filme, lansari de carte, vizite ale unor importante personalitati, ca cea a disidentului Adam Micknich. „Activitatea culturala a fost, este si va fi o parte importanta a relatiilor noastre. Prin intermediul culturii, ne este cel mai usor sa transmitem sentimentele fata de partenerii nostri din R. Moldova”, au conchis reprezentantii Ambasadei Polone la Chisinau.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *