Social

La Chişinău s-a întrunit un forum internaţional pentru reglementarea plumbului în vopsea

Din cele 17 țări care participă la eveniment, doar cinci au raportat că au introdus controale obligatorii din punct de vedere juridic pentru plumbul din vopsea. La nivel mondial, 65 de țări au raportat că nu au prevederi legale obligatorii în acest sens, în timp ce pentru alte 71 de țări nu există informații.

În cadrul studiilor efectuate în 37 de țări au arătat că vopsele cu conținut ridicat de plumb sunt disponibile pe scară largă consumatorilor din multe părți ale lumii. Chiar și în statele unde această chestiune este reglementată prin lege, vopseaua cu conținut de plumb a fost utilizată în locuințe și clădiri mai vechi, înainte de instituirea controalelor.

„Copiii din Europa și din întreaga lume au dreptul să se joace și să picteze fără riscul unui pericol grav pentru sănătate. Soluțiile alternative la plumbul din vopsea sunt foarte răspândite și ieftine. UNEP are plăcerea să ajute statele care iau măsuri pentru eliminarea definitivă a acestui pericol, după alte succese pe plan mondial”, a subliniat Jan Dusik, Directorul Oficiului Regional UNEP pentru Europa.

În cadrul discuţiilor despre strategiile pentru acțiuni legislative la nivel național și regional,Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului al Republicii Moldova a anunțat că în ultimii cinci ani, Republica Moldova anual a produs circa 14 mii tone și importat circa 7 mii tone de coloranţi, pigmenţi, lacuri şi vopsele dizolvate în soluții ne-apoase. „În lipsa reglementărilor naționale privind conținutul plumbului în vopsea, rămâne incertă calitatea vopselelor comercializate cât și potențialul impactul al acestora asupra mediului și sănătății umane”, a spus ministrul.

Un proiect de lege cu privire la deşeuri a trecut de prima lectură în Parlament, iar unul cu privire la substanțe chimice va trimis în curând Guvernului spre aprobare. Guvernul Republicii Moldova a anunțată că își exprimă angajamentul de a promova cadrul de politică și reglementare privind substanțele chimice, în contextul tratatelor internaționale privind mediul, la care Republica Moldova este parte.

Eliminarea Vopselei cu Plumb, care este condusă în comun de UNEP și OMS și are ca obiectiv eliminarea plumbului din vopsea pe plan mondial până în anul 2020.

TIMPUL.MD


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *