Locuinţele mai pot fi privatizate doar până în vara anului viitor
Şefa Direcţiei generală arhitectură, construcţii şi locuinţe a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Elena Bejenaru, a declarat pentru IPN că o astfel de lege a fost votată din considerentul că 2,8% din fondul de locuinţe rămâne neprivatizat (38 de mii de locuinţe), iar unul dintre motive este că persoanele cărora le-a fost repartizat spaţiul locativ nu mai locuiesc acolo, dar nici alte persoane nu pot pretinde la locuinţă.
Legea care prevede acest mecanism a fost votată în lectură finală de către Parlament pe 17 iulie anul curent. Proiectul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial în scurt timp. Legea va intra în vigoare după 6 luni şi tot în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare locuinţele neprivatizate vor trece în posesia unităţilor administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora sunt amplasate. Autorităţile administraţiei publice locale vor fi obligate să acorde acestor locuinţe statut de locuinţe sociale, cu regim de chirie.
Procedurile de privatizare până la expirarea termenelor menţionate vor rămâne cele de azi. Privatizarea se poate face contra bonuri patrimoniale, mijloacelor băneşti, cât şi gratuit, în cazurile stabilite de lege.
IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!