CSI / Rusia

(LIVE DIN KIEV / GALERIE FOTO) Euromaidanul NU RENUNȚĂ LA ARME și i-a dat timp lui Ianukovici până mâine dimineață să-și dea demisia. 50 de mii de oameni scandează “moarte pușcăriașului”

(UPDATE 21:50) Zeci de mii de oameni scandează "moartea pușcăriașului" (* cu referire la Ianukovici care a fost condamnat penal pe vremea URSS)

"Ianukovici o sa vadă sau pușcăria sau cum îi arde reședința privată", spun protestatarii de pe scena maidanului

(UPDATE 21:05) Gruparea "Pravîi Sektor" anunță că va lupta până ce Ianukovici va fi dat jos iar toți ce vinovați trebuie să răspundă în fața legii.

Dacă până mâine dimineață la ora 10:00 nu-și va da demisia, protestarii amenință cu noi tentative de a ocupa clădiri guvernamentale și atacuri cu arma în mână.

Protestarii afirmă că nu subscriu în totalitate la toate lucrurile agreate de cei trei lideri ai opoziției.

În Radă a fost înregistrat un proiect de lege ce vizează impicimentul președintelui Ianukovici.


Mai multe mașini cu tunuri de apă au fost văzute în jurul Maidanului, una s-a lovit într-o clădire.


Tun de apă capturat de protestari a fost dus în Maidan.

(UPDATE 20:36) Cei omorți ieri de către "forțele speciale" sunt înmormântați astăzi în cadrul unei procesiuni în public.

(UPDATE 20:35) Doi consilieri ai Președintelui Ianukovici și-au dat demisia.


(UPDATE 20:01) 
Rusia subliniază prin Lavrov că "procese la fel de importante precum o reforma a Constituţiei trebuie să se realizeze implicând ansamblul forţelor politice şi regiunilor, iar un astfel de proiect trebuie supus unui referendum". 

Rusia nu a semnat acordul privind ieşirea din criză ucraineană, încheiat la Kiev sub mediere europeană, dar acest lucru nu înseamnă că nu susţine un compromis, a declarat vineri ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Acordul de ieşire din criză a fost semnat sub "medierea diplomaţiilor germană, poloneză şi franceză", subliniază ministerul, într-un comunicat.

"La cererea autorităţilor ucrainene şi a Uniunii Europene, delegatul rus pentru drepturile omului Vladimir Lukin s-a alăturat (procesului) la un anumit stadiu al negocierilor", adaugă Moscova.

"La acel stadiu, textul acordului era aproape gata", subliniază ministerul.

"Faptul că Vladimir Lukin nu l-a semnat aşa cum au făcut-o cei trei miniştri europeni nu înseamnă că Moscova nu doreşte să caute un compromis", adaugă diplomaţia rusă.

"Suntem, dimpotrivă, întotdeauna pregătiţi să ajutăm ucrainenii, dacă o cer, să revină la o situaţie normală", asigura ministerul.


(UPDATE 18:35)
 Rada a decis să decriminalizeze articolul penal după care a fost condamnată Iulia Timoșenko, pentru aceată decizie au votat 310 deputați. După votul deputaților ședința a fost declarată închisă.

(UPDATE 18:21) Conform informațiilor oferite de către opoziție, încă 11 deputați au părăsit fracțiunea Partidului Regionilor care devine tot mai mică.


(UPDATE 18:20) Cu 332 de voturi a fost votată demisia Ministrului de Interne, Zaharchenko, care a făcut o serie întreagă de declarații controversate, inclusiv a recunoscut că a permis forțelor de ordine să folosească amuniție militară.


Protestarii asistă la procesiune de înmormântare a celor omorâți ieri. "Dacă nu e război, atunci de ce mor oameni?", se întreabă unii. 

22 februarie și 23 februarie vor fi zile de doliu în Ucraina.

(UPDATE 17:00) Rada Supremă a votat revenirea la unele articole din Constituția 2004, care limitează competențele președintelui. Deputații au votat în picioare, după care au cântat imnul țării. Au cântat toți, până și comuniștii.

(UPDATE 16.45)

 Pe Piața Independenței din Kiev și pe străzile adiacente Kreșiatik, Institutskaia se află cel puțin 50 mii de oameni.
Protestatarii sunt rugați de pe scena Maidanului să părăsească zona Pieței, și cu atât mai mult, să nu pornească asediul Radei Supreme, deoarece acesta e singura instituție de stat legitimă care mai poate influența situația din țară. 

Oamenii de pe Maidan se odihnesc, unii ascultă discursurile de pe scenă, voluntarii împart alimente. Vin foarte mulți protestatari din regiuni. 

(UPDATE 16.40) Deputatul și bancherul Serghei Buriak a părăsit Patidul Regiunilor. În ultimele două zile din PR au ieșit 19 deputați. 
(UPDATE 16.30) Iațeniuk a declarat la conferința de presă că va demara o anchetă internațională și toți cei vinovați de crimele de pe EuroMaidan vor fi pedepsiți. 

Alegerile prezidențiale vor avea loc după semnarea noii Constituții, dar nu mai târziu de luna decembrie. EuroMaidan va sta până vor fi îndeplinite toate condițiile.  

(UPDATE 15.20) Ministrul de externe polonez, Radoslav Sikorski, va lua 10 protestatari răniți pentru a-i interna în spitalele din Polonia. 

(UPDATE 16.15)
Trei lideri ai opoziției și Victor Ianukovici au semnat Acordul de reglementare a situației politice din Ucraina.

Detaliile documentului nu au fost făcute publice deocamdată. Miniștrii de externe ai Poloniei și Germaniei, Radoslav Sikorski și Franck-Valter Steinmeier au confirmat semnăturile. Reprezentantul Rusiei, Vladimir Lukin, a lipsit. La ceremonia de semnare au asistat șeful administrației prezidențiale Andrei Kliuiev, spicherul Vladimir Rîbak, șeful diplomației ucrainene Leonid Kojara și ambasadori.

(UPDATE 16.12) Adjunctul șefului Direcției urmărire penală din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vadim Pogorelîi, și-a dat demisia motivând că nu este de acord cu metodele folosite pentru rezolvarea crizei politice din țară. 

(UPDATE 15.40) Radoslav Sikorski pe Twitter: Suntem aproape de semnarea acordului. E un bun compromis pentru Ucraina. Deschide drumul către reforme și Europa. Polonia și Europa îl susține. Vezi mai jos detaliile Acordului.

Autoritățile orașului Rovno au anunțat că vor acoperire toate cheltuielile de transport și înmormântare a protestatarilor originari din Rovno omorâți în timpul violențelor din Kiev. Autoritățile promit să ridice și un memorial în cinstea lor.

(UPDATE 15.30) În regiunea Vinnița au fost distruse două monumente ale lui Lenin. Autoritățile raionale din Ilințî și Kalinovka au dat jos monumentele care stăteau în centrul localităților. 

(UPDATE 15. 22) Ministerul Apărării insistă ca militarii să nu fie implicați în confruntările din Kiev. 

Circulația metroului în Kiev a fost reluată. Sunt închise doar stațiile „Kreșiatik” și „Maidan Nezalejnosti”.

 

Reprezentantul Rusiei la negocierile dintre opoziție și Iankovici, Vladimir Lukin,a refuzat să semneze acordul de rezolvare a crizei politice din Ucraina. 

(UPDATE 15.15) Miniștrii de externe ai Poloniei și Germaniei au revenit în administrația prezidențială să reia negocierile cu Ianukovici. Radoslaw Sikorski și Franck-Valter Steinmeier s-au întâlnit cu activiștii Maidanului pentru a discuta cu ei despre evoluția negocierilor cu președintele. 

Pe Piața Independenție activează o a treia forță care provoacă protestatarii și forțele de ordine. 

E vorba de interlopi plătiți de anumite structuri de stat pentru a trage în cei de la EuroMaidan, este opinia fostului șef al Direcției de informații ucrainene Aleksandr Skipalski.  Cei care reprezintă a treia forță sunt teroriști adevărați, a declarat Skipalski. 



(UPDATE 14.35)
 Trupele Berkut au plecat de lângă Rada Supremă. Militarii strigau jurnaliștilor „Plecăm acasă”.  
Tunurile de apă au fost evacuate. 

Parlamentul UE va discuta din nou ce se înămplă în Ucraina, miercuri vor dezbate subiectul, iar joi vor vota o nouă rezoluție. În același timp, în curând, o delegație UE se va deplasa la Kiev pentru a se întâlni cu deputații Radei Supreme. Delegația va fi condusă de șeful comitetului parlamentar pentru relații externe Elmar Brock.

Membrii organizației paramilitare „Oplot” din Harkov sunt alungați de protestatari (18.02.2014)

(UPDATE 14.00) Negocierile dintre UE și Ianukovici nu au dus deocamdată la niciun rezultat. 

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslav Sikorski a declarat că nu a ajuns la nicio înțelegere. Reprezentantul Rusiei, ombudsamnul Vladimir Lukin a refuzat să semneze documentul final privind rezolvarea crizei din Ucraina. 

(UPDATE 13:29) 
MAI a eliminat barierile rutiere de la ieșirea din KIEV.

Victor Ianukovici inițiază alegeri prezidențiale, anunță serviciul de presă al președintelui. 

„Inițiez de asemenea procedura de revenire la Constituția din 2004 cu transmiterea competențelor parlamentului. Fac un apel să se înceapă procedurile de formare a guvernului încrederii naționale”, spune el în comunicat. 

Amintim că azi dimineață au luat sfârșit negocierile miniștrilor de externe din Germania, Polonia, opoziație, reprezentanții Rusiei cu președintele Ucrainei, Victor Ianukovici pentru a rezolva criza din Ucraina. 

(UPDATE 13.32)
În hotelul Ucraina a fost reținut un lunetist. 
Se pare că el era acolo înregistrat. Protestatarii au scotocit hotelul toată noaptea. În mass-media a ajuns o înregistrare audio care conține convorbirea dintre lunetiști ce împușcau ieri pe străzile Grușevski și Stundeților. Din convorbirile lor se înțelege că ei se aflau în hotelul Ucraina și ținteau în protestatarii care ar fi avut arme. 

(UPDATE 13.23) La Tel-Aviv au avut loc proteste împotriva regimului lui Putin care se face vinovat de vărsarea sângelui la Kiev și împotriva mass-media ruse care nu prezintă obiectiv evenimentele din Ucraina. 

În Polonia vor fi aprinse astăzi lumânări în memoria victimelor de la EuroMaidan.

Titușki se împart în trei categorii: 1) tineri din regiuni sărace; gopnici – sunt cei mai mulți 2) foști condamnați, membri ai grupărilor criminale recrutați în special în Donețk 3) colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne îmbrăcați în civil. 

Titușki capturați în raionul Korsuni-Șevcensk

(UPDATE 12.55)
Deputatul Ivan Kurovski a părăsit fracțiunea Partidului Regiunilor. În decurs de două zile, 15 deputați au părăsit rândurile regionalilor. 
În orașul Luțk va fi instalată o placă comemorativă în memoria eroilor de pe EuroMaidan. Pe placă vor fi gravate numele protestatarilor originari din regiunea Volîni care au fost omorâți zilele trecute. Data de 22 februarie este declarată zi de doliu în orașul Luțk. 

(UPDATE 12.50)
 Protestatarii au ocupat clădirea Serviciului Veterinar și Fitosanitar de Stat din centrul Kievului.

(UPDATE 12.45)
Miliția din Lvov e gata să apere protestatarii. 
Locotenentul miliției Vasilii Krikiavskii a declarat „noi știm să folosim arme de foc, dacă spre protestatari va fi deschis focul, noi vom răspunde. Noi vom apăra poporul nostru, așa cum cere Constituția și jurământul nostru. Suntem aici pentru a contracara violențele, pentru ca protestele pașnice să fie apărate”, a declarat locotenentul.

El a precizat că „Noi nu-l mai recunoaștem pe Ianukovici”.   

În Kiev au sosit circa 50 de milițieni din patru sectoare. Alți colaboratori ai miliției din Lvov continuă să vină. 

(UPDATE 12.32) Dezbaterea proiectului Acordului de Pace decurge foarte agitat. Ședința este închisă, dar se aud strigăte și discuții în contradictoriu. 
 
Opoziția cere ca Acordul să prevadă eliberarea Iuliei Tomoșenko. 
 
Deputatul Aleksand Turcinov a declarat că Rada Maidanului cere demisia lui Ianukovici. Orice înțelegere cu el va fi interpretată drept trecerea opoziției de partea puterii. 
 
Kliciko, liderul partidului UDAR a declarat că este de acord cu prevedere documentului de reconciliere cu Ianukoviici. Iațeniuk din partidul „Batkevșina” zice că dacă Ianukovici nu va îndeplini condițiile, atunci va trebui să răspundă. „Mai mult nu pot face. Ianukovici controlează jumătate din electoratul țării. Trebuie să ținem cont de asta”. 

(UPDATE 12.25) În Casa Sindicatelor au fost descoperite cadavre arse. Până la 19 februarie aici s-a aflat sediul organizatorilor acțiuni de protest.  

(UPDATE 12.18) Punctele vamale la frontiera polono-ucraineană au fost deblocate.

În Lvov sunt declarate trei zile de doliu.

În orașul Vinnița Piața Sovietică a fost redenumită în Piața Eroii Maidanului. 

(UPDATE 12.14) Protestatarii nu vor să audă de niciun fel de acord cu puterea actuală și cer demisia lui Victor Ianukovici.

Ministrul interimar de Interne Vitalie Zaharcenko consideră că EuroMaidan este realizarea scenariului din Siria și Egipt în Ucraina.  

"Fără să înțeleagă până la urmă sensul evenimentelor din țară, oamenii din regiuni blochează instituțiile de stat și sectoarele de miliție. Pe cine apără ei? Adunatura de extremiști care nu au nevoie de pace în stat? Sau păpușarii lor care acționează după scenariu din Siria, Egip și altor state aruncate în haos?”, se întreabă ministrul interimar. 

Zaharcenko a declarat că forțele de ordine au folosit arme de foc pentru a-și proteja colegii care au devenit ținta unor focuri trase din rândul protestatarilor. El consideră participanții la EuroMaidan încearcă să divizeze poporul.  Miliția ar fi folosit armele din dotare legal.
 
„Este grav că cineva încearcă să plaseze oamenii și forțele de ordine pe baricade diferite. Miliția face parte din popor și întotdeauna a fost cu poporul, orice ar spune politicienii. Când mass-media anunță că într-o parte au murit 13 oameni, iar pe cealaltă-67, mi se pare o cruzime, pentru că, de fapt, au murit 80 de cetățeni ucraineni”


Coloane de oameni se îndreaptă spre EuroMaidan.

 

Au devenit cunoscute detaliile Acordului dintre Ianukovici și opoziție

– În decurs de 48 de ore va fi adoptată o lege specială care va reactiva Constituția din 2004.


În decurs de 10 zile va fi formată o nouă coaliție, care va crea guvernul unității naționale.  

 – Reforma constituțională va începe imediat și va fi finisată în până în septembrie 2014.

 – Alegerile prezidențiale vor avea loc după adoptarea noii Constituții, dar nu mai devreme de decembrie 2014. 

– Va demara o investigație cu susținerea UE a crimelor comise împotriva protestatarilor.

(UPDATE
 11.40) Kliciko: Nu avem nevoie de amnistia, ci de reabilitarea activiștilor, și pedepsirea celor care au dat ordine criminale. 


(UPDATE 11.35) 
Intrările laterale în clădirea administrației din Donețk au fost blocate cu plăci de metal. Accesul în clădire e posibil doar prin intrarea din față. Primarul orașului Donețk, Aleksand Lukianenko, a declarat că în curând vor fi instalate posturi de control la toate căile de acces în oraș.


Intrarea în clădirea administrației din Donețk astupată cu plăci de metal.

(UPDATE 11.30) Pauză în Rada în până la ora 12. Opoziție lucrează în holul clădirii la proiectul de lege privind revenirea la o variantă din 2004 a Constituției.

(UPDATE 11.18) Acordul de rezolvarea a crizei din Ucraina prevede votarea modificării Constituției în septembrie și organizarea alegerilor prezidențiale în decembrie, a declarat liderul fracțiunii Partidului Regiunilor, Aleksandru Efremov. 

„La ora 12 va fi parafat Acordul, care a fost pregătit astăzi noaptea. Apoi va fi semnat de președinte, opoziție și Franța, Germania, Polonia și Rusia”, a declarat el. 

Ulterior va fi semnată procedura de votare a modificărilor în Constituție.

(UPDATE 11.15) Milițienii din Lvov au venit la Kiev pentru a păzi oamenii de pe Euromaidan. 

Protestatarii au deschis focul asupra forțelor de ordine pe strada Institutuțcaia, încercând să răzbată la Rada Ucrainei. Deocamdată nu se cunoaște câți oameni au avut de suferit.

Pentru prima dată, miliția din orașul Borispol a reținut șapte titușki, tineri plătiți pentru a organiza pogromuri și a lupta împotriva protestatarilor. Trei din ei au avut antecedente penale. Simpatizanții Euromaidanului controlează împreună cu miliția rutieră drumurile ce duc în Kiev pentru a împiedica titușki să ajungă în capitală. 

 

(UPDATE 10.22) Ucraina a refuzat să emită hârtii de valoare la Bursa din Irlanda pentru a atrage ajutorul rusesc de 2 miliarde de dolari. 


(UPDATE 10.17)
Spicherul Radei ucrainene, Vladimir Rîbak, a semnat declarația care condamnă violențele din Kiev. Ședința Radei a început cu un minut de reculegere. Astăzi urmează a fi adoptată constituția din 2004.

(UPDATE 09.50) Din Lvov au sosit în Kiev opt autobuse cu activiști. 

(UPDATE 09.40) Pe Maidan domină calmul, însă protestatarii sunt rugați să nu iasă în afara pieței din cauza lunetiștilor. 

(UPDATE 09.35) Informație MAI: în urma ciocnirilor violente și-au pierdut viața 16 „berkuți”.

Noaptea trecută protestatarii din orașul Jitomir au distrus monumentul lui Lenin.

Oamenii au arucat în monument cocktailuri Molotov, l-au incendiat, apoi au încercat să-l dea jos. Monumentul s-a dovedit destul de trainic. Lenin s-a prăbușit abia după ce a fost legat cu un cablu și tras de un camion. 

(UPDATE 09.34) 
Metroul din Kiev şi-a reluat activitatea.


(UPDATE 09.31)
Trei miniștri de externe din UE își continuă la Kiev discuțiile cu puterea și opoziția ucraineană despre un plan de ieșire din criză. Ministrul de externe francez Laurent Fabious a caracterizat discuțiile ca „foarte dificile”, în timp ce colegul său polonez, Radoslaw Sikorski, a semnalat unele progrese după o zi de „navetă diplomatică”.

Potrivit presei rusești, la Kiev este prezent ca mediator din partea Rusiei, Vladimir Lukin. Ieri, la Bruxelles, miniștrii de externe din UE au decis să anuleze vizele și să înghețe conturile celor vinovați de violență, decizie anunțată de ministrul de externe britanic William Hague.

Sancțiuni de viză împotriva unor oficiali ucraineni au impus și Canada și Statele Unite. Ministerul sănătății din Ucraina spune că de marți au fost uciși 75 de oameni.

(UPDATE 09.30) Ianukovici a emis o declaraţie în care a anunţat că negocierile din cursul nopţii cu liderii opoziţiei şi reprezentanţii UE şi ai Rusiei au condus la înţelegerea că astăzi, la ora 12:00 va fi parafat un acord pentru rezolvarea crizei din Ucraina.

(UPDATE 09.20)
Un proiect de acord ce ar rezolva criza presupune limita puterilor președintelui Ianukovici în calea de a revenire la Constituția din 2004, în 48 de ore. De asemenea, potrivit unor surse, înțelegerea presupune formarea în 10 zile a unui Guvern de coaliție. Ianukovici, potrivit presei din țară, ar fi căzut de acord cu desfășurarea unor alegeri anticipateprezidențiale în decembrie 2014. Negociatorii au fost Ianukovici, Yatsenyuk, Klitschko, Tyahnibok, Tigipko și miniștrii de externe din Germania, Franța și Polonia.

(UPDATE 09.17)
Evenimentele din Ucraina nu i-au lăsat indiferenți pe cetățenii cehi. 10.000 de locuitorii din Praga au ieșit în stradă pentru a mărsălui în semn de solidaritate cu cei din piața Maidan.



(UPDATE 08.53) Ministerul Sănătății confirmă oficial că este vorba despre 77 de oameni care au murit în urma conflictelor din Ucraina. De la ora 10:20 din 18 februarie, până la ora 06.00 din 21 februarie, în timpul ciocnirilor de la Kiev,  au solicitat asistență medicală 577 răniți, 369 dintre aceștia au fost spitalizați. În ultima zi (6:00 – 6:00 din 20 februarie-21 februarie) pentru ajutor medical au primit 132 de persoane, 82 dintre acestea au fost spitalizate.

(UPDATE 08.36) În timp ce în Rada Supremă avea loc ședința extremă a Parlamentului, deputatii din Partidul Regiunilor și oamenii apropiați ai puterii, au părăsit în masă capitala, scrie presa din țară. Potrivit unui portal din Ucraina, ieri, 20 februarie din Capitală a plecat deputatul Tariel Vasadze, precum și un deputat și sora fostului șef al administrației prezidențiale Julia Liovochkin cu ambii copii.

Din Kiev, a zburat cu avionul partenerul de afaceri al membrului "Regiunilor", Yuri Ivanyushchenko – Ivan Avramov și colonelul de poliție, comandant BMON "Berkut" Afaceri de cercetare al Ucrainei în regiunea Dnipropetrovsk, Andrey Tkachenko, cu familia.

A plecat în Zaporozhye și deputatul regional, Vyacheslav Boguslayev, și șeful raionului Solomensk, Maxim Lutsk.

Utilizatorul Twitter, Ruslan Liviev, a publicat pe Internet o listă a pasagerilor zborurilor charter de pe aeroportul Julian.



(UPDATE 08.29)
Activiștii din Lviv spun că pe drumul ce duce spre Kiev nu au văzut nici un punct de control al poliției de patrulare. Aceștia au anunțat în momentul în care au auns din Lviv la Kiev. Oamenii au menționat că au ajuns cu ușurință în capitală, iar pe autostradă au văzut doar 4-5 autobuze cu activiștii Lviv care plecau spre Kiev.



(UPDATE 08.25) Miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE) au convenit joi, la Bruxelles, să blocheze vizele şi să le îngheţe conturile acelora care au mâinile „pătate de sânge” în Ucraina, a anunţat joi şefa diplomaţiei italiene, Emma Bonino, la încheierea unei reuniuni de criză, relatează AFP şi Reuters.

„Am luat decizia, în strânsă coordonare cu cei trei miniștri care negociază la Kiev, să acționăm foarte rapid, în următoarele ore, pentru a-i priva de vize și pentru a le îngheța conturile celor care sunt pătați de sânge”, a declarat ministrul italian, la ieșirea de la reuniune.

Circa 100 de manifestanți au fost uciși de marți și până în prezent, iar trupurile lor se află la serviciul de medicină judiciară, au informat joi autoritățile municipale din Kiev într-un comunicat.

(UPDATE 08.22)
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, susține că Propunere UE privind semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina rămâne în vigoare.

(UPDATE 08.18) Rada Supremă de la Kiev a votat încetarea focurilor de armă şi reîntoarcerea forţelor armate în cazarme. Totodată, o nouă şedinţă extraordinară a Radei urmează să aibă loc astăzi, la ora 10.

(Știre inițială) Șef-adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, Iurii Dumanskii a demisionat. Decizia a fost motivată de desfăşurarea conflictului armat dintre forţele de ordine şi activiştii Maidan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *