CSI / RusiaInternațional

Lavrov compară războiul din Ucraina cu criza rachetelor cubaneze din 1962. „Joe Biden va avea mai multe oportunități de a înțelege cine dă ordine și cum”

Ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a declarat că speră că președintele SUA, Joe Biden, își va aminti criza rachetelor cubaneze din 1962 în abordarea războiului din Ucraina, relatează Reuters și Hotnews.

Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la criza din Cuba, când Uniunea Sovietică și Statele Unite au fost aproape de un război nuclear.

Atunci, președintele american John Kennedy a descoperit că liderul sovietic Nikita Hrușciov a desfășurat rachete nucleare în Cuba după invazia eșuată din Golful Porcilor (o încercare a exilaților cubanezi, susținută de SUA, de a răsturna regimul comunist, dar care a fost dejucată de Cuba), iar SUA au trimis rachete nucleare în Italia și Turcia, relatează sursele citate.

Într-un interviu pentru un documentar al televiziunii de stat ruse despre criza rachetelor, Lavrov a spus că există asemănări între criza din Cuba din 1962 și războiului din Ucraina, iar în mare parte pentru că Rusia este acum amenințată de armele occidentale în Ucraina.

„Sper că în situația de astăzi, președintele Joe Biden va avea mai multe oportunități de a înțelege cine dă ordine și cum”, a spus Lavrov. „Această situație este foarte tulburătoare”.

„Diferența este că în îndepărtatul 1962, Hrușciov și Kennedy și-au găsit puterea de a da dovadă de responsabilitate și înțelepciune, iar acum nu vedem o asemenea bunăvoință din partea Washingtonului și a sateliților săi”, a spus Lavrov.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a refuzat să comenteze declarațiile lui Lavrov, dar a ținut să sublinieze depre comentariile anterioare despre menținerea liniilor de comunicare deschise cu Moscova.

Luni, principalii generali americani și ruși au purtat discuții telefonice pentru prima dată din mai, la o zi după ce miniștrii apărării din SUA și Rusia au vorbit pentru a doua oară în trei zile după ce nu au mai vorbit din mai.

Pe 27 octombrie 1962, lumea s-a apropiat de război nuclear când un căpitan de submarin sovietic a vrut să lanseze o armă nucleară după ce Marina SUA a aruncat grenade antisubmarin în jurul submarinului.

Ulterior, Kennedy a fost de acord în secret să retragă toate rachetele din Turcia astfel ca și Hrușciov să retragă toate rachetele din Cuba. Criza a fost „dezamorsată”, deși a devenit un simbol al pericolelor rivalității dintre superputeri în Războiul Rece, relatează Reuters.

Vladimir Putin motivează conflictul din Ucraina, printre altele, prin respingerea de către Occident a îngrijorărilor Rusiei cu privire la securitatea Europei post-sovietice și, în special, extinderea alianței militare NATO spre est.

SUA și aliații săi europeni spun că îngrijorările Rusiei sunt exagerate și nu pot justifica invazia unui fost vecin sovietic ale cărui granițe le-a recunoscut Moscova după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991.

Ucraina spune că va lupta până când îi va alunga pe toți rușii de pe teritoriul său.

Fiind întrebat ce ar trebui să facă Rusia acum în actuala criză, Lavrov a spus: „Pregătirea Rusiei, inclusiv a președintelui Vladimir Putin, pentru negocieri rămâne neschimbată”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *