Actualitate

Lecție despre ce înseamnă Socialism, la un colegiu din Suedia

Acea clasă a insistat să susțină faptul că socialismul este funcțional si că nimeni nu ar trebui să fie sărac si bogat, ci toata lumea EGALA!

Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Practic, voi face media tuturor notelor si fiecare va primi aceeași nota, astfel incât niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10."

După primul test, notele au fost adunate si impărțite la numărul de studenti, toti primind nota 8. Studentii care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au invățat mai puțin au fost bucurosi peste măsură.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au invățat si mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens si-au spus că și ei vor o "pomană", asa incât si ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.

Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzațiile, ura și nimeni nu a vrut să mai invețe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studenților, toti au picat. Profesorul le-a spus că socialismul va pica in final, deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aibă succes.

Nu putea fi o explicatie mai simplă.

Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:

"Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertății. Ceea ce primeste o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva care, la rândul ei, nu primește pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai inainte de la altcineva.

Când jumătate din populație vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea și când jumatatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci acesta este sfârșitul oricărei națiuni. Nu poți multiplica bogăția divizand-o."

Ioan POPESCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *