Actualitate

LIVE VIDEO / Parlamentul se întruneşte în şedinţă (10:00) / Deputații vor vota pentru învestirea Guvernului Grosu

Parlamentul Republicii Moldova se întruneşte în şedinţă plenară, începând cu ora 10:00, pentru a examina Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului Grosu şi acordarea votului de încredere Cabinetului de miniştri.

Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a lăsat la latitudinea parlamentarilor acordarea votului de încredere Guvernului Grosu. Decizia a fost luată, ieri, după ce doar doi din membrii Comisei au votat „pentru” aprobarea unui raport pozitiv privind susţinerea Guvernului Grosu, iar patru s-au abţinut. În cadrul Comisiei, candidatul desemnat la funcţia de premier, Igor Grosu, a declarat că dacă Guvernul va fi votat, acesta va purcede imediat la acţiuni, şi anume la implementarea pachetului anti-criză propus, notează IPN.

Miercuri, premierul desemnat s-a întâlnit la tratative mai întâi cu formaţiunea PSRM, iar apoi cu Partidul Platforma DA. Nicio fracţiune sau grup parlamentar nu a spus deocamdată dacă va sprijini noul guvern.

Programul de guvernare propus de Igor Grosu se numeşte "Moldova Sănătoasă" şi are o viziune pro-dezvoltare. În document este stipulat că guvernul va solicita Parlamentului declararea stării de urgenţă pe o perioadă de cel puţin 30 zile, conform deciziei şi recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate, din 13 martie 2021. Se pregăteşte şi un pachet financiar anticriză, estimat la 11 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 5% din PIB. Noul guvern propune compensarea pierderilor cauzate de starea de urgenţă cu cel puţin 1000 lei pe săptămână pentru fiecare angajat sau cetăţean ce are de suferit. Programul de guvernare mai prevede majorarea pensiei minime cu cel puţin 15%, pentru a se ajunge la aproape 2000 de lei. La capitolul măsuri economice, se propune creşterea Fondului de Subvenţionare în Agricultură, până la 1,5 miliarde de lei, reducerea TVA-ului la 5% pentru sectorul HoReCa, pentru o perioadă de 2 ani şi oferirea de scutiri fiscale pentru voucherele de turism intern. Prioritară rămâne lupta împotriva corupţiei şi se propun reforme în Procuratura Anticorupţie după modelul DNA din România. Totodată, guvernul Grosu vrea să înfiinţeze Tribunalul şi Curtea de Apel Anticorupţie, acolo unde vor fi examinate doar dosarele de mare corupţie. Noul executiv se angajează să facă demersuri pentru deblocarea asistenţei financiare externe, prin reluarea programului cu Fondul Monetar Internaţional. Din programul guvernamental nu lipseşte capitolul despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Printre propuneri sunt deschiderea unui număr mai mare de secţii de votare în străinătate, dar şi votul în diasporă pe parcursul a două zile. Alte măsuri stipulate în programul de guvernare se referă la politici mai eficiente în finanţe publice, agricultură, infrastructură, protecţia mediului, administraţie publică şi autonomie locală, educaţie, reintegrarei, securitate internă, politică externă şi integrare europeană.

Pe lângă proiectul privind aprobarea Programului de activitate al Guvernului, care figurează primul în ordinea de zi, mai este proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2021, proiectul pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar şi Legii salarizării, proiectul de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenţionare în dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, proiectul de lege pentru modificarea Legii viei şi vinului, proiectul de lege privind unele măsuri în vederea amânării penalităţilor pentru întârzierea la plata impozitelor de către agenţii economici în perioada stării de urgenţă şi a stării de urgenţă în sănătate publică. De asemenea, urmează a fi dezbătute proiectele rămase neexaminate la şedinţa plenară precedentă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *