La hotarul Europei! Vameşii patrupezi, un instrument eficient în lupta cu crima organizată
Jafar este un ciobănesc german de mai mare dragul, dar, în loc de concursuri de frumuseţe, el participă în misiuni complexe de capturare a traficanţilor de droguri. Este un câine foarte priceput – „cunoaşte” trei limbi şi răspunde la comenzi în română, rusă şi franceză. „Poate să simtă drogurile de la o distanţă de 30 de metri. E foarte activ, atent, are un simţ foarte bine dezvoltat. Odată, a depistat o captură de droguri de cinci grame într-un borcan conservat de slănină”, ne spune Eugen Gorpin, inspector superior din Bălţi, pentru familia căruia Jafar este un membru cu drepturi depline. Întrebat, în timp ce îl mângâie pe Jafar, cum este prietenul lui patruped, inspectorul ne răspunde scurt, dar sugestiv: „Mă iubeşte şi îl iubesc”.
Dic a descoperit un nou tip de droguri
Dic este un câine foarte abil. Căpitanul Gheorghe Lupaşcu, inspector antidrog la Biroul Vamal Cahul şi antrenorul lui Dic, ne spune că acest câine a contribuit la depistarea majorităţii cazurilor de contrabandă cu droguri sau cu ţigări din ultimul timp. „Dic lucrează cu toate tipurile de droguri, a descoperit şi multe tentative de contrabandă cu ţigări. A făcut descoperiri dintre cele mai interesante: bunăoară, a depistat nişte substanţe narcotice care nu mai fuseseră înregistrate vreodată în RM – droguri sintetice, importate din Turcia. Totuşi, cel mai frecvent descoperim droguri care se utilizează pe larg: canabis, heroină şi haşiş”, adaugă Gheorghe Lupaşcu, iar în ochi i se citeşte mândria pentru patrupedul lui. În cadrul Serviciului Vamal, inspectorul activează de 17 ani, iar de patru ani lucrează cu câinii. „Este o muncă foarte interesantă, mai ales că şi profesia mea de bază îmi permite să dresez câini. Sunt inginer-biolog de meserie, mult timp am fost pasionat de hipism, am antrenat armăsari care au cucerit numeroase medalii la diverse competiţii. Şi, când a apărut o astfel de funcţie la Serviciul Vamal, nu am ezitat. M-am gândit că ar fi bine să schimb ceva în viaţa mea, în activitatea zilnică, astfel că am venit aici”.
Coleg de serviciu şi membru al familiei…
Deşi au o activitate interesantă, viaţa inspectorilor de la Centrul chinologic din Ocniţa nu seamănă deloc cu filmele de acţiune hollywoodiene, iar romantismul, deseori, se termină acolo unde începe rutina. Astfel, pentru a avea rezultate cât mai bune şi o colaborare cât mai strânsă cu patrupedul, inspectorii se află alături de câini 24 de ore din 24 – şi acasă, şi la serviciu. Ei trebuie să aibă grijă de patruped, să îl îngrijească, să îl alimenteze corespunzător, să îl spele şi să urmărească atent starea sănătăţii acestuia. E ca şi cum ai avea grijă de un copil, spun inspectorii. „Trebuie în permanenţă să urmăreşti starea de sănătate a câinelui, comportamentul lui, de aceea, nu poţi să-l laşi undeva. Câinii sunt scumpi, şi nu doar pentru că sunt de rasă, ci mai ales pentru că s-a investit mult timp şi forţe în antrenamentele lor, în instruire, alimentaţie şi preparate medicale costisitoare. De aceea, trebuie să existe întotdeauna un control asupra stării câinelui”, a subliniat inspectorul Lupaşcu.
Pionierii au venit de la şcoala franceză din La Rochelle
Centrul chinologic al Serviciului Vamal a fost creat în anul 2007. În prezent, Centrul dispune de 12 câini de serviciu antrenaţi în domeniul antidrog, care sunt utilizaţi la depistarea drogurilor ascunse în bagaje, autoturisme, autocare, containere, transmiteri poştale internaţionale. De asemenea, pentru că fenomenul contrabandei cu ţigări s-a intensificat, la Centru a fost creată o subdiviziune antitabac, unde îşi desfăşoară activitatea patru câini special antrenaţi în acest scop.
Potrivit şefului Centrului chinologic din Ocniţa, Victor Popovici, fiecare birou de frontieră dispune de câte un câine antidrog, iar la trei dintre aceste birouri există şi câini antitabac. „Pe viitor, ne propunem ca să avem în toate birourile vamale, la fiecare tură, câte un câine. De asemenea, până în anul 2012, sperăm să avem şi câini specializaţi în depistarea explozibilului”, a subliniat Victor Popovici. Potrivit lui, în ultima lună a verii, au fost documentate câteva cazuri de depistare, cu ajutorul celor patru câini antitabac, a produselor de tutun în valoare de zeci de mii de euro. Iar câinele Orka a depistat o captură de haşiş în valoare de 18 mii de euro.
Sunt impresionante şi alte cifre. Timp de patru ani de activitate a Centrului chinologic, pe lângă serviciile zilnice în cadrul turelor de hotar, instructorii au efectuat 930 de ieşiri operative, care s-au soldat cu depistarea a 17 cazuri de păstrare, consumare, comercializare şi traficare ilicită a substanţelor narcotice. Dacă ar fi să facem un calcul matematic brut, ar fi cam o ieşire la 1,5 zile…
Primii doi câini au fost aduşi din Franţa, restul fiind antrenaţi de specialiştii noştri, care au făcut un stagiu la şcoala din La Rochelle, Franţa. Toţi câinii antidrog pot depista cel puţin două tipuri de droguri. Cele mai complicate pentru câini sunt drogurile sintetice, care aproape că nu au miros. Puţini sunt câinii care pot depista toate cele şase grupe de droguri. De aceea, şi câinii sunt specializaţi, nu este totul în unu: şi antidrog, şi antitabac, şi antiexplozibil, ne explică inspectorii-chinologi.
Susţinuţi de EUBAM
Din chiar momentul creării sale, Centrul chinologic beneficiază de suportul misiunii EUBAM în Moldova. Potrivit lui Ronan Goggin, ofiţer de comunicare al Misiunii, EUBAM acordă suport tehnic Serviciului vamal din Moldova şi Ucraina pentru îmbunătăţirea managementului Serviciului Vamal şi pentru ralierea acestuia la standardele europene. „În ultimii cinci ani, de când EUBAM activează în RM, se observă schimbări majore ale managementului în Serviciul Vamal. În acest timp, Misiunea a facilitat cooperarea transfrontalieră şi internaţională, iar aproape 5000 de angajaţi ai serviciilor vamale din RM şi Ucraina au beneficiat de trainingurile organizate de EUBAM. Centrul chinologic este foarte important pentru că acesta este încă un instrument pe care vameşii îl pot utiliza în lupta cu crima organizată”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!