Bună Dimineața

La spital te îmbolnăvești văzând cu ochiul

Căutarea leacului în spitalele din Moldova se aseamănă cu o călătorie în junglă. De asta te convingi la o simplă vizită la medicul de familie.
Ca să ajungi pe scaunul „profesioniștilor din domeniu”, trebuie să treci cu răbdare de cozile interminabile, chiar dacă ai programare la o oră anumită. Atmosfera ce domină pe coridoarele centrelor de familie te poate îmbolnăvi mai tare.

Recent, am fost și eu la medic. De această dată ceva nou mi-a atras atenția. Pe holul etajului doi al policlinicii au apărut tehnologiile moderne, dar să nu credeți că e vorba de vreun aparat performant care ar ajuta la diagnosticarea unor boli sau tratarea lor. Pe perete a apărut un televizor nou, mare, performant, frumos. Întrebarea mea nu s-a lăsat mult așteptată: la ce ar folosi un televizor într-o asemenea instituție?

Publicitatea medicală dăunează grav sănătății

Nu am reușit să prind decât o publicitate despre pastiluțe pentru dureri de cap și de dinți. Și neapărat vitamine și alte câteva medicamente pentru bebeluși, pentru care suntem gata să cheltuim o avere.

Astfel, oamenii ajung să creadă că sunt bolnavi și fug la farmacii să cumpere medicamentele care le-ar îmbunătăți sănătatea. Și cum pastilele reclamate nu necesită o prescripție medicală, acestea pot fi achiziționate cu ușurință.

Pacienții vin la medic cu anumite griji, vin să ceară sfaturi de sănătate, iar, când acolo, la televizorul din incinta spitalului, arată cum „preparatul minune” îi scapă de probleme.

Oamenii iau medicamente fără știrea doctorului, ei consideră că dacă acestea sunt promovate într-o instituție medicală, ele sunt bune și poate chiar vin cu binecuvântarea medicului. Atunci, ei dau fuga la farmacie să-și procure leacul sugerat la TV. Iar dacă prețul acestuia pare să depășească limitele normalului, își amintesc că sunt în „casa medicului” care nu prescrie nimic rău. Să nu uităm, însă, că în spatele unor medici stau oamenii care fac adevărate afaceri și averi pe seama medicamentelor.

Am intrat totuși la medic și l-am felicitat pentru noua jucărie. La care el mi-a răspuns că mai bine ar învăța oamenii să ducă un mod de viață sănătos, decât să îi îmbolnăvească mai tare.

Populația țării trebuie informată despre modul sănătos de viață, despre alimentele de care au nevoie, de activitățile fizice, decât să privească la nesfârșitul șir al medicamentelor de pe raft. Altfel, cei care au grijă de sănătatea societății, mai tare o vor îmbolnăvi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *