Ultima oră

Lituania avertizează asupra riscului apariției unui ‘conflict înghețat’ în Crimeea

‘Există un risc important ca un nou conflict înghețat să apară în lume, în Crimeea’, a declarat Grybauskaite pentru presă, la Vilnius.

Criza ‘poate avea consecințe grave pentru securitatea din întreaga regiune’, a explicat ea, apreciind că ‘problema sancțiunilor (împotriva Rusiei) este prematură’. Acțiunea Rusiei din 2008 din două regiuni separatiste ale Georgiei — Abhazia și Osetia de Sud — a condus la apariția unui astfel de conflict înghețat.

Lituania, care a asigurat în a doua jumătate a lui 2013 președinția semestrială a Uniunii Europene, a jucat un rol important în încercarea de a obține semnarea Acordului de asociere parafat de Ucraina, pe care președintele Viktor Ianukovici l-a respins în cele din urmă la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius în noiembrie.

AFP amintește că Lituania, asemeni celorlalte două state baltice, Letonia și Estonia, s-a desprins de fosta Uniune Sovietică în 1991, după cinci decenii de regim comunist, și s-a alăturat Uniunii Europene și NATO în 2004.

Sursa: Agerpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *