Editorial

La mulți ani, Europa!

Încep cu o plecăciune pentru toți veteranii de război. Indiferent de armata pentru care au luptat. Pentru că războiul nu a fost gândit de Grișa sau Mitru, ci de ambițiile unei ţări sau ale alteia. Și veteranii ar merita o viață mai bună, pensii mai mari. Ar merita să fie respectați. Dar o sărbătoare în care unii „se laudă cu carele lor de război", vorba psalmistului, nu vrem. De ce mai e nevoie să își etaleze rușii armata de 9 mai la Moscova, dacă o fac de mai bine de un an în Ucraina? Imaginați-vă ce sărbătoare înfricoșătoare ar fi o zi în care nu doar rușii, ci toate popoarele s-ar lăuda cu tancurile lor. O zi în care toate capitalele lumii sau ale Europei și-ar plimba bombele pe străzi în marșuri triumfale.

Eu nu vreau astfel de sărbători. Mi-e și așa destul de silă că l-am văzut pe Dodon împărțind șăpci, tricouri, basmale de 1 mai. Toți banii ăștia de propagandă sunt grâu aruncat în apă. Banii care intră în campaniile electorale sunt dați la schimb pe voturi. Orașe tapate cu afișe electorale. De unde vin banii ăștia nu știm, dar știm că se duc pe apa sâmbetei. Cu cât mai prezent e un afiș pe străzi, cu atât mai neclară e sursa banilor. Fiindcă să împarți produse electorale așa, aiurea, de 1 mai, presupune o sumă de bani, nu mică.

În istoria lumii au existat încoronări de regi sau nunți regale care s-au făcut în regim de austeritate. Renunțau la banchetele imperiale ca să nu supere poporul atunci când condițiile nu erau favorabile. Vorba țăranului: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Dar la noi, sărăcia pământului. Și totuși nu există niciun strop de austeritate, ci doar grandomanie, iar asta e evident pe model moscovit. Știm câtă cheltuială se face pentru un 9 mai la Moscova, dar mai știm că există mulți muritori de foame în Rusia. În satele din Siberia e mai rău decât la noi.

Așa că ai noștri păstrează tradiția. Dacă se instalează un calculator din bani europeni la o școală cu cinci copii în Cuca Măcăii și vin acolo câțiva demnitari să se umfle în pene, s-au și tăiat cinci porci și cincizeci de găini. Curge vinul gârlă peste salata de icre negre. Ți-e și silă să vezi un așa numit „dineu" al oficialilor. Mâncare ca la hotelurile all inclusive din Antalya. Ținute, mașini și talente. Ți-e rău să îi vezi. În Moldova se aprind artificii și când naște vaca colectivului doi viței. Nu există măsură, nici la chefuri, nici în campaniile electorale. Dodon îmi umple zilnic cutia poștală cu hârtie de împachetat borcanele goale când plec la sat.

Să sărbătorim Ziua Europei fără icre negre, fără șăpcuțe gratuite, fără tricouri înstelate, indiferent că pe roșu sau albastru. Să ne bucurăm cu modestie de ceea ce avem, să sperăm la ziua în care dineurile oficialilor noștri vor oglindi situația bună din țară. Până atunci nu mă arunc cu flori pe stradă de 9 mai. Nici pentru Moscova, nici pentru Europa, la care pot să îi spun și de acasă, fără patos și idealism: La mulți ani, la mulți ani împreună.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *