Actualitate

Liderii politici trebuie să nu mai separe oamenii în „ai noștri” și „ai lor”, ori în „buni” și „răi”

Politicienii contribuie activ la dezbinarea societății. Fiecare partid politic luptă împotriva cuiva (ori ceva), dar foarte puțini spun ce concret, când și cum vor construi. Toți recunosc că țara trebuie dezvoltată și modernizată. Asta înseamnă că trebuie să construim, să reabilităm, să îmbunătățim. Construcția nu-i luptă. Construcția e gândire, proiectare, planificare, mobilizare, organizare, executare, control – construcția e lucru, nu e luptă.

 Orice luptă aduce distrugere.

Trebuie să învățăm să concentrăm toată energia noastră pentru construcție și dezvoltare. Trebuie să renunțăm la conflictele interne, pentru care irosim prea mult timp și energie. Conflictele ne macină și ne țin în trecut.

Atmosfera agresivă, care domnește în societate, și intensitatea conflictelor politice împiedică dezvoltarea țării. Oamenii pleacă din țară pentru că nu cred în viitorul ei. Pleacă tinerii. Populația îmbătrânește. Mor zeci de localități. Crește numărul de pensionari și scade numărul celor care muncesc și achită impozite.

Moldova e în criză și sunt necesare măsuri urgente.

Pentru a depăși criza, Republica Moldova are nevoie de instituții publice puternice.

O instituție puternică înseamnă o echipă puternică. Echipă, competentă și eficientă. Echipă formată din oameni motivați facă instituția respectată și apreciată.

Ministerul economiei și cel al finanțelor, ministerul agriculturii și cel al educației, ministerul sănătății și fiecare instituție medicală în parte – peste tot e nevoie de echipe puternice.

Eficiența Președinției și a Parlamentului, a procuraturii și poliției, a serviciului vamal și a administrațiilor raionale depind de competența, motivația și maturitatea echipelor.

Aceste echipe trebuie să fie în stare să reziste în fața presiunilor politice egoiste și totdeauna să respecte normele legale și procedurile instituționale.

De la fondarea Republicii Moldova, toate instituțiile publice sunt ținta luptei pentru putere a liderilor politici și a grupurilor lor. Indiferent de orientarea geopolitică declarată, toate grupurile politice au atacat instituțiile publice. Toți au instaurat conduceri loiale în primul rând intereselor de grup și doar apoi țării.

Instituțiile statului au fost impuse să servească interesele egoiste ale politicienilor, de asta nu au reușit să satisfacă nevoile societății.

Azi oamenii nu au încredere în instanțele de judecată; în Parlament; în Guvern; în Președinție; în procuratură și în poliție; în băncile comerciale, din care s-au pierdut miliarde de lei publici; în instituțiile mass-media, care mai mult servesc interesele grupurilor politice decât informează societatea.

Și mai puțină încredere au oamenii în politicieni și grupurile politice. În cazul majorității alegerilor oamenii aleg între “două sau mai multe rele”. Rareori au alegere dintre “bine” și “foarte bine”.

Avem instituții publice slabe dar, societatea are nevoie de aceste instituții și de serviciile lor. Înțelegând asta, trebuie să ne implicăm în reabilitarea lor. Trebuie să le ajutăm să devină mai puternice și mai bune.

Nu e un lucru care-l putem schimba instant. E nevoie de răbdare, de abordare sistemică și de efort educativ. Este nevoie de exemple bune – exemple, care inspiră și încurajează.

Liderii politici trebuie să renunțe la spiritul revanșard, să nu mai separe oamenii în “ai noștri” și “ai lor”, ori în “buni” și “răi”.

În instituțiile publice nu există oameni ai lui Filat, ori ai lui Plahotniuc, ori ai lui Dodon. Sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Orice angajat al instituției publice trebuie evaluat numai în baza unui set de indicatori de performanță. Managerii instituțiilor publice trebuie să formuleze misiunea instituției, să identifice indicatorii de performanță personală pentru fiecare poziție și să se ocupe de crearea culturi instituționale.

Salariul public trebuie să vină împreună cu un angajament clar: oriunde se află angajatul public și orice face – în timpul orelor de muncă ori în afara lor – el trebuie să contribuie la creșterea încrederii oamenilor în instituția, care o reprezintă.

Angajatul public nu trebuie să facă nimic ce ar putea slăbi ori vulnerabiliza instituția.

Asta trebuie să fie fundamentul culturii instituționale.

Neîncrederea în autorități și în clasa politică a determinat creșterea dispozițiilor egoiste în societate. Egoismul politicienilor i-a făcut pe oameni să nu creadă în stat și să se concentreze pe sine. Fiecare se concentrează pe nevoile sale; pe casa sa; pe familia sa; pe sentimentele sale; pe dorințele sale.

Foarte puțini oameni sunt dispuși să consume o parte din timpul său și din energia sa pentru dezvoltarea țării și a societății. Majoritatea vor doar să primească ceva de la stat și de la societate. Pentru a se dezvolta, o țară are nevoie de un echilibru sănătos între “donatori” – cei care prin muncă și idei susțin dezvoltarea societății, și “consumatori” – cei care mai mult beneficiază de bunurile societății.

Societatea are nevoie de exemple bune de comportament public decent și proactiv. Societatea are nevoie de exemple bune de atitudine neindiferentă față de problemele și nevoile altor oameni. Avem nevoie de multe exemple bune.

Exemplele bune sunt cel mai bun leac pentru tratarea “maladiilor sociale”.

Instituțiile publice au nevoie de energia și de talentele tinerilor. Locurile de muncă în instituțiile publice trebuie făcute atractive pentru specialiștii tineri.

Tinerii pot contribui ca instituțiile publice să devină mai moderne și mai responsabile. Mai corecte și mai obiective. Mai incluzive și mai creative. Mai juste. Mai echitabile. Mai bune.

Azi avem în față două căi.

Prima – putem alege să continuăm alunecarea în egoism și în neîncredere în alți oameni și în instituțiile publice.

A doua – putem alege să schimbăm situația și să construim ceva nou. Ne putem uni eforturile să construim o societate mai bună și o țară mai modernă. Să construim instituții publice eficiente, care vor deschide tinerilor oportunități noi pentru dezvoltarea personală și vor determina modernizarea economiei. Calea, pe care noi toți protejăm instituțiile publice de presiunile politice egoiste – și astfel contribuim la construcția unui stat puternic.

Care e calea corectă?

Pentru a deveni puternici trebuie să renunțăm la ambițiile personale și să ne concentrăm pe obiectivele comunității. Fiecare dintre noi poate oferi ceva deosebit echipei – și cu cât mai mult învățăm și ne pătrundem de spiritul de echipă, cu atât mai valoroasă va fi contribuția noastră.

Dar, niciodată interesul individual al unei persoane nu trebuie să prevaleze asupra interesului de echipă.

Trebuie să învățăm să lucrăm împreună pentru obiective comune – obiective mai mari decât cele personale. Așa noi putem forma o Putere Mare, care poate realiza lucruri și crea valori mult mai mari, decât putem fiecare în parte.

Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *