UE / Nato

Liderii NATO, dispuși să ofere în continuare antrenament militar și ajutoare Afganistanului

"Suntem hotărâți să ajutăm forțele afgane să-și securizeze țara și să se asigure că ea nu va mai deveni niciodată un refugiu pentru terorismul internațional", declarase secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cursul săptămânii, înainte ca liderii Alianței să se reunească vineri la Varșovia pentru un summit de două zile.

Alianța militară occidentală urmează să-și extindă valabilitatea propriei rezoluții pentru Misiunea de sprijin, care formează și consiliază forțele de securitate afgane, până la sfârșitul anului 2017.

Mai multe națiuni participante intenționaseră inițial să-și scurteze prezența în Afganistan în acest an. Dar continuarea acțiunilor violente ale talibanilor le-a determinat să-și reevalueze planul, mai ales după ce insurgenții au ocupat și au administrat temporar capitala provinciei Kunduz anul trecut.

Președintele american Barack Obama a anunțat miercuri că țara sa va lăsa 8.400 de soldați în Afganistan în anul viitor, ceea ce încetinește retragerea planificată. El și-a motivat decizia prin situația "precară" a securității în țară.

Circa 13.000 de soldați din 39 de țări participă în prezent la operațiunea Soutien Resolute, dintre care aproape 1.000 provin din Germania.

Conducătorii NATO mai intenționează să continue finanțarea forțelor de securitate afgane până la sfârșitul anului 2020, la nivelul a 4 miliarde de dolari anual.

Tot sâmbătă, liderii NATO vor decide asupra creșterii sprijinului acordat coaliției conduse de SUA care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, în special prin desfășurarea unor avioane de supraveghere ale NATO deasupra Siriei și revenirea instructorilor militari ai NATO în Irak.

Conducătorii Alianței vor examina, de asemenea, cooperarea cu Uniunea Europeană în lupta împotriva traficului de migranți în Marea Mediterană și vor avea convorbiri cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Petro Poroșenko urmează să aibă o întâlnire separată în care va aborda criza din țara sa cu președintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande, premierul britanic demisionar David Cameron și premierul italian Matteo Renzi după terminarea summit-ului de la Varșovia.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *