La Mândreşti, florile aduc nu numai bucurie, dar şi bani
A căutat speciile cele mai solicitate pe piaţă şi le-a plantat în grădina proprie. Acum are vreo zece specii de flori, care de care mai diferite, care îi bucură ochii în fiecare dimineaţă, dar îi aduc şi un venit în buzunar. „Am ales să cultiv flori nu numai pentru că sunt frumoase, dar şi pornind de la realităţile de pe piaţă”, spune Ion Chihai. Şi imediat ne aduce argumentele: „Nu avea rost să cresc legume, de exemplu, pentru că e plină lumea de ele, piaţa este suprasaturată de aceste produse. Din aceleaşi considerente nu am deschis un magazin, un bar sau vreo gheretă. Şi acestea au umplut satele şi oraşele noastre”. Înainte de a începe afacerea, a mers la Străşeni, pentru a se consulta cu un prieten care cultivă flori de 20 de ani. Acela i-a dat toate sfaturile necesare, i-a descris propria experienţă şi, nu în ultimul rând, i-a împrăştiat toate temerile pe care le mai avea.
De fapt, Ion Chihai este constructor de meserie. A muncit ani la rând pe şantierele din Moscova şi Portugalia, s-a tot spetit să câştige un ban în plus pentru familie. Totuşi, crede el, cel mai bine e să munceşti la tine acasă – există şi aici posibilităţi de a face un ban. Cunoaşte foarte mulţi moldoveni care şi-au pierdut sănătatea prin străinătăţi, iar cu banii câştigaţi abia de mai pot acum să-şi vindece bolile adunate de-a lungul anilor. Aşa încât, gândindu-se bine, şi-a zis într-o bună zi: gata cu străinătatea, nu mai pleacă nicăieri. Nu se poate ca în Moldova noastră, de care sunt încântaţi toţi străinii, să nu existe şanse şi pentru afacerea lui.
Horticultura îşi are secretele ei. Pe arşiţă, de exemplu, florile îşi pot pierde din prospeţime. Trebuie să ştii cum să le menţii în cea mai bună stare. Aici, Ion şi-a amintit de sfaturile prietenului său de la Străşeni. Cea mai mare parte a lotului este plantată cu crizanteme de diferite soiuri. Unii prieteni, mai sceptici, iniţial îl priveau ca pe un visător romantic, zicând că afacerea sa nu va merge în Moldova, chipurile, cine dintre oamenii de la ţară se va duce la Teleneşti să-i cumpere florile… Acum însă, când îi admiră frumoasa plantaţie de crizanteme de toate culorile, nu le vine să creadă: Oare chiar se poate?! „Da, le răspunde Ion Chihai amicilor săi, se poate. E timpul să vă gândiţi şi voi la nişte afaceri!”.
Pe lângă lotul cu flori în aer liber, nu demult a mai construit şi două solarii, acoperite cu peliculă de polietilenă, unde încearcă şi crească flori în sol protejat. Şi reuşeşte, pentru că nu întâmplător se zice că, unde este dorinţa omului, pune şi Dumnezeu mila. Acum afacerea sa e suficient de prosperă, pentru a-şi împărtăşi experienţa cu alţii. Nu demult a organizat pe propria plantaţie un seminar cu doritorii de a creşte flori din satele raionului, care au rămas foarte impresionaţi de eforturile lui.
„De unul singur nu aveam cum s-o scot la capăt. Dar am primit ajutor de la Pavel Machedon, consultant ACSA, precum şi de la Petru Stănilă, coordonatorul regional ACSA din Teleneşti. Cu suportul financiar al ACSA am implementat un proiect de 8000 de lei, bani cu care am construit cele două solarii, am procurat seminţe şi îngrăşăminte”, ne spune horticultorul. După părerea sa, creşterea florilor în sol protejat este o tehnologie nouă pentru R. Moldova, dar deosebit de apreciată, în special, în condiţiile climaterice de la noi. Astfel, calitatea produsului nu mai depinde de capriciile vremii, de cantitatea de ploi sau de alţi factori externi.
Ca şi alţi fermieri, Ion Chihai avea nevoie ca produsele sale să fie realizate în piaţă. L-a ajutat mult fiica Mihaela, proaspătă absolventă a Şcolii de arte plastice din Teleneşti, care s-a angajat să vândă florile la un butic din oraş. Tot aici, pictoriţa începătoare şi-a expus şi câteva tablouri. Ambianţa cu adevărat artistică îi atrage pe cumpărători. La comercializarea florilor participă şi Ion Chihai. „La început a trebuit să trec peste nişte bariere psihologice, deoarece cu florile se ocupă mai mult femeile”, ne destăinuieşte el. „Mă temeam că lumea va zice: Ia te uită, coşcogeamite bărbat, n-a găsit altceva de făcut decât să crească şi să vândă flori! Dar mi-am zis: La urma urmei, există bărbaţi care vând cărţi, discuri sau tablouri, care, de asemenea, aduc bucurie oamenilor. Aşa că voi merge înainte!”.
Ion Cernei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!