Carte

La Liceul „Gaudeamus”, am învăţat să învăţăm cu opera lui Nicolae Vieru…

În cadrul acestuia, Salonul de lectură „Ceaiul de la ora 4”, animat de către doamna profesoară Alexandra Tănase, a prezentat tehnologia „de a învăţa să înveţi” într-o manieră mai puţin ştiinţifică şi mai mult spirituală.

„Inele de iarbă” de Nicolae Vieru este romanul care a provocat o discuţie de suflet printre cei prezenţi, din care am învăţat cu toţii câte ceva despre iubire, viaţă, familie, studii, pământ străbun, limbă, valori, demnitate şi multe alte „mărunţişuri” care ne marchează existenţa. Invitatul special al evenimentului a fost scriitorul Vladimir Beşleagă, care a binevoit să ne vorbească despre viaţa regretatului Nicolae Vieru şi să aducă lumină în lectura liceenilor, prin detalii mai amănunţite referitoare la inspiraţia ce a dat naştere „Inelelor de iarbă”.

„L-am cunoscut pe Vieru când avea 20 de ani, atunci a publicat primele nuvele. El a venit în literatură ca un fenomen, ca un înger, un om de mare har. Mă gândeam când şi de unde a apărut. Ştiţi când e născut? În noiembrie 1947, anul marii foamete. Cum s-au căsătorit părinţii lui? Cum au făcut nunta? Cum l-au crescut? În destinul lui, care l-a dus prea devreme în mormânt, vorbea foarte mult despre casă. Copii, orice autor dacă nu pune în opera sa ceva din viaţa sa, nu va convinge pe nimeni, niciodată, să-i citească opera”. (Vladimir Beşleagă)

Printre participanţii la eveniment s-au mai numărat doamnele Zinaida Gangan, directoarea Liceului Teoretic „Gaudeamus”, şi Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii Municipale „Transilvania”, reprezentantele colectivelor profesorale din liceele „Petru Zadnipru”, „Vasile Alecsandri” şi „Miguel de Cervantes”. Am meditat, împreună, asupra profunzimii operei lui Nicolae Vieru, dar şi la drumul pe care îl urmăm fiecare dintre noi. Ce noroc că, la „Gaudeamus”, orice anotimp este potrivit pentru a-ţi lega, prin inele de iarbă verde, destinul cu succesul!

Lia Kulev
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *