Politică

Legea antidiscriminare: mergem spre Europa sau rămânem ostaticii Rusiei?

Chiar şi proeuropeanul Dorin Chirtoacă susţine că poziţia Partidului Liberal este de a nu accepta această lege şi de a nu permite, în general, discuţia subiectului, menţionând că proiectul de lege trebuie, în primul rând, cunoscut de opinia publică. Adevărul este că discută – cu scopul de a scandaliza societatea – anume acei care n-au citit proiectul de lege. Se ştie că toate ţările Uniunii Europene, chiar şi cele cu statut de candidate, au adoptat această lege, ea fiind o condiţie obligatorie. Reacţionând la tulburările din societate, declanşate mai întâi de preoţii proruşi al Mitropoliei Moldovei, Ministerul Justiţiei a reformulat unele prevederi ale proiectului de lege. Deşi în punctul 1 din Articolul 1 al capitolului I rămâne noţiunea de orientare sexuală, s-a mai adăugat un alineat, care specifică:
„(2) Prevederile prezentei legi nu se extind şi nu pot fi interpretate ca limitând sau aducând atingere:
a) familiei, care se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie”.

Premierul Filat, respingând argumentele invocate împotriva adoptării Legii antidiscriminare, menţionează că ceea ce ţine de familie, precum că vor fi căsătorii între persoane de acelaşi sex, este fals: „În lege scrie foarte clar că acest lucru nu va fi permis, deci va fi interzis”.
Totuşi, scandalul continuă şi nimeni nu-şi pune întrebarea: cine şi de ce toarnă gaz pe foc? Adoptarea acestei legi este o condiţie pusă de Uniunea Europeană. Se ştie că majoritatea moldovenilor vor în UE, iar politica imperială rusă se împotriveşte acestui curs al R. Moldova. Legea este despre combaterea oricăror discriminări, dar forţe care ne vor ostatici ai Rusiei pentru totdeauna căută în ea un ţânţar din care fac armăsar şi bat cu copitele în speranţele europene ale moldovenilor. Pentru comparaţie, publicăm mai jos doar Articolul 1 al Proiectului de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării, în care este menţionată noţiunea „orientare sexuală”.

"Proiect

LEGE
privind prevenirea şi combaterea discriminării

Parlamentul adoptă prezenta lege organică.

Prezenta lege creează cadrul necesar aplicării Directivei 2000/43/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 de punere în aplicare a principiului egalităţii de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr. 180 din 19 iulie 2000 şi Directivei 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 de creare a unui cadru general în favoarea egalităţii de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă şi ocuparea forţei de muncă publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JO) nr. 303 din 2 decembrie 2000.

Capitolul I
Dispoziţii generale

Articolul 1. Scopul legii şi domeniul de aplicare
(1) Scopul prezentei legi este prevenirea şi combaterea discriminării precum şi asigurarea egalităţii de şanse sau tratament tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sfera politică, economică, socială, culturală, şi în alte sfere ale vieţii fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingere, sex, vârstă, stare a sănătăţii, dizabilitate, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, avere, origine socială, sau pe bază de orice alt criteriu similar.
(2) Prevederile prezentei legi nu se extind şi nu pot fi interpretate ca limitând sau aducând atingere:
a) familiei, care se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie;
b) raporturilor de adopţie, bazate pe dovada îndeplinirii garanţiilor morale necesare dezvoltării armonioase a copilului prin adopţie şi pe respectarea interesului superior al copilului la un mediu familial sănătos;
c) cultelor religioase şi părţilor lor componente în partea ce ţine de convingerile lor religioase."

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *