Timpul Local

La Cantemir, oamenii vor vota bine informaţi

Participanţii la dezbateri au demonstrat că nu-şi dau votul oricui, interesându-se mai întâi de fiecare politician şi de platforma sa electorală. Ei au utilizat din plin şansa de a-i lua la întrebări pe candidaţii veniţi, iar unii cetăţeni chiar le-au cerut socoteală celor care au mai venit la ei cu promisiuni, dar nu s-au ţinut de cuvânt.

Faţă în faţă cu şase concurenţi electorali

Locuitorii oraşului Cantemir se pregătesc serios de alegerile care vor avea loc în această duminică – alegeri decisive pentru RM. A te pregăti serios de alegeri, spun ei, înseamnă să afli cine sunt cei care vin să-ţi ceară votul, ce platformă electorală au, ce propun pentru a-ţi face viaţa mai bună şi, mai ales, cât de realiste sunt aceste propuneri. De aceea, oamenii au şi acceptat marea provocare. Ei s-au dovedit a fi mai curajoşi chiar decât unii reprezentanţi ai partidelor politice, care au refuzat să participe la dezbateri, printre aceştia fiind PCRM şi Partidul pentru Neam şi Ţară. Cei şase candidaţi care au acceptat propunerea au fost Eleonora Starciuc de la PD, Ion Balan din partea PLDM, Vitalie Culicovschi de la PL, Ion Hâncu de la MAE, Nina Tampiza din partea PNL şi candidatul independent din Vasile Lupaşcu, din oraşul Cantemir. Candidaţii nu au avut dreptul să împartă în sală materiale propagandistice, iar participanţii s-au obligat să respecte regulile de bună conduită.

Promisiuni frumoase la auz şi prea greu de realizat

Candidaţilor nu le-a fost deloc uşor, cantemirenii dovedindu-se destul de sceptici vizavi de promisiunile făcute de politicieni. „Frumoase la auz şi cam greu de realizat”, aşa au calificat mai mulţi participanţi făgăduielile politicienilor, precum mărirea triplă a pensiilor, lupta cu corupţia şi crearea a sute de mii de locuri de muncă. Desigur, oamenii au avut şi multe întrebări. Ei nu s-au mulţumit cu simple declaraţii şi au vrut să afle ce acţiuni concrete vor întreprinde politicienii pentru a-şi îndeplini promisiunile făcute. Tinerii prezenţi în sală au vrut să ştie ce le propun viitorii parlamentari după terminarea studiilor, pentru ca să fie motivaţi să rămână în ţară. Multiplele promisiuni ale PLDM, PL sau PD în acest sens nu i-au mulţumit pe tineri. Prea „optimiste” li s-au părut crearea locurilor de muncă şi oferirea unui salariu decent sau oferirea creditelor cu dobânzi mici pentru un termen îndelungat.
Viorica Lipcan, o tânără din Cantemir, spune că partidele prea se avântă cu exagerările. „Ridicarea nivelului de trai a cetăţenilor, a economiei şi creditele mici destinate pentru tineri nu sunt reale, nu cred nimic din toate astea. Poate ar fi posibil într-un viitor îndelungat, dar ei nu specifică acest lucru”, mi-a spus Viorica.

Subiecte fierbinţi: Plahotniuc, Unirea şi coaliţia cu PCRM

Vestea despre includerea lui Vlad Plahotniuc pe locul doi în lista PD a ajuns şi la Cantemir. Oamenii au vrut să ştie de ce PD a luat această decizie pe ultima sută de metri. Eleonora Starciuc, reprezentanta democraţilor, a spus că includerea omului de afaceri în lista PD nu constituie o ilegalitate, însă acest răspuns nu prea i-a mulţumi pe participanţi… Şi tendinţele unioniste ale PNL i-au pus pe gânduri pe unii cantemireni, care au vrut să afle ce se va întâmpla cu RM în cazul în care ea se va uni cu România. Răspunsul Ninei Tampiza a fost tranşant: „RM va dispărea ca stat”. Reacţiile nu au întârziat să apară, spiritele s-au cam încins, unii uitând de angajamentul de a discuta civilizat, făcut la începutul dezbaterilor. Un alt subiect de mare interes a fost o posibilă coaliţie cu PCRM. Această întrebare le-a fost adresată tuturor candidaţilor. Concurenţii s-au avântat să asigure cetăţenii că acest lucru nu se va întâmpla, iscându-se chiar o dispută între cei care susţineau, fiecare în parte, că anume ei au fost primii care au exclus orice alianţă cu comuniştii.

Mergeţi la vot şi votaţi conştient!

Văzându-i pe viu, analizându-le comportamentul, ascultându-i, oamenii spun că şi-au făcut o părere mult mai clară despre candidaţii electorali. La mulţi le-a părut rău că, totuşi, nu avut posibilitatea să stea de vorbă şi cu cei de la PCRM. „Tare multe întrebări avem să le punem”, spuneau ei… Potrivit lui Vasile Cioaric, coordonator de proiecte la Centrul „Contact”, „invitaţia la dezbateri a fost lansată şi pentru PCRM, însă aceştia au refuzat din start orice invitaţie, indiferent de localitate. De regulă, candidaţii au dreptul să aleagă în care localitate îşi doresc să participe”.

Soţii Maria şi Alexandru Gavril au venit la dezbateri din satul Cârpeşti şi au fost foarte mulţumiţi că li s-a ivit o asemenea şansă. „Este o activitate democratică şi ne bucurăm că ne putem exprima liber doleanţele faţă de candidaţii electorali, putem să le punem întrebări sau să le cerem socoteală”. Ei spun că vor merge cu siguranţă la vot, iar participarea la aceste dezbateri i-a ajutat să se decidă pentru cine îşi vor da votul duminică. Eudochia Jalbă e profesoară. Ea spune că şi-a schimbat opinia despre unii candidaţi, deşi decizia pentru cine va vota este luată deja. Cea mai exagerată promisiune i s-a părut cea privind anularea imunităţii judecătorilor şi a deputaţilor. „Nu vor face acest lucru, pentru că au afaceri personale la care nu vor renunţa, iar votarea acestui proiect de lege ar însemna să-şi taie craca de sub picioare”, consideră Eudochia Jalbă. Femeia s-a dovedit a fi neclintită de la această opinie a ei, deşi reprezentanţii PLDM şi PD au încercat să fie cât se poate de convingători în acest sens… Spre sfârşit, candidaţii electorali i-au îndemnat pe cei prezenţi în sală să iasă duminică la vot. „Nu staţi acasă, mergeţi pentru a decide soarta Moldovei. Cel mai important e să mergeţi la vot – pentru cine veţi vota puteţi decide numai voi”, le-a spus Vitalie Culicovschi, candidatul din partea PL.

Centrul Contact şi Asociaţia cetăţenilor cu iniţiativă din Cantemir au organizat dezbateri electorale în 25 de localităţi ale republicii, inclusiv în Autonomia Găgăuză. Scopul dezbaterilor a fost culturalizarea politică a cetăţenilor şi motivarea acestora să participe la viaţa politică a statului. Dezbaterile electorale au avut loc preponderent în localităţile unde cetăţenii sunt mai puţin informaţi şi unde se votează mai multe scrutine la rând pentru unul şi acelaşi partid politic. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *