Legea adopţiilor din 2010 reţine nejustificat copiii în sistemul rezidenţial
Aceasta s-ar întâmpla din cauza noii legi adoptate în 2010, care conţine prevederi mai stricte privind procedura de adopţie şi din cauza faptului că statul pune accentul pe reintegrarea copilului în familia biologică şi abia apoi pe adopţie. Totuşi legea nu este perfectă şi are anumite lacune, de aceea Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei( MPSF) a propus anumite amendamente la Legea privind Regimul juridic de adopţii.
La moment, RM se confruntă cu o diferenţa enormă dintre numărul copiilor care se află în instituţii rezidenţiale şi numărul celor care au dobândit statut de adopţie. Astfel, din totalul de 5.500 de copii care sunt plasaţi în instituţii rezidenţiale, doar 190 au statut de adopţie, adică pot fi adoptaţi. Dintre aceştia, 164 sunt la adopţie naţională, iar 24 au statut pentru adopţie internaţională. Diferenţa enormă, explică ministrul MPSF, Valentina Buliga, este generată din cauza mai multor erori, inclusiv ce ţin de cadrul legal. Astfel, majoritatea copiilor nu pot dobândi statut de adopţie din motiv că lipsesc toate actele care ar confirma că părinţii sunt decăzuţi din drepturile părinteşti sau refuză să mai educe copilul. O altă problemă constă în faptul că părinţii care au solicitat un copil spre adoptare trebuie să aştepte doi ani, timp în care se realizează toate procedurile pentru adopţie, un termen care s-a dovedit a fi prea îndelungat. Astfel noile amendamente la Legea cu privire la Regimul juridic de adopţii, propuse Parlamentului şi Guvernului spre examinare, prevăd ca acest termen să fie redus la un an. De asemenea, oficialii vor să introducă în legea actuală prevederi mai stricte în privinţa separării fraţilor la adopţie. Astfel, statul vrea ca să existe tot mai puţine cazuri de separare a fraţilor, dacă nu chiar nule. O altă prevedere, care urmează să fie introdusă, în cazul în care va fi acceptată, este excluderea prevederilor discriminatorii pentru părinţii care îşi doresc să adopte un copil.
Pentru o evidenţă mai strictă la procedurilor de adopţie internaţională, ministrul Valentina Buliga, a anunţat că şi-a început activitatea un Consiliu Consultativ cu privire adopţiile internaţionale, precum şi că au fost acreditate 25 de organizaţii străine pentru realizarea adopţiilor. Organizaţiile sunt din Spania, Italia, SUA, Elveţia şi Israel.
În anul 2006 autorităţile au dat spre adopţie 320 de copii, iar cu doi ani mai târziu – 370. În 2010 doar 162 de copii au fost adoptaţi, iar în primele patru luni ale anului 2011 au fost adoptaţi 73 de copii. Potrivit ministrului MPSF, Valentina Buliga, cele mai multe solicitări de adopţie vin din Chişinău şi Ungheni. În ţara noastră sunt înregistraţi 24 adoptatori internaţionali şi 122 de adoptatori naţionali. Aceştia solicită, cel mai frecvent, copii cu vârstă mică şi, în special, fără probleme de sănătate. Adoptatorii străini de asemenea „cer” copii cu vârsta nu mai mare de nouă ani şi cu probleme recuperabile de sănătate. Din anul 2006 până în prezent din RM au fost adoptaţi în familii din străinătate 280 de copii.
Timpul.md (I. P.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!