Ucraina

Liderul de la Kiev cere o anchetă internațională asupra ”întregului sistem rusesc” de genocid

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski continuă demersurile pentru aducerea în faţa unui tribunal internaţional a tuturor celor implicaţi în invazia rusă în Ucraina, inclusiv a ”creierelor” din spatele agresiunii, relatează miercuri DPA şi Agerpres.

”Vom demonta întregul sistem de genocid rusesc, de la executanţi la arhitecţii lui, şi îi vom aduce în faţa verdictelor legale”, a declarat şeful statului ucrainean în mesajul său video cotidian adresat conaţionalilor. El s-a întâlnit marţi, la Kiev, cu procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan.

Deşi recunoaşte că aceasta nu va fi o sarcină facilă, liderul de la Kiev a spus că ”a răspunde la crimele ruse în faţa acestei agresiuni exact în termenii statului de drept şi exact cu puterea unui tribunal internaţional este ceea ce va servi drept una dintre garanţiile securităţii pe termen lung atât a ucrainenilor, cât şi a altor naţiuni”.

„Invazia rusă în Ucraina ar avea în mod inevitabil consecinţe juridice pentru toţi cei care au planificat-o, au aprobat-o şi au implementat-o”, a declarat Volodimir Zelenski, care a subliniat că ar trebui anchetaţi şi ”conducerea politică şi militară a statului terorist” (Federaţia Rusă, n.red.).

Procurorul-şef al CPI, Karim Khan, este deja pregătit să investigheze situaţia din Ucraina. Anchetele se pot referi la crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

Totuşi, în prezent CPI nu poate lua măsuri împotriva conducerii ruse, inclusiv contra preşedintelui Vladimir Putin, întrucât nici Rusia, nici Ucraina nu sunt părţi semnatare ale Statutului de la Roma, care constituie baza juridică a CPI.

Acesta este şi motivul pentru care liderul ucrainean a cerut, la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU din septembrie anul trecut, înfiinţarea unui tribunal special.

Rolul CPI este de a furniza justiţie efectivă pentru ucraineni şi ”nu de a obţine o serie de aplauze printr-o magie”, a menționat Khan.

Vă amintim că la 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova pretinde că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, rupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *