La Chișinău va fi proiectat filmul documentar „Brâncuși”
Toate fotografiile folosite din film îi aparţin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuşi, sau a operelor sale: satul natal Hobiţa, biserica Cişmeaua Mavrogheni din Bucureşti, în corul căreia a cîntat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier unde a spălat pahare să se poată întreţine, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11, astăzi şantier, cimitirele Pere Lachaise şi Montparnasse unde odihnesc prietenii lui, Muzeul Rodin şi mormîntul lui Rodin de la Meudon – cu replica sa la Philadelphia, Centre Pompidou cu atelierul vechi (1977) şi macheta viitorului atelier care îşi aşteaptă inaugurarea în martie 1997.
Lucrările lui sunt filmate la marea expoziţie retrospectivă din Muzeul din Philadelphia, la Muzeul de Artă din Bucureşti, şi, mai ales, Ansamblul sculptural de la Tîrgu-Jiu. S-au folosit film inserturi din cele două filme dadaiste ale lui René Clair " Entr-acte" şi "Parisul doarme", cîteva bucăţi muzicale ale lui Erik Satie, imaginând chiar dansul Lizicăi Codreanu pe Gimnopediile lui Satie, cu costumul realizat de Brâncuşi.
„Pornind de la cîteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului, – şi mă refer la aserţiunea "Cocoşul sînt eu! "- , am imaginat o poveste a întîlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, Cocoşul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată. Un dialog, deci, între Brâncuşi şi Cocoşul,- spirit întruchipat în operă -, din cînd în cînd, de-a lungul întregului film, intersectînd aducerile aminte, viaţa şi opera cît mai aproape de cronologia fiecăreia. Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu "spuse" de Brâncuşi, deci neatestate ştiinţific, ci scrise, notiţe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari”, spune Cornel Mihalaeche, cel care a scris scenariul și regia.
Proiecția fimului va avea loc miercuri, 24 februarie, cu începere de la orele 18.00 la Centrul Cultural Odeon. Intrarea este liberă.