Lactate mai scumpe din toamnÄ
Čeful SecČiei comerciale a unei întreprinderi de lactate din municipiul BÄlČi, Petru Balaban, ne-a spus cÄ populaČia se aČteaptÄ la scumpiri ale produselor alimentare. „Chestiunea va fi discutatÄ în aceastÄ sÄptÄmânÄ. ÎncÄ nu am informaČii dacÄ vom avea mÄriri de costuri sau nu”, a afirmat Petru Balaban. „PreČurile au crescut în toamna anului 2007, dupÄ o varÄ secetoasÄ. Atunci, ne-am confruntat cu un deficit de materie primÄ”, a adÄugat reprezentantul întreprinderii. Potrivit lui, preČul va creČte cu circa 5% Či fiecare fabricÄ de producere a lactatelor va cÄuta ieČire din situaČie. „Unele Či acum importÄ materie primÄ. TotodatÄ, Či ČÄrile vecine s-au confruntat cu seceta. Noi nu am importat lapte, dar putem fi puČi în situaČia de a o face. Avem obligaČiuni contractuale cu multe organizaČii de stat Či comerciale, ceea ce ne poate determina sÄ importÄm. În general, populaČia se aČteaptÄ nu numai la brânzeturi scumpe, ci Či fÄinÄ, pâine, fructe etc., comercializate la preČuri mÄrite. SÄptÄmâna trecutÄ am vorbit cu partenerii noČtri de la un combinat de panificaČie, care aČteaptÄ o scumpire a pâinii în luna septembrie. Uleiul s-a scumpit deja…”, a spus P. Balaban.
Reprezentantul altei companii de lactate, situate în oraČul RâČcani, prognozeazÄ o creČtere de 25 la sutÄ. „Seceta din vara anului 2007 nu a fost atât de puternicÄ ca cea din anul acesta; atunci am avut roadÄ de porumb. Acum, seceta a afectat terenurile mai multor ČÄri. Am fost în România Či am constatat cÄ starea e criticÄ Či la ei. Avem toate premisele sÄ cumpÄrÄm lactate mai scumpe, pentru cÄ nu avem destulÄ materie primÄ”, a afirmat inginerul-Čef al întreprinderii din RâČcani, Vasile Gutium. „Či acum avem puČin lapte. Companiile deja luptÄ una cu alta pentru materie primÄ, care acum a scÄzut cu 30-35%, d-apoi la iarnÄ… Anul acesta va fi dificil Či pentru producÄtori, Či pentru ČÄrani”, considerÄ inginerul, menČionând cÄ, în opinia sa, preČurile ar putea creČte cu minimum 20-25%.
Directorul unei companii de prelucrare a lactatelor din ChiČinÄu, Victor Cibotaru, afirmÄ cÄ întreprinderea pe care o conduce nu planificÄ sÄ majoreze preČul. „TotodatÄ, riscuri existÄ. Depinde Či de situaČia din toamnÄ, acum nu putem efectua estimÄri. PreČurile la lactate Čin de materia primÄ, dar Či de alČi factori. Trebuie sÄ vedem Či ce se întâmplÄ pe piaČa internaČionalÄ. Suntem o piaČÄ deschisÄ Či lactatele pot fi importate, ceea ce poate influenČa piaČa localÄ”, a conchis Victor Cibotaru.
ContactaČi de TIMPUL, reprezentanČii Ministerului Agriculturii au declarat cÄ este devreme sÄ se estimeze cât va costa laptele la toamnÄ Či dacÄ vom avea deficit de materie primÄ.
Radu FalÄ, expert economic
La noi în ČarÄ preČurile la lapte sunt practic cele mai mici din regiune. În România, Polonia, ČÄrile Baltice preČul la lapte este de douÄ ori mai mare. Nu putem descrie un scenariu concret al fluctuaČiilor preČurilor la produsele lactate, pentru cÄ avem mulČi factori care determinÄ preČurile. În primul rând, preČul de achiziČie a laptelui este mult mai mic decât cel la care este comercializat în magazine… O bunÄ parte din preČul laptelui constituie cel de procesare, adicÄ depinde mult de fabricile de lapte. La moment, nu ar exista premise, dar, în acelaČi timp, odatÄ cu creČterea preČurilor la cereale, va creČte Či sinecostul producČiei de lapte. Dar aceste creČteri nu vor fi mari.
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!