Lansare de carte: „Sectanții” de Vasile Ernu
Seara a fost deschisă de lectura prologului memorabil de către cunoscutul actor și regizor Mihai Fusu. Prologul descoperă moartea tatălui, a cărui personalitate are un mare impact în viața și cărțile autorului. „Ultimii eretici ai imperiului” îi este dedicată, iar „Sectanţii”, închinată părinţilor, conţine multe pasaje despre un tată deosebit.
Moderatorul întâlnirii, Emilian Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii „Cartier” califică această carte drept una în stare să atenueze stereotipul despre sectanți, iar bloggerul Vitalie Sprânceană a declarat: „Vasile a recuperat o voce care nu se mai aude, care în secolul XIX a fost persecutată, iar în `91 și acolo s-a găsit la margine.”
Lectura cărții dezvăluie o poveste fascinantă a unei comunități religioase inițiate de un tânăr transilvănean, care simțind o chemare ce îl îndepărtează de biserica ortodoxă, pornește într-o aventură incredibilă. „Este una dintre cărțile la care lucrez de 5 ani. Mi-am promis să fac o carte despre marginali. Volumul spune istoria de aproape 100 de ani a unei comunităţi religioase radicale din zona Bugeacului şi a Transnistriei. În decursul acestor 100 de ani, comunitatea trece prin diferite regimuri politice şi diverse construcţii statale: Rusia ţaristă, Romania Mare, URSS, Republica Moldova sau Ucraina. Au cunoscut două regimuri devastatoare: fascismul şi stalinismul, care nu au reuşit să-i extermine, ci i-au făcut chiar mai puternici. Şi ei, această comunitate mică, au de dus o bătălie atât cu statul, Leviatanul sau Cezarul, cum îl numesc ei, cât şi cu Biserica Ortodoxă majoritară, care îi tratează şi ea cu un alt tip de violenţă. Mai au de dus o bătălie şi cu lumea laică modernă şi cu toate formele moderne de hegemonie culturală şi economică”, a afirmat autorul Vasile Ernu în cadrul discursului său.
După terminarea discursului a urmat o sesiune de autografe. Volumul „Sectanții” este primul din „Mica trilogie a marginalilor”, în care vor mai apărea „Bandiții” și „Izgoi-Jidi”.