Social

La BAC, prinşi cu mâţa-n… telefonul mobil

În linii generale, examenele de bacalaureat se desfăşoară conform regulamentului, dar au avut loc şi câteva reţineri în flagrant. Ofiţerii anticorupţie au descins în dimineaţa zilei de 6 iunie la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Chişinău unde susţin examenele candidaţii de la trei instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”, Liceul „Univers Lions” şi Liceul Teoretic seral nr.1. La etajul patru al acestei instituţii, într-una din clase au fost depistate şase persoane în posesia cărora erau întrebările de la examen şi rezolvările lor. Potrivit preşedintei comisiei de examinare a Centrului de BAC „Mihai Viteazul”, Nelly Berezovschi, persoanele care se aflau în incinta liceului erau tinere din afara Chişinăului, aduse de părinţii copiilor care susţin examenul acolo. Potrivit directoarei, tinerele ar fi intrat în şcoală cu permisiunea unei femei de serviciu cu mult timp înaintea începerii examenului. La intervenţia ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a fost suspendat din funcţie preşedintele Centrului de BAC, precum şi secretarul acestuia. În opinia comisiei, fără acordul acestor două persoane, sau a uneia dintre ele, nu se putea produce o asemenea încălcare gravă a regulamentului.

44 de elevi nu au susţinut Bacul

44 de absolvenţi de la Liceul „Petru Rareş” au descoperit cu stupoare în dimineaţa examenului că testul este într-o limbă străină, alta decât cea studiată de ei în liceu. În urma cercetărilor s-a dovedit că responsabil de această gafă e directorul adjunct care nu a fost atent la verificarea listelor. Adrian Ghicov, şeful Agenţiei de Evaluare şi Examinare, a declarat în legătură cu aceasta: „În opinia noastră, acest fapt este inadmisibil, pentru că au avut de suferit psihologic 44 de copii care s-au întors cu lacrimi acasă, nu au scris examenul şi vor fi nevoiţi să susţină acest examen suplimentar, în luna iulie. Comisia a luat decizia de a aplica directoarei liceului o mustrare, cu recomandarea de a-i aplica directorului adjunct mustrare aspră, cu avertizarea că, dacă asemenea cazuri se mai repetă, vor fi concediate”.

Trei profesori acuzaţi de corupere

De la demararea examenelor şi până în prezent, trei profesori au fost reţinuţi pentru acte de corupţie. Iniţial a fost reţinut un profesor al Colegiului Politehnic din Bălţi chiar în momentul în care primea din partea şefei unei grupe 2100 de lei. Potrivit CCCEC, banii au fost strânşi de la toţi cei 21 de studenţi pentru ca profesorul să fie mai indulgent la examenul de matematică.
Alţi doi profesori au fost reţinuţi la 8 iunie de către ofiţerii Anticorupţie, fiind bănuiţi că ar fi extorcat 300 de dolari de la un elev din clasa a IX-a a Liceului Teoretic seral nr. 2 din capitală. Pentru a determina examinatorii să elibereze diploma de absolvire, cei doi profesori au cerut 300 de dolari. Operaţiunea de reţinere a avut loc în incinta liceului, iar unul dintre bănuiţi este fiul directorului acestei instituţii. La moment, CCCEC instrumentează o cauză penală pornită pe faptul traficului de influenţă săvârşit de către cei doi.

Telefoanele mobile, bată-le comisiile!

Delegaţii Comisiei Naţionale detaşate în centrele de bacalaureat comunică despre faptul că, în raport cu anii precedenţi, se copiază mai puţin, dar se exploatează insistent „metoda” transmiterii răspunsurilor prin telefoanele mobile. În foarte multe instituţii au fost întocmite procese-verbale prin care au fost reţinute telefoanele unor candidaţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *