Lista câștigătorilor OSCAR 2012: cel mai bun film, cel mai bun actor…
Marele câştigător este filmul "The Artist", de Michel Hazanvicius, care a luat Oscarul pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal şi cea mai bună coloană sonoră originală. Marele său rival, "Hugo", l-a depăşit la numărul de premii, dar nu şi la importanţa lor. Pelicula lui Martin Scorsese şi-a adjudecat trofeele pentru cea mai bună imagine, cele mai bune efecte speciale, cel mai bun montaj de sunet, cel mai bun mixaj de sunet şi cea mai bună scenografie.
Ediţia, prezentată de Billy Crystal, s-a desfăşurat sub semnul nostalgiei şi a avut de la pasaje de musical, până la fragmente din filme venite din vremurile de demult. Gala a avut şi un moment dedicat inovaţiei tehnologice – atunci când a fost prezentată pe ecran camera digitală ultrarapidă pentru echipa de la Vision Research, din care fac parte doi români, Radu Corlan şi Petru Pop. Echipa de cercetători a primit în acest an premiul Academiei Americane de Film.
CEL MAI BUN FILM – "THE ARTIST"
Tom Cruise a prezentat cel mai important premiu al serii. Producătorul Thomas Langmann a prezentat mulţumirile sale adânci, în timp ce simpaticul căţel Uggie şi-a făcut şi el intrarea în scenă. Regizorul Michel Hazanavicius a adăugat că mulţumirile lui sunt îndreptate către trei oameni: "Billy Wilder, Billy Wilder şi Billy Wilder".
CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL – Meryl Streep
Meryl Streep este la a 17-a nominalizare şi, în timpul discursului, le-a declarat celor prezenţi că este conştientă că este ultima statuetă aurie pe care o primeşte. Le-a muţumit prietenilor vechi şi noi şi adăugat că lucrul care contează cel mai mult pentru ea este prietenia.
Cel mai bun actor de la ediţia precedentă, Colin Firth, a urcat pe scenă. El va anunţa câştigătoarea trofeului pentru cea mai bună actriţă.
CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL: Jean Dujardin, "THE ARTIST"
Dacă Ludovic Bource, autorul coloanei muzicale a peliculei "The Artist", nu a spus "Mulţumesc, America", Jean Dujardin nu a avut această reţinere. "Iubesc ţara voastră", a fost primul locuru pe care l-a rostit când a urcat pe scenă. Dujardin a amintit de prima ediţie din istoria Oscarurilor, la care biletul a costat 5 dolari şi care a durat 15 minute. "Vremurile s-au schimbat", a conchis el.
Natalie Portman a câştigat în 2011 titlul de cea mai bună actriţă pentru rolul din "Lebăda Neagră". Acum este rândul ei să prezinte Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal.
Billy Crystal vorbeşte despre Meryl Streep, care a fost nominalizată de 17 ori şi a cştigat doar de două. "De 15 ori a stat şi s-a uitat cum altele iau premiul. Pentru asta merită un Oscar", a spus prezentatorul
CEL MAI BUN REGIZOR – Michel Hazanavicius, "THE ARTIST"
Hazanavicius s-a declarat cel mai fericit regizor din lume şi a mulţumit întregii lui echipe, inclusiv câinelui Uggie. Trofeul a fost prezentat de Michael Douglas, pe care Billy Crystal l-a introdus în scenă într-un fel plin de umor: "A ocupat Wall Street-ul, înainte ca acest lucru să fie cool".
CEL MAI BUN SCURTMETRAJ ANIMAT – "THE FANTASTIC FLYING BOOKS OF MR MORRIS LESSMORE"
CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DE FICŢIUNE – "THE SHORE"
Moment special dedicat la Oscar românilor Petru Pop şi Radu Corlan, doi dintre inventatorii camerelor digitale ultrarapide, folosite la filmarea unor producţii precum "Inception", "Sherlock Holmes" şi "Mission Impossible". Invenţia lor, onorată cu un Oscar pentru tehnologie, decernat înaintea Oscarurilor pentru realizări artistice, a fost prezentată pe ecran. La fel şi un fragment din ceremonia de premiere.
CEL MAI BUN SCENARIU ORIGINAL – "MIDNIGHT IN PARIS", Woody Allen
CEL MAI BUN SCENARIU ADAPTAT – "THE DESCENDANTS", Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash
Provocatoare, Angelina Jolie a urcat pe scenă îmbrăcată într-o rochie despicată care lăsa să i se vadă copsa dreaptă, şi a anunţat câştigătorul distincţiei pentru cel mai bun scenariu adaptat şi pentru cel mai bun scenariu original. La prima categorie, s-a impus o dramă de familie: "The Descendants"
CEA MAI BUNĂ MELODIE ORIGINALĂ – "Man or Muppet", "THE MUPPETS"
CEA MAI BUNĂ COLOANĂ SONORĂ ORIGINALĂ – "THE ARTIST"
Ludovic Bource nu are studii muzicale, însă a creat o coloană sonoră "lucrată atent, cu foarte multă pasiune", după cum spune criticul de film Irina Nistor. "Mi-aţi făcut o onoare specială. Vă rog pe toţi să mă acceptaţi pentru că am multă dragoste de oferit". Potrivit New York Times, producătorul Harvey Weinstein l-a instruit înainte de ceremonie să spună "Mulţumesc, America". Nu l-a ascultat însă.
Penelope Cruz prezintă premiul la categoria cea mai bună coloană sonoră originală.
"Felicitări domnului Plummer. A făcut ca vârsta medie a actorilor care au câştigat Oscarul să ajungă la 67 de ani", calculează în glumă Billy Crystal. Îşi continuă tirada, luând-o în vizor pe actriţa Viola Davis, din "The Help". "Cred că se gândeşte acum la discurs "Vreau să-i mulţumesc scenaristului şi regizorului care au creat rolul unei femei puternice de culoare, care nu a fost jucat de Tyler Perry"".
CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL SECUNDAR -Christopher Plummer, "BEGINNERS"
Christopher Plummer, este, la 82 de ani, cel mai bătrân actor care primeşte un Oscar. "De când eram în burta mamei exersez discursul de mulţumire", a spus el, mulţumind Academiei, fiicei şi soţiei lui, care pentru faptul că îl suportă şi în salvează de fiecare dată "merită premiul Nobel pentru pace". Când a ajuns în centrul de presă, Christopher Plummer a spus că el nu crede nicio secundă că este cel mai bătrân actor care a primit premiul Academiei. "Cred că Charlie Chaplin avea 83 de ani, cînd a luat Oscarul, chiar dacă era unul onorific", a argumentat el.
CELE MAI BUNE EFECTE SPECIALE – "HUGO"
"Hugo", care îl aduce în prim plan pe creatorul efectelor speciale, nu putea rata trofeul la această categorie
CEL MAI BUN FILM DE ANIMAŢIE: "RANGO"
"Rango", de Gore Verbinski, a fost decreat cel mai bun desen animat. Verbinski, care a regizat primele trei filme "Piraţii din Caraibe". nu ştie dacă filmul său este unul pentru copii. "Dar a fost creat cu siguranţă de nişte oameni mari care se poartă ca nişte copii".
CEL MAI BUN DOCUMENTAR: "UNDEFEATED"
"Acum un an. stăteam deprimaţi în camera de montaj şi un prieten ne-a spus: "Nu vă faceţi griji, la anul o să fiţi la Oscar". I-am spus că e un idiot, dar ne-am înşelat", a spus unul dintre câştigători. Robert Downey Jr. şi Gwyneth Paltrow au prezentat premiul, cu un Downey Jr. amuzant, pretinzând că filmează un documentar intitulat "Prezentatorul"
În scenă apar păpuşile Muppets, cu pe Miss Piggy, revolată că nu a câştigat până acum nicio statuetă aurie."Este tipul ca Speilberg să facă loc şi pentru cei ca noi", pufneşte ea.
CEL MAI BUN MIXAJ DE SUNET – "HUGO"
CEL MAI BUN MONTAJ DE SUNET – "HUGO"
CEL MAI BUN MONTAJ – "THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO"
Angus Wall şi Kirk Baxter nu se aşteptau să plece acasă cu un Oscar în această seară, când toată lume paria pe "Hugo". "Hai să plecăm de aici", au spus cei doi, care au fost pe aceeaşi scenă şi anul trecut, pentru "The Social Network".
Vedem scene din "Vrăjitorul din Oz" şi tocmai când era gata să ne simţim cuprinşi de magie în imaginile alb negru apar membri unui focus grup, care vorbesc despre cât de slab e filmul. Când sunt întrebaţi cine nu le-a plăcut, unul dintre nume este chiar cel al lui Dorothy. Cam asta s-ar fi putut întâmpla cu "Vrăjitorul din Oz", astăzi, când industria cinematografică e obsedată de încasări.
CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎNTR-UN ROL SECUNDAR – Octavia Spencer, "THE HELP"
A mulţumit tremurând şi plângând, dar a încercat să facă o glumă printre lacrimi: "Mulţumesc Academiei că m-a pus alături de cel mai sexy tip din sală".
04:09 CEL MAI BUN FILM STRĂIN: "A SEPARATION", Iran
Câştigătorul la această categorie nu este o surpriză, pelicula care vorbeşte despre condiţia femeii în lumea musulmană fiind de la bun început creditată cu mari şanse de criticii de film. Trofeul este acceptat de regizorul Asghar Farhadi.
Sandra Bullock prezintă filmul pentru cel mai bun film străin. "Pentru că este un eveniment internaţional şi în lume sunt 1,2 miliarde de chinezi, am fost rugată să prezint acest premiu în chineză. Din fericire, o vorbesc fluent", asigură Sandra Bullock, care începe să vorbească în germană.
CEL MAI BUN MACHIAJ: "THE IRON LADY"
CELE MAI BUNE COSTUME – "THE ARTIST"
Câştigătorul este creatorul de costume Mark Bridges. "Am fost un puşti, care visa şi mânca filme pe pâine", a spus Bridges.
"Întâmpinaţi, vă rog, un vis recurent de-ale mele, Cameron Diaz şi Jennifer Lopez", spune Billy Crystal în timp ce în scenă intră prezentatoarele categoriei Cele mai bune costume.
Este o seară a tributului adus cinematografiei. Pe ecran rulează scene din filme care au făcut istorie precum "Forrest Gump", "Exorcistul" sau "Războiul Stelelor"
CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE – "HUGO"
Câştigătorii sunt soţ şi soţie: Dante Ferretti şi Francesca Lo Schiavo
PRIMUL OSCAR: CEA MAI BUNĂ IMAGINE – "HUGO"
Robert Richardson acceptă premiul: "Nu pot să cred că cineva a pus premiul pentru imagine primul".
Via Gandul.info
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!