La solicitarea MAE din Țările de Jos, următorul meci din Liga Europei al echipei FC „Sheriff” va avea loc la Nisporeni, nu la Tiraspol

FC „Sheriff” se va juca joi, 24 iulie, cu echipa olandeză „Utrecht”. De această dată ce de-al doilea meci al FC „Sheriff” din cadrul calificărilor pentru Liga Europei se va desfășura la Nisporeni, nu la Tiraspol cum se întâmpla de-obicei, acest lucru se datorează Ministerului Afacerilor Externe al Olandei (MAE). MAE al Olandei consideră regiunea transnistreană drept „zonă roșie” și nu recomandă suporterilor să călătorească acolo.
De asemenea, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) organizează frecvent meciuri în această zonă, inclusiv Cupa Moldovei, deși nu poate fi asigurată libertatea de circulație și siguranța suporterilor. Cei de la FC „Sheriff” au declarat despre mutarea meciului la Nisporeni că nu ține de ei.
Într-o solicitare de informații al Zonei de Securitatea, FMF a afirmat că cererea de a muta meciul la Nisporeni a venit din partea UEFA. Cu toate acestea, Federația nu cunoaște cine a făcut solicitarea către UEFA.
„Cine a trimis acea solicitare, nu știm. FMF se subordonează doar autorităților statului nostru, UEFA și FIFA”, a declarat serviciul de presă al FMF pentru Zona de Securitate.
Clubul olandez „Utrecht” a comunicat, într-un comunicat de presă, că a solicitat UEFA să mute meciul din Tiraspol într-un alt oraș.
Tiraspolul, unde FC „Sheriff” joacă de-obicei meciurile din R. Moldova, se află în regiunea transnistreană. Ministerul de Externe al Olandei a clasificat această regiune ca zonă roșie, ceea ce înseamnă că deplasările acolo nu sunt recomandate.Publicitate
„FC Utrecht a informat UEFA despre acest lucru. După consultări atente, Asociația Europeană de Fotbal a decis să mute meciul în vestul Moldovei”, se menționează în comunicatul clubului olandez.
Codul roșu pentru regiunea transnistreană indică faptul că aceasta este considerată o zonă de risc ridicat. Cetățenilor olandezi, inclusiv echipelor sportive și suporterilor, li se recomandă cu insistență să nu viziteze această regiune. Pentru restul R. Moldova este valabil codul galben.
„Indiferent de situația dumneavoastră: nu călătoriți în zonele cu cod roșu. Este prea periculos. Ambasada Olandei nu vă poate ajuta dacă vă aflați în dificultate. Autoritățile constituționale ale R. Moldova nu au control asupra acestei regiuni. Din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, tensiunile s-au accentuat. Situația politică este instabilă, iar cea de securitate, imprevizibilă”, se arată în declarația MAE al Olandei.
Zona de Securitatea a menționat că în regiunea transnistreană este încă în vigoare așa-numitul „cod galben de amenințare teroristă”. Acesta a fost prelungit ultima dată pe 3 iulie și este valabil până pe 5 septembrie.
Prin urmare, în ziua meciului, codul va fi în vigoare. Codul a fost introdus pentru prima dată în 2022, după mai multe așa-zise atacuri teroriste, regizate de regimul de la Tiraspol.
Totuși, chiar dacă pentru Olanda regiunea e în zonă roșie, autoritățile moldovene au permis organizarea la Tiraspol finala Cupei Moldovei la fotbal, la sfârșitul lunii mai a acestui an.
Totodată, nici autoritățile moldovene, nici FMF nu pot garanta accesul publicului și al jurnaliștilor la meciuri. Autoritățile constituționale declară că nu controlează regiunea transnistreană.
În 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat o amendă care recunoaște oficial că „Federația Rusă a ocupat regiunea transnistreană a R. Moldova”. De asemenea, Curtea Constituțională a recunoscut în 2017 regiunea drept teritoriu ocupat de Rusia.
După izbucnirea războiului din Ucraina, în 2022, Comitetul Executiv al UEFA a interzis desfășurarea meciurilor din competițiile europene în regiunea transnistreană. Totuși, în iulie 2023, această restricție a fost ridicată, ceea ce a generat controverse.
Nemulțumirea s-a amplificat după ce, la unul dintre meciurile de la Tiraspol, jurnalistei Elena Covalenco din Chișinău i s-a interzis accesul în regiune pentru a relata despre competiție. Ulterior, i s-a aplicat o interdicție de intrare timp de trei ani pe teritoriul controlat de administrația separatistă de la Tiraspol.
Totodată, în luna mai, echipa Zona de Securitate a încercat să ajungă la finala Cupei Moldovei la fotbal de la Tiraspol în calitate de jurnaliști. Însă nu au fost lăsați să treacă de punctul de control ilegal, sub pretextul că nu figuram pe listele transmise de Federație. Deși anterior, cei de la FMF au sugerat să meargă la meci fără acreditare, întrucât accesul era liber.