Economie

Lipsa ploilor grăbește producătorii sfeclei de zahăr să înceapă recoltarea

În caz contrar, aceștia riscă să se aleagă cu nimic din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei ploilor. Recent, unii producătorii au spus că sfecla de zahăr a început să se vestejească, iar asta din motiv că în sol nu mai este umiditate. 

Fără ploi, conținutul de zaharoză din sfecla de zahăr scade

Compoziţia chimică a rădăcinii sfeclei de zahăr este influenţată de umiditate, sol, cantitatea şi tipul îngrăşămintelor utilizate. Conţinutul de zaharoză în rădăcina sfeclei de zahăr spre sfârşitul perioadei de vegetaţie depinde de sol şi de condiţiile de mediu. Astfel, dacă în această perioadă nu cad ploi, conținutul de zaharoză din sfecla de zahăr scade. iar la prelucrarea acesteia se va obține o cantitate mai mică de zahăr.

Apa este cel mai important component cantitativ (75%) al rădăcinii proaspete, iar zahărul este principalul component al substanţei uscate din rădăcină. Atunci când temperaturile sunt foarte mari, sfecla se alimentează din resursele proprii și, astfel, calitatea acesteia va avea de suferit.

„În rădăcinile proaspete, apa şi zahărul însumează circa 90%. De aceea, pentru a aduna o roadă mai mare, producătorii trebuie să se grăbească cu recolta”, spune Nicolae Moraru, liderul Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din R. Moldova.

Producători, grăbiți-vă!

În ultimii ani, producătorii de sfeclă de zahăr se confruntă cu mari probleme atunci când trebuie să strângă recolta. „Mulți așteaptă să cadă ploi până în ultimul moment pentru a obține cât mai multă producție, însă adesea aceștia suportă pierderi considerabile”, opinează Nicolae Moraru.

În acest an, recoltarea sfeclei pentru zahăr va începe cu aproximativ 20 de zile înainte de perioada normală de recoltare, adică 15 septembrie.

Nicolae Moraru a menționat că nu trebuie de așteptat, pentru că ploile pot să nu mai cadă până în septembrie, iar în următoarele zile se vor înregistra temperaturi caniculare, care ar putea fi fatale pentru producție. „Deocamdată, pierderile sunt minime din cauza lipsei ploilor. Și, deși produsul propriu-zis nu a avut mult de suferit, frunzele sfeclei de zahăr au început să se vestejească. În aceste condiții, producătorii de la Fălești, Ungheni și Sângerei încep recoltarea chiar de astăzi. În aceste raioane sunt semănate 6 mii de hectare cu sfeclă de zahăr, iar lucrările pot dura circa 2-3 săptămâni, dacă nu se vor defecta combinele din cauza solului, care este tare ca betonul”, a declarat Moraru.

Liderul Asociației Producătorilor Sfeclei de Zahăr îndeamnă toți producătorii din țară să înceapă recoltarea producției cât mai curând, pentru a micșora cât mai mult posibil pierderile ulterioare. Moraru este încrezut că toți agricultorii înțeleg care este pericolul și nu vor ezita prea mult înainte de a începe strânsul roadei.

Fabricile sunt gata să primească noua recoltă

Dacă producătorii s-au autosesizat, iar de astăzi vor începe recoltarea producției, același lucru l-au făcut și fabricile, care urmează să prelucreze sfecla de zahăr. Acestea sunt gata să primească noua recoltă și se arată dispuse să prelucreze atâta producție cât va primi de la agricultori.

Reprezentanții unei fabrici de prelucrare a sfeclei de zahăr cu filiale la Drochia și Fălești au menționat că, la moment, fabricile încă nu sunt deschise, dar acestea urmează să-și înceapă activitatea la sfârșitul lunii august. Reprezentanții firmei cunosc că astăzi începe recoltarea sfeclei de zahăr și, astfel, atunci când producătorii vor aduce producția pentru a fi prelucrată, fabricile vor fi pregătite.

Capacitatea de producţie a fabricii de zahăr din Drochia este de 3000 tone de sfeclă pe zi. Aceeași capacitate o are și fabrica de zahăr din Fălești. După ce sfecla de zahăr va fi prelucrată, producția obținută va fi transportată la fostul combinat de zahăr de la Alexăndreni, acolo fiind doar ambalată și pregătită pentru a fi scoasă pe piață.

Riscuri și așteptări

Nicolae Moraru a menționat că producătorii care au decis să-și recolteze de astăzi producția nu riscă nimic. Mai mult, fiind cel mai mare producător de sfeclă de zahăr de la Nord, Nicolae Moraru s-a arătat bucuros că fabricile sunt gata să primească noua recoltă. „Dacă în anii precedenți majoritatea așteptau până în ultimul moment să mai cadă câte un strop de ploaie, atunci în acest an agricultorii sunt mai precauți”, spune Moraru.

Totodată, agricultorii estimează că anul acesta roada de sfeclă va fi practic cu 50 la sută mai mare faţă de anul trecut. Așadar, pe un hectar se va recolta, potrivit preconizărilor, între 35 și 50 tone de producție, ceea ce reprezintă o normă. O tonă de sfeclă de zahăr va costa aproximativ 650 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *