CSI / Rusia

Liderul ortodocșilor din întreaga lume, dezamăgit de Patriarhul Kiril: „Nu doresc ca Biserica Rusiei şi fratele Patriarh Kiril să fie această excepţie tragică”

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, liderul spiritual al celor aproximativ 260 de milioane de credincioşi ortodocşi din întreaga lume, spune că Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe liderii Bisericii Creştin Ortodoxe sprijinind invazia Moscovei în Ucraina.

Moscova numeşte invazia în Ucraina o „operaţiune militară specială” pentru a „denazifica” ţara, o afirmaţie despre care Kievul şi aliaţii săi occidentali afirmă că reprezintă un pretext nejustificat pentru un război care nu a fost provocat.

Patriarhul Kiril, susținător al acţiunilor Moscovei, iar poziţia sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) i-a cerut Patriarhului Kiril să „intervină şi să medieze” pentru a ajuta la oprirea războiului.

În cadrul unui interviu difuzat marţi seara de televiziunea publică elenă ERT, Patriarhul Bartolomeu a declarat că se aştepta ca Patriarhul Kiril să ia atitudine împotriva deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina şi să demisioneze, dacă era nevoie, într-un gest de opoziţie faţă de război.

„Nu este posibil ca toate bisericile să nu condamne violenţa, războiul. Biserica rusă ne-a dezamagit. Nu doresc ca Biserica Rusiei şi fratele Patriarh Kiril să fie această excepţie tragică. Nu ştiu cum poate găsi o justificare în conştiinţa sa”, a mai spus el.

„M-am aşteptat ca fratele Kiril să ia poziţie în faţa acestei chestiuni cruciale, acestui moment istoric. Dacă e nevoie, să-şi sacrifice fotoliul, să-i spună lui Putin, domnule preşedinte, nu pot fi de acord cu dumneavoastră, demisionez”, a spus el.

În Rusia trăiesc aproximativ 100 de milioane de creştini ortodocşi, iar în Ucraina – circa 30 de milioane de credincioşi ortodocşi.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *