Finanţe

Lactate mai scumpe din toamnă

Șeful Secției comerciale a unei întreprinderi de lactate din municipiul Bălți, Petru Balaban, ne-a spus că populația se așteaptă la scumpiri ale produselor alimentare. „Chestiunea va fi discutată în această săptămână. Încă nu am informații dacă vom avea măriri de costuri sau nu”, a afirmat Petru Balaban. „Prețurile au crescut în toamna anului 2007, după o vară secetoasă. Atunci, ne-am confruntat cu un deficit de materie primă”, a adăugat reprezentantul întreprinderii. Potrivit lui, prețul va crește cu circa 5% și fiecare fabrică de producere a lactatelor va căuta ieșire din situație. „Unele și acum importă materie primă. Totodată, și țările vecine s-au confruntat cu seceta. Noi nu am importat lapte, dar putem fi puși în situația de a o face. Avem obligațiuni contractuale cu multe organizații de stat și comerciale, ceea ce ne poate determina să importăm. În general, populația se așteaptă nu numai la brânzeturi scumpe, ci și făină, pâine, fructe etc., comercializate la prețuri mărite. Săptămâna trecută am vorbit cu partenerii noștri de la un combinat de panificație, care așteaptă o scumpire a pâinii în luna septembrie. Uleiul s-a scumpit deja…”, a spus P. Balaban.

Reprezentantul altei companii de lactate, situate în orașul Râșcani, prognozează o creștere de 25 la sută. „Seceta din vara anului 2007 nu a fost atât de puternică ca cea din anul acesta; atunci am avut roadă de porumb. Acum, seceta a afectat terenurile mai multor țări. Am fost în România și am constatat că starea e critică și la ei. Avem toate premisele să cumpărăm lactate mai scumpe, pentru că nu avem destulă materie primă”, a afirmat inginerul-șef al întreprinderii din Râșcani, Vasile Gutium. „Și acum avem puțin lapte. Companiile deja luptă una cu alta pentru materie primă, care acum a scăzut cu 30-35%, d-apoi la iarnă… Anul acesta va fi dificil și pentru producători, și pentru țărani”, consideră inginerul, menționând că, în opinia sa, prețurile ar putea crește cu minimum 20-25%.

Directorul unei companii de prelucrare a lactatelor din Chișinău, Victor Cibotaru, afirmă că întreprinderea pe care o conduce nu planifică să majoreze prețul. „Totodată, riscuri există. Depinde și de situația din toamnă, acum nu putem efectua estimări. Prețurile la lactate țin de materia primă, dar și de alți factori. Trebuie să vedem și ce se întâmplă pe piața internațională. Suntem o piață deschisă și lactatele pot fi importate, ceea ce poate influența piața locală”, a conchis Victor Cibotaru.

Contactați de TIMPUL, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat că este devreme să se estimeze cât va costa laptele la toamnă și dacă vom avea deficit de materie primă.

Radu Fală, expert economic
La noi în țară prețurile la lapte sunt practic cele mai mici din regiune. În România, Polonia, Țările Baltice prețul la lapte este de două ori mai mare. Nu putem descrie un scenariu concret al fluctuațiilor prețurilor la produsele lactate, pentru că avem mulți factori care determină prețurile. În primul rând, prețul de achiziție a laptelui este mult mai mic decât cel la care este comercializat în magazine… O bună parte din prețul laptelui constituie cel de procesare, adică depinde mult de fabricile de lapte. La moment, nu ar exista premise, dar, în același timp, odată cu creșterea prețurilor la cereale, va crește și sinecostul producției de lapte. Dar aceste creșteri nu vor fi mari.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *