Legătura dintre Al-Qaida și Serviciile Secrete din Rusia
Istoria Al-Qaidei a fost pe larg documentată în mai multe limbi. Timp de 30 de ani au fost studiate diverse aspecte ale organizației. Au ieșit la suprafață detalii impresionante, dar, în același timp, alte părți ale istoriei rămân învăluite în mister.
O „filă albă” în istoria Al-Qaidei ar fi legătura sa cu alte servicii de informații străine. Este cunoscut faptul că legionarii lui Bin Laden au creat legături cu mai multe servicii secrete din diferite regiuni: cu saudiții, pakistanezii, sudanezii, iranienii, irakienii și bosniacii.
Cea mai neclară situație dintre toate este legătura dintre Al-Qaida și serviciile secrete din Rusia.
Doctorul Ayman al-Zawahiri, mâna dreaptă a lui Bin Laden, este și liderul actual al mișcării globale a Jihadului. La mijlocul anilor `90, el a petrecut 16 luni în custodia serviciilor secrete din Rusia, fapt recunoscut de ambele părți.
La fel de importantă este șederea lui Zawahiri la ruși exact în acel moment esențial de dezvoltare a organizației Al-Qaida.
Schema întâmplării este simplă. Aproximativ la ora 4 dimineața, pe 1 decembrie 1996, Zawahiri a fost arestat în sudul Rusiei în timp ce încerca să intre pe teritoriul Ceceniei. Însoțitorii lui erau alți doi radicali din Egipt și un ghid local din Cecenia.
Zawahiri călătorea foarte des cu acte false. Potrivit datelor sudaneze, el purta numele „Abdullah Imam Mohammed Amin”. Cu acest nume el a călătorit prin mai multe țări ca Yemen, Malaiezia și Singapore.
Însoțitorii lui Zawahiri erau doi egipteni, foști veterani mujahedini din Jihadul Islamic Egiptean: Ahmad Salama Mabruk a condus acțiunile grupului Islamic egiptean în Azerbaidjan sub acoperirea unei companii de tranzacționare, care se numea Bavari-C, în timp ce Mahmud Hisham al-Hennawi a avut o vastă experiență în Jihad în unele teritorii din Asia.
După reținerea celor trei arabi, aceștia au fost interogați de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB). FSB a avut motive serioase să pună la îndoială povestea de acoperire a arabilor. Printre lucrurile confiscate de la cei trei s-au descoperit detalii despre conturile bancare deținute de aceștia în Hong Kong, China, Malaysia și SUA (îndeosebi St. Louis), precum și bani cash în șapte valute. Laptopul lor a fost confiscat și supus unei analize de investigare.
„Domnul Amin”, al cărui pașaport sudanez descria un bărbat de vârstă mijlocie cu o barbă foarte scurtă, a sosit în Rusia deținând două certificate de absolvire Universității de Medicină din Cairo, care conțineau date contradictorii. Investigațiile FSB-ului asupra Bavari-C, compania condusă de Jihadul Islamic Egiptean în Baku, au stabilit rapid că o astfel de firmă nici nu a existat în Azerbaidjan.
Musulmanii radicali din Rusia, inclusiv un membru al Dumei, au pledat pentru eliberarea lor, explicând că arabii au venit în Rusia pentru a „studia piața produselor alimentare”. Diverși activiști din regiune au scris scrisori în susținerea celor reținuți, susținând că ei întruchipează „cinstea și decența”.
În 1997, cazul a ajuns la tribunal, iar „domnul Amin” a mințit în mod evident despre motivul lui aflării în Rusia. El susținea că a intrat în țară „pentru a afla prețurile unor articole din piele, medicamente, precum și alte bunuri”. Instanța de judecată l-a condamnat la șase luni de închisoare.
După perioada de detenție, FSB-ul le-a întors banii, gadget-urile de comunicare și laptopurile. După eliberare, Zawahiri a petrecut zece zile de întâlniri clandestine cu islamiștii din Daghestan, care probabil au și fost scopul inițial al călătoriei sale în această regiune.
La scurt timp după aceasta, el s-a îndreptat în Afganistan pentru a înființa alianța sa fatală cu Bin Laden. Alianța a fost cimentată în mijlocul lui februarie 1998 printr-un anunț privind crearea Frontului Global Islamic pentru Jihad împotriva evreilor și a cruciaților. În așa fel, a apărut oficial Al-Qaida.
Zawahiri a fost forțat să păstreze în secret detalii despre timpul său petrecut în Rusia. În numeroasele scrieri sau declarații despre viața lui, doctorul abia menționa despre această perioadă. „Dumnezeu i-a orbit referitor la identitățile noastre” explica el. În 1997, serviciile secrete ruse nu erau conștiente că l-au reținut pe Zawahiri”, a declarat FSB-ul în 2003.
Există mai multe motive care ar trezi suspiciuni vizavi de relatările ambelor părți despre această reținere. În primul rând, Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutați teroriști în 1996 și a jucat un rol important în asasinarea președintelui egiptean Anwar Sadat în 1981.
Mai mult ca atât, este greu de crezut că un serviciu de securitate atât de competent ca FSB nu a avut suspiciuni la apariția celor trei bărbați arabi foarte misterioși cu mulți bani într-o republică măcinată de război ca Cecenia.
Este la fel de greu de crezut că FSB nu a putut să descopere tainele din laptopul lui Zawahiri – cum americanii făceau cu numeroasele laptopuri care aparțineau conducerii Al-Qaida, care fuseseră capturate în Afganistan după atacul terorist din 11 septembrie.
În timpul războiului rece, KGB (predecesorul FSB-ului) a creat legături solide cu mai multe grupări teroriste, inclusiv câteva din Orientul Mijlociu.
Legăturile acestuia cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei, prin furnizarea armamentului și pregătirea cadrelor, au fost esențiale timp de zeci de ani, pe când alte grupări palestiniene erau de fapt filiale ale KGB-ului. Ar fi naiv să credem că aceste legături au dispărut odată cu Uniunea Sovietică.
Detalii despre perioada petrecută de Zawahiri în Rusia nu au prea ieșit la suprafață. Disidentul Alexandr Litvinenko, care a fost și colonel FSB, a făcut declarații șoc. Într-un interviu din 2005, Litvinenko afirma că Zawahiri ar fi fost antrenat de către FSB în Daghestan în perioada aflării acestuia pe teritoriu rus. Apoi, serviciile secrete ruse l-ar fi trimis în Afganistan pentru a deveni mâna dreaptă a lui Bin Laden. „Am lucrat în același departament ( FSB) și am motive clare să afirm că Al-Zawahiri nu este singura legătură dintre FSB și gruparea Al-Qaida”, a declarat Litvinenko.
Afirmațiile lui Litvinenko nu pot fi demonstrate. Dar asasinarea acestuia în 2006 la Londra, la scurt timp după declarații, cu siguranță pot fi considerate opera serviciilor ruse și, prin urmare, oferă o credibilitate mai mare celor spuse de Litvinenko.
Tradaptare: Timpul.md (L.C.)
Sursa: www.businessinsider.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!