Externe

Liderul din Belarus va vizita China în plină diplomație ucraineană

Președintele belarus Alexander Lukașenko va vizita China săptămâna viitoare, în timp ce Beijingul a încercat să joace un rol mai activ în diplomația din jurul războiului, sprijinindu-și în același timp partenerul apropiat, Rusia.

Dl Lukașenko va efectua o vizită de stat în China în perioada 28 februarie – 3 martie, a anunțat sâmbătă presa de stat chineză. Călătoria are loc pe fondul unei valuri de diplomație în jurul aniversării războiului din Ucraina. Cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, a vizitat Rusia săptămâna aceasta, cam în același timp în care președintele Biden a făcut o vizită surpriză la Kiev.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că liderul chinez Xi Jinping este așteptat să viziteze Moscova. Parteneriatul dintre cele două țări s-a adâncit de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an, tulburând SUA și aliații săi occidentali. Țările au declarat că prietenia lor nu are “nicio limită” atunci când liderii rus și chinez s-au întâlnit chiar înainte de invazie, în marja Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, notează WSJ.

China a întins un colac de salvare economică Rusiei, în timp ce aceasta se confruntă cu sancțiunile occidentale. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că China a luat în considerare posibilitatea de a oferi arme Rusiei pentru a-i ajuta efortul de război – o afirmație pe care Beijingul a respins-o.

Belarusul a fost, de asemenea, ținta sancțiunilor, deoarece dl Lukașenko a fost un aliat cheie al Rusiei de-a lungul războiului, permițând trupelor Moscovei să folosească țara pentru a organiza invazia. El a declarat recent că va permite din nou trupelor rusești să folosească Belarusul pentru alte atacuri, deși a precizat că își va trimite propriile trupe doar dacă forțele belaruse vor fi atacate.

Dl Lukașenko a încercat, de asemenea, să se prezinte ca un potențial pacificator. Țara a găzduit discuții de încetare a focului la începutul războiului, iar dl Lukașenko s-a oferit să găzduiască discuții între președinții rus și american.

Vineri, China a făcut un nou apel la încetarea focului și la discuții de pace pentru a pune capăt războiului, încercând să se prezinte ca un mediator neutru în conflict. Eforturile sale au fost întâmpinate cu scepticism în unele capitale occidentale din cauza parteneriatului strâns al Beijingului cu Moscova.

Într-un document în 12 puncte publicat vineri dimineață la Beijing, Ministerul chinez de Externe a prezentat ceea ce a numit “Poziția Chinei privind soluționarea politică a crizei ucrainene”, folosind eticheta sa preferată pentru război.

Documentul a rezumat o serie de poziții publice pe care dl Xi și alți oficiali chinezi le-au adoptat de mult timp cu privire la războiul din Ucraina. Deși nu conținea prea multe detalii, părea să ofere un avertisment voalat Moscovei împotriva escaladării conflictului cu arme nucleare.

Dl Lukașenko, care a fost liderul principal al Belarusului din 1994, a efectuat mai multe vizite de stat în China.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *