Internațional

(Le Figaro) Un francez, ucis de jihadiști la Tripoli

Alte titluri astăzi: Unde își va trimite califul trupele? (Neue Zurcher Zeitung) / Merkel și Obama promit Ucrainei credite noi (Sueddeutsche Zeitung)

Trei membri ai grupării teroriste au reușit aproape nestingheriți să ajungă la etajul 24 al hotelului Corinthia. Nivelul superior al clădirii este rezervat pentru diplomații din Qatar. Încercuiți, într-un final, de forțele de ordine, atacatorii s-au aruncat în aer. Niciun diplomat nu se afla în hotel la momentul respectiv. În atac și-au pierdut însă viața un francez, un american, un sudcoreean și doi filipinezi. Ipoteza de lucru a anchetatorilor este aceea că atentatul l-ar fi vizat pe șeful guvernului islamist paralel al Libiei, Omar al Hassi.

Alianța sa de miliții islamiste a cucerit orașul Tripoli în vara anului trecut și a instalat un parlament și un guvern alternativ la cele recunoscute internațional. Acestea din urmă s-au refugiat la Tobruk, în estul țării. Serviciile secrete occidentale atrăgeau atenția încă de anul trecut că gruparea Statul Islamic se extinde în Libia, atunci doar cu tabere de antrenament. O intervenție militară nu a fost considerată necesară. De menționat că hotelul Corinthia este cea mai securizată clădire din Tripoli. Cu toate acestea, în 2013, premierul de atunci al Libiei era răpit din același hotel. Violențele continuă în Libia. Numai la Benghazi, în ultimele 24 de ore, și-au pierdut viața 18 persoane.

Unde își va trimite califul trupele? (Neue Zurcher Zeitung)

Luni, luptătorii kurzi din Kobane anunțau că orașul a fost eliberat complet de sub ocupația grupării Statul Islamic. Lovitura de imagine este una grea pentru jihadiști care, cel mai probabil, vor încerca să revină în forță.

Pierderile suferite de Statul Islamic în luptele de la Kobane, incluzând aici și bombardamentele coaliției internaționale, nu sunt deloc așa mari precum am crede. Instalațiile de artilerie grea, de exemplu, sunt în continuare în rază de acțiune pentru a nimeri ținte din Kobane. Dar o variantă la îndemână pentru spălarea rușinii de înfrângere este orașul Hasaka, din nordestul Siriei, la granița dintre teritoriile arabe și kurde. Regimul Assad și forțele kurde aveau un acord informal de coabitare și control în oraș.

În urmă cu 10 zile, cele două părți au început să se lupte din motive încă neclarificate, iar situația ar putea fi exploatată de Statul Islamic. Pentru jihadiști, Hasaka este o poziție strategică pe coridorul de legătură dintre „capitalele” sale din Irak și Siria, adică orașele Raqqa și Mossul. Dacă arabii și kurzii nu vor găsi o cale de împăcare, există riscul ca unii să se alieze cu jihadiștii, ceilalți să fie din nou ținte de atac prelungit, iar Damascul să piardă ultima provincie din nordest. Deocamdată, guvernul sirian și-a trimis șeful serviciilor secrete în zonă pentru a negocia un nou acord. Între timp, Statul Islamic stă la pândă.

Merkel și Obama promit Ucrainei credite noi (Sueddeutsche Zeitung)

Mașinăria de război consumă mulți bani, iar economia Ucrainei e la pământ. SUA și Germania sunt de acord să finanțeze noi ajutoare pentru Kiev, iar FMI ar urma să pregătească pachetele de credite pentru această țară.

Cei doi oficiali sunt, de asemenea, îngrijorați din cauza luptelor din ce în ce mai violente din estul Ucrainei, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Cu puține ore înainte, Consiliul European amenința Rusia cu perspectiva impunerii de noi sancțiuni economice motivate de „susținerea continuă și crescândă” a Moscovei acordată separatiștilor din est. Și aici apare problema elenă. Noul premier Alexis Tsipras nu este de acord cu această declarație a Consiliului European și afirmă că aceasta nu este în concordanță cu viziunile Atenei și că nu a fost discutată cu Grecia. El respinge ideea amplificării sancțiunilor la adresa Rusiei.

Tsipras acuză faptul că instituțiile europene nu ar fi respectat procedura de consultare și s-a plâns atât la șeful diplomației, Federica Mogherini, cât și în scris, la reprezentanța UE din Grecia. Consiliul European respinge acuzația și declară că lipsa unui răspuns din partea unui stat membru este considerată susținere tacită. Alexis Tsipras este cunoscut drept fan al președintelui rus. El a criticat dur politica UE din Ucraina, iar funcționari ai partidului său schimbă în mod regulat mesaje cu ideologul Kremlinului, Alexander Dughin.

sursa: rfi.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *