Sport

(Liga Campionilor 2013) Germania, peste TOȚI!

Patru ani mai târziu, însă, nemții și-au luat revanșa și au învins formația lui Maradona în ultimul act al mondialului italian. 

Nelipsită de la turneele finale ale competițiilor europene și mondiale și aproape întotdeauna protagonistă a fazelor finale, echipa de fotbal a Germaniei este un reper de seriozitate și dăruire în teren. Același Lineker spunea că „nu poți fi sigur că i-ai învins pe nemți decât atunci când au urcat în autocar și au plecat de la stadion”. De trei ori câștigătoare a Cupei Mondiale și de alte patru ori finalistă, echipa care joacă prin tradiție în culorile alb-negru a scris pagini de neuitat în istoria fotbalului la nivel de națională.

De la națională la cluburi

Chiar dacă performanțele au existat și la nivelul echipelor din Budesliga, Bayern Munchen, mai ales, Hambruger SV sau Borussia Dortmund trecându-și numele pe lista câștigătorilor Ligii Campionilor de-a lungul timpului, niciodată fotbalul german nu a atins o performanță similară celei din acest an, când două formații din prima ligă și-au disputat, în finala de pe Wembley, cel mai prestigios trofeu european al sportului rege.
Confirmarea faptului că aceste două formații sunt cele mai bune ale fotbalului european de azi nu a fost doar faptul că Bayern și Borussia au eliminat principalele favorite, Barcelona, respectiv Real Madrid, la scoruri incredibile pentru investițiile făcute de cluburile din Spania, ci și modul în care s-a desfășurat finala, poate una dintre cele mai frumoase din istoria competiției continentale. Bayern a triumfat, datorită unui gol marcat în ultimele secunde ale unei partide care a înregistrat un număr record de șuturi la poartă și încheiată cu scorul de 2 la 1 pentru bavarezi.

Secretul succesului

Care este secretul acestor succese din ultima perioadă? Nemţii, africanii, latinii şi polonezii constituie coloana vertebrală a fotbalului german în acest moment, ca urmare a resurselor umane provenite din „societatea Multi-Kulti”, cum o numesc sociologii din Germania.

Copiii emigranţilor s-au îndreptat instinctiv către cluburile de fotbal, unde plăcerea jocului, dublată de magia succesului şi a saltului dintr-un cartier mărginaş într-o metropolă europeană, le-a creat o motivaţie aparte în comparaţie cu talentele autohtone. Instruirea în centrele de juniori ale Bundesligii sub bagheta unor foste glorii ale fotbalului german se materializează azi atât în plan sportiv, cât şi social, întrucât noua „generaţie Facebook” este absolventa unei şcoli de cultură generală cu cunoştinţe specifice şi limbi străine. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *