Timpul Liber

La ce poți folosi de fapt apa de ploaie. Utilizări nebănuite

1. Băut și gătit
Apa de ploaie poate fi de fapt o apă de foarte bună calitate pentru consumul uman. Este relativ pură și nu conține clor sau alte substanțe chimice, care sunt adesea folosite pentru igienizarea apei de la robinet. Problema începe atunci când apa este colectată de pe acoperișuri sau alte suprafețe murdare. Poți face apa de ploaie potabilă instalând un sistem de filtrare, fierbând sau distilând apa. Unele sisteme pot colecta direct apă de ploaie curată pentru a fi folosită pentru băut, scrie stiridinlume.ro.

2. Baie și rufe
Spălarea hainelor reprezintă aproximativ 22% din consumul de apă din interior în Statele Unite. Dușurile 17%, iar băile 2%. Dacă ai folosi aceast tip de apă recoltat pentru toate acestea, ai putea reduce consumul de apă municipală cu peste 40%. În funcție de cât de curată vrei apa de spălat, ai putea folosi această apă, tratată sau netratată.

3. Toaletă
Toaletele folosesc aproape 27% din apă în casa ta. Pentru a folosi în schimb acestă apă colectată, încearcă să păstrezi o găleată din aceasta lângă toaletă. Când trebuie să speli, toarnă apa colectată direct în vasul toaletei. Acest lucru va spăla automat toaleta. Asigură-te că găleată poate conține aceeași cantitate de apă ca și cea din rezervorul toaletei. O altă opțiune este să introduci o conductă pentru această apă direct în casa ta și să o conectezi la toaletă pentru spălare.

4. Udarea gazonului, grădinii și a plantelor de apartament
Apa de ploaie este destinată în mod natural pentru udarea plantelor și poate fi utilizată cu ușurință pentru grădinile interioare și exterioare. De asemenea, poți atașa orice rezervoare de stocare a apei de ploaie direct la un sistem automat de irigare. Sistemele pasive pentru conservarea și colectarea apei în sol sunt, de asemenea, utile.

5. Compost
Apa este esențială pentru descompunerea corectă a grămezii de compost. Asigură-te că uzi compostul odată cu restul grădinii. Apa recoltată este bună și pentru ceaiul de compost. Home Composting Made Easy descrie o modalitate simplă de a prepara ceai de compost.

6. Apă pentru animale sălbatice sau animale de companie
Poți folosi apa de ploaie reciclată pentru păsări, jgheaburi sau alte containere pentru a depozita apa pentru animalele sălbatice. Apa de ploaie este, de asemenea, sigură pentru animalele de companie indiferent că vorbim despre băut sau spălat, mai ales dacă ai o metodă de colectare directă a apei de ploaie curate.

7. Iazuri în aer liber

Apa de ploaie poate fi filtrată pentru a fi utilizată în fântâni.. În caz contrar, poți umple iazurile și bazinele exterioare cu orice tip de apă de ploaie colectată.

8. Clătirea legumelor
Apa de ploaie este excelentă pentru clătirea legumelor direct din grădina ta. în special a legumelor cu rădăcină. Încearcă să umpli o găleată mare cu apă de ploaie, adaugă niște morcovi, cartofi, sfeclă sau alte legume tari și învârte-le împreună pentru a scoate solul.

9. Spălarea vehiculelor și echipamentelor
Spălarea obiectelor în aer liber este o altă utilizare excelentă pentru apa de ploaie netratată. Mașinile, uneltele de grădină, mașinile de tuns iarba, tractoarele și chiar aleea și părțile laterale ale casei tale reprezintă ”candidații perfecți ai unei băi cu apă de ploaie”.

10. Protecție împotriva incendiilor
Un sistem de captare a apei de ploaie cu un rezervor mare de stocare îți poate oferi o protecție suplimentară dacă locuiești într-o zonă predispusă la incendii. Asigură-te că instalezi și o pompă bună, astfel încât să poți accesa rapid apa, dacă este necesar. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *