Locul unde oamenii întineresc
Băi cu sare, tratament cu raze infraroșu, gimnastică de recuperare, masaj cu gheață și parafină, masaj suedez, detoxifiere cu cărbune, saună pentru bărbați și pentru femei – sunt doar câteva dintre serviciile de care beneficiază pacienții. Totodată aici se consumă doar alimente sănătoase și dietetice, iar oamenii au un regim personalizat în funcție de problemele cu care se confruntă. Ca să aflăm cum activează această instituție la modul practic și care sunt impresiile beneficiarilor, am decis să mergem în vizită.
CSMP „Speranța”
CSMP „Speranța” se află în mijlocul naturii, pe coasta unui deal și la poalele unei pădurici. La prima vedere pare o instituție obișnuită, însă odată ce pășești în interior, ți se creează impresia că ești în altă țară. La intrare toți vizitatorii sunt obligați să încalțe botoșei (bahile medicale) de unică folosință. Nu miroase „a spital” și nici „a sanatoriu”. Cei de la recepție nu te întâmpină cu o față mohorâtă, ci zâmbesc mereu, iar beneficiarii mișună pe coridoare chicotind.
„La noi mâncarea este sută la sută vegetariană”
Potrivit lui Liviu Ciot, administratorul centrului și cel care ne-a organizat excursia, pacienții vin aici pentru 11 zile, iar în 10 dintre ele beneficiază de tratament. „Aici nu este ca în sanatoriile obișnuite. Oamenii au parte de câteva proceduri pe zi, care, la rândul lor, implică 2-3 sau chiar 4 alte proceduri. Acestea nu durează 15-20 de minute, dar până la 45 sau chiar o oră. Ei fac sport și au timp pentru plimbări la aer curat. Cel mai important e că se alimentează sănătos și obțin rezultate remarcabile”.
Când am ajuns noi acolo, în instituție erau 31 de persoane, iar până la sfârșitul sejurului lor mai rămânea o zi.
Câțiva dintre angajații centrului
Cel care consultă persoanele și le face programul este medicul Iurie Cușnir. Specialistul analizează cărțile medicale și, în funcție de necesități, le prescrie tratament. Un element foarte important pentru recuperarea „pacienților” este alimentația. Meniul este variat – conține legume, fructe și cereale. „Nu îi hrănim cu ouă, lactate, carne sau pește. La noi mâncarea este sută la sută vegetariană. Persoanele pot lua câte trei mese pe zi. Celor care vor să slăbească, le recomand două mese, iar miercurea și vinerea în general câte una. Noi le facem și ceaiuri din ierburi și îi învățăm să consume cât mai mult lichid. Scopul nostru e să-i facem să înțeleagă că majoritatea bolilor ajung în organism prin intermediul mâncării”, a menționat lucrătorul medical.
Ca să vedem care sunt impresiile pacienților, am mers în sălile de proceduri.
Una dintre proceduri este masajul
A slăbit aproape 10 kg
Unul dintre cei care au venit la centru cu scopul de a da jos câteva kilograme este Efim Ciobanu din satul Văratic, raionul Râșcani. Bărbatul se află aici deja al doilea sejur la rând. Când a venit aici prima dată, el cântărea 137 kg, iar după aproape 20 de zile de tratament și odihnă activă a ajuns la 128 kg.
„Am respectat tot ce mi-a prescris doctorul. Am renunțat la masa de seară și mă simt mult mai bine. Am înțeles că dacă nu vreau, nu trebuie să mănânc. Acasă mă alimentam haotic, dar acum m-am învățat să iau micul dejun până la ora 9, iar prânzul până la ora 16. Pe lângă regim alimentar corect, aici facem sport și avem parte de diferite proceduri. Mă simt de parcă am întinerit”, a recunoscut entuziasmat interlocutorul meu.
Beneficiarii fac aerobică după care au antrenament în sala de forță
Bărbatul susține că neapărat va reveni la acest centru pentru că îi place atmosfera pozitivă și atitudinea personalului.
A ajuns la „Speranța” pentru că s-a abonat la TIMPUL
La una dintre proceduri am întâlnit-o și pe Maria Gherman, care este abonată a ziarului TIMPUL de câțiva ani. Ea este din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia și a ajuns la „Speranța” pentru că a câștigat la un concurs pentru abonați, organizat de redacția noastră. Femeia a recunoscut că de mai mult timp își încearcă norocul, dar nu s-a așteptat că devotamentul său față de ziar îi va fi răsplătit atât de generos.
Maria Gherman, abonată a ziarului TIMPUL
„M-am abonat la ziar de când am ieșit la pensie, cred că prin anul 2010. Vă citesc pentru că nu uitați și de oamenii de la țară. Sunt foarte fericită că am ajuns la acest centru. Nu seamănă cu restul locurilor în care am mai fost. Am venit cu anumite dureri, dar acum mă simt minunat. Parcă mi-au luat totul cu mâna. Observ și schimbări la nivel psihologic. Aici se pune mult accent pe comunicare, iar asta contează foarte mult”, a recunoscut abonata noastră.
A venit pentru o cină, dar rămâne deja pentru al doilea sejur
Chiar dacă majoritatea pacienților sunt trecuți de 40-50 de ani, printre ei se găsesc și unii tineri, cum ar fi Cristina. Originară din Nisporeni, ea s-a stabilit de câțiva ani în Elveția și revine periodic să-și viziteze rudele. „Sunt vegetariană și am venit aici doar pentru o cină, dar m-a surprins tot ceea ce am văzut. Mi-a plăcut programul și oamenii care lucrează, de aceea am decis să rămân. Am slăbit 2 kg doar de la faptul că mănânc corect și la timp”, povestește moldoveanca.
Cristina recunoaște că a decis să treacă la regimul alimentar fără produse de origine animală pentru că a observat că hrana pe care o consumă îi influențează starea de sănătate, felul cum gândește și capacitatea de concentrare. Tânăra spune amuzată că un sejur la „Speranța” costă cât o zi de detoxificare într-o clinică din străinătate. Prin urmare ea va mai rămâne la centru încă un sejur, pentru ca să-i țină companie surorii sale, care vine din Londra.
Pe coridoare am întâlnit și alți oameni mulțumiți. Unul dintre ei a venit la centru cu bastonul, dar acum le demonstra tuturor că poate fugi. O altă femeie, care era deja a doua oară la centru, planifică pe viitor să-și aducă toate rudele. În sala de sport alte câteva persoane făceau aerobică și se amuzau pe cinste.
Câțiva pacienți povestesc cum li s-a schimbat viața de când au venit la centru
Beneficiarii CSMP „Speranța” sunt cazați în camere cu câte 2,3 sau 4 paturi. Cât timp se relaxează după proceduri, pacienții ascultă muzică clasică. Pe lângă aceasta, seara, oamenii privesc filme documentare în care sunt abordare problemele fumatului, consumului de alcool sau droguri și menținerea modului sănătos de viață.
***
Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă „Speranța” activează de doi ani. Instituția poate găzdui simultan până la 50 de persoane. Aici sunt angajați permanent peste 30 de lucrători – majoritatea tineri. Până acum un sejur costa 4800 de lei, dar din luna aprilie curent taxa va fi de 6800 de lei. În cele 24 de luni, de serviciile centrului au beneficiat persoane din țări precum: România, Portugalia, Spania, SUA, Ucraina, Rusia etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!