Sănătate

Lacurile din Chișinău poluate de bacterii: Oamenii nu se tem de microbi, ci de câini

Cu toate că numărul bacteriilor a fost depășit în unele lacuri și de patru ori, medicii igieniști subliniază că nu au dreptul să le interzică locuitorilor să se scalde, dar pot veni cu sfaturi și recomandări. Însă, chiar și așa, oamenii menționează că nu se tem de bacterii, ci mai degrabă de câinii care se răcoresc frecvent în apele lacurilor.

Potrivit medicilor igieniști, cea mai frecventă cauză a poluării apelor sunt calamitățile naturale, în special inundațiile.
În ultima perioadă atât în lacurile municipiului Chișinău, cât și în cele șase zone de agrement, printre care, râul „Nistru”, „La Izvor”, „Valea Trandafirilor” și „Valea Morilor”, s-a atestat o creștere a mai multor tipuri de bacterii. Drept urmare, scăldatul în lacurile poluate cu microorganisme prezintă risc de infectare cu boli precum hepatita virală „ A”, meningita seroasă enterovirală și bolile diareice acute. Mai mult, și nisipul ar prezenta un risc pentru sănătatea celor care se odihnesc pe malul lacurilor. Analizele efectuate arată faptul că acesta conține ouă de helminţi.

„Nu avem dreptul să interzicem scăldatul”

Contactat de ziarul TIMPUL, Alexandru Nalba, medic igienist al Centrului de Sănătate Publică (CSP) Chișinău, a declarat că toate lacurile din Chișinău sunt poluate, însă, cele cu un nivel sporit de bacterii sunt „Valea Trandafirilor”, „Valea Morilor” și „La izvor”.

„Nici în acest caz, specialiștii de la CSP nu au dreptul să interzică scăldatul, decât doar, în cazul în care se va isca o situație cu adevărat majoră. Noi doar le putem recomanda să evite scăldatul în zonele de agrement, nemaivorbind de celelalte iazuri”, a menționat Alexandru Nalba.

Specialistul CSP a mai adăugat că atunci când oamenii ignoră sfaturile medicilor, se pot îmbolnăvi de boli precum: holera, boala tifoidă, dizenteria, poleomelita , hepatita virală și amediaza.

„Aceasta nu înseamnă că dacă cineva s-a scăldat, atunci, nemijlocit se îmbolnăvește. Pur și simplu aceste persoane sunt expuse unui risc sporit față de infecțiile date”, a subliniat Alexandru Nalba.

„Pescarii habar nu au că apa este poluată”

Chiar și așa, din primele ore ale dimineții, lacul „Valea Morilor”, este invadat de oameni de toate vârstele. Pe lângă cei care fac plajă, au venit și pescarii. Mulți dintre iubitorii de a pescui spun că nici nu au știut că este periculos să prinzi pește în aceste zone.

„Sunt prima zi la pescuit și habar nu aveam că apa este poluată. Sincer vorbind, nu prea mă interesează peștele, pot să merg și la piață să cumpăr. Vin aici pentru ca să-mi treacă timpul. Am 74 de ani, ce pot să fac toată ziua acasă?”, ne întreabă un bătrânel care tocmai își aruncase undița în lac.

Între timp, mai mulți oameni fac băi de soare și se scaldă. Întrebate dacă nu se tem să facă plajă, două doamne zic că nu le este frică, întrucât, respectă igiena personală: „După fiecare baie facem duș. Sunt instalate mai multe pe plajă. Până la urmă fiecare iaz este poluat, și așa a fost tot timpul. Nu cred că situația e mai dezastruoasă ca în anii trecuți”, menționează una dintre doamne.

„Mă deranjează câinii, și nu bacteriile”

Mai mult, pe malul lacului am întâlnit chișinăuieni care afirmă că înoată în fiecare zi: „Zilnic fac câte un km, și până acum nu m-am îmbolnăvit de nimic. Alta e problema. Mă deranjează câinii care se scaldă în iaz. Nu consider că este bine. Dacă veniți după-masă, veți vedea că plaja este plină de câini. În lac se scaldă oameni, mame tinere cu copii. Consider că autoritățile ar trebui să se autosesizeze și să ia măsuri”, mărturisește Ion, unul dintre înotători.

Cu toate acestea, medicii igieniști, recomandă oamenilor să evite odihna în zonele poluate și să respecte recomandările de pe panourile informative plasate în zonele de agrement. De asemenea, este recomandată respectarea igienei personale și efectuarea dușului după băile de soare. „Să meargă la bazinele special amenajate, aquaparcuri și alte bazine amenajate unde apa a fost supusă dezinfectării și corespunde tuturor recomandărilor”, a conchis Alexandru Nalba.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *