Economie

Loviţi de nedreptatea apelor şi… a autorităţilor

Multe ajutoare au intrat în primărie, dar de acolo n-au mai ieşit

Locuitorii satelor Măcăreşti şi Frăsineşti din raionul Ungheni sunt disperaţi: vara trecută a venit furia apelor peste ei, mulţi au rămas fără case, alţii au reuşit să-şi scape măcar locuinţele, cărând saci cu nisip pentru baraje, dar suprafeţe mari de pământ arabil şi grădini roditoare sunt şi acum acoperite de nămol.
Despre sinistraţii din r-nul Hânceşti se vorbeşte des, cazul s-a mediatizat intens, iar cu câteva săptămâni în urmă le-au fost date în exploatare şi primele case. Tot sinistraţi, tot loviţi de furia apelor, sătenii din Măcăreşti şi Frăsineşti, cu toate problemele lor, îşi trăiesc nedreptatea de pe o zi pe alta, uitaţi cu desăvârşire de autorităţi. Acest lucru a permis primăriei, spun locuitorii satului, să decidă cui şi cât să dea, chiar dacă cineva a meritat mai mult, fiind înecat de ape, iar altul, în a cărui curte nu a ajuns nici picătură de apă, s-a ales cu provizii pentru un an întreg.

În urma inundaţiilor au avut de suferit 71 de gospodării, iar 11 case au fost demolate complet. Pentru cei rămaşi fără case, Guvernul a oferit o sumă de 18 mii dolari, ca aceştia să-şi poată procura altele. Oamenii s-au mobilizat, mulţi dintre ei şi le-au cumpărat deja, alţii mai aleg. Nemulţumirea oamenilor vine însă din altă parte. Conform celor spuse de ei, în perioada inundaţiilor veneau microbuze pline cu de toate: produse alimentare, haine, plăpumi, perne, încălţăminte. Multe dintre acestea au intrat în primărie şi după asta oamenii nu le-au mai văzut. Ei spun că totul s-a repartizat aleatoriu – cine a vrut a venit şi a luat cu sacul, chiar dacă n-a fost atins de mânia apelor, iar alţii, iar cei sinistraţi cu adevărat au luat ce a rămas – un kilogram de ulei sau o pereche de încălţări ponosite. 

„Soţul este ţintuit la pat, iar eu am avut cinci operaţii la un picior”

Casa familiei Stroevici din Frăsineşti a scăpat de apă ca prin minune. Zinaida Stroevici îşi aminteşte că apa mai avea vreo doi metri şi intra în casă. Vecinii au pus saci cu nisip şi au reuşit s-o oprească puţin. Grădina însă e înnămolită complet. Femeia îmi arată cu lacrimi în ochi locul unde cultiva castraveţi, roşii, agriş. Viţa-de-vie s-a uscat cu tot cu ciorchine. „Din această grădină ne hrăneam, creşteam aici cartofi, ceapă, varză, castraveţi, roşii… Vine iarna, iată, şi nu ştiu din ce o să trăim, nu am putut aduna nimic, totul s-a distrus odată cu venirea apei”, spune disperată mătuşa Zinaida. Că se dau ajutoare pentru sinistraţi familia Stroevici nici nu a ştiut. Au primit numai 20 litri de ulei, în timp ce alţii au primit şi câte un sac de făină, şi paste făinoase. Ea mai spune că nu s-a dus să-şi ceară dreptatea, pentru că nu poate merge. A suferit cinci operaţii la un picior şi nu poate parcurge distanţe mari. „Mai fac ce pot prin jurul casei, dar obosesc repede şi sunt nevoită să stau culcată”. Problema soţului este mult mai complicată. El suferă de paralizie, nu poate vorbi şi nici nu se poate ridica din pat. Cel mai negru gând al femeii este însă că apa din grădină nu s-a retras de tot, iar în primăvară ar putea avea loc alte viituri. Cu groază se gândeşte şi la faptul că, cel puţin doi-trei ani, pământul înnămolit din grădină nu va mai da roade. Nu ştie din ce vor mai trăi…

Am rupt de la gura măcăreştenilor…

Secretara Primăriei Măcăreşti, Vera Puşcaşu, susţine că repartizările s-au făcut corect. „Lumea întotdeauna este nemulţumită de ceva. Ajutoarele aduse la primărie le-am repartizat la toţi cei care au avut nevoie de ajutor. Au fost cazuri însă când oamenii veneau în sat şi dădeau celor care credeau ei de cuviinţă să dea, cazuri în care primăria nu s-a amestecat”. La solicitarea unor liste cu numele concrete ale celor care au beneficiat de ajutor şi de ce fel de ajutor anume, am primit o listă cu date foarte vagi şi incomplete. Deşi Vera Puşcaşu m-a asigurat că totul ce ţine de banii repartizaţi este transparent şi „toate dările de seamă au fost transmise la raion”. 
Că totul s-a făcut în cadrul legii ne asigură şi primarul comunei, Sergiu Şişcanu. Faptul că ajutoarele n-au ajuns şi în satul Frăşineşti el îl explică motivând că „lor nu li s-au inundat casele, ci doar loturile aferente, iar cei 20 de litri de ulei pe care i-au primit au fost rupte de la gura măcăreştenilor”. Problema e că nu doar cei din Frăsineşti sunt nemulţumiţi, dar şi cei din Măcăreşti. Deşi administraţia locală se apără, oamenii care locuiesc aici spun că au văzut cu ochii lor cum căruţe pline cu produse alimentare ieşeau în toiul nopţii din ograda primăriei, chiar i-au recunoscut pe unii dintre acei aflaţi la moment la faţa locului – asistenţi sociali care lucrează la primărie. La insistenţa oamenilor, nu voi da nume, pentru că ei sunt speriaţi. Se tem că vor avea „probleme cu primarul”. Atât primarul, cât şi asistenţii sociali resping acuzaţiile şi spun că sunt nişte aberaţii a celor nemulţumiţi din cine ştie ce motive.

Alţii s-au bucurat de vacanţa copiilor sinistraţi 

O altă nemulţumire a sinistraţilor este că nedreptatea se răsfrânge şi asupra copiilor lor. Pentru copiii celor atacaţi de inundaţii Ministerul Educaţiei a organizat vacanţe în Georgia, România şi Ucraina. Potrivit sătenilor, dintre cei 20 de copii care au plecat în vacanţă, aproape toţi erau sau copiii celor din primărie sau ai profesorilor, precum şi ai unor gospodari care locuiesc în partea de sus a satului şi care nu au avut de suferit în urma inundaţiilor. Directorul Liceului „Elada” din comuna Măcăreşti, Mihai Ganga, care a întocmit această listă, susţine că nu au avut loc abateri de la reguli şi nu au fost plângeri din partea părinţilor.

„Totul s-a făcut în cadrul legii, dar nu bag mâna în foc…”

Solicitat de TIMPUL, preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea, recunoaşte că au fost nişte abateri de la listă, dar că „acest lucru s-a întâmplat din motivul că unii dintre copiii sinistraţilor nu aveau acte pentru a pleca peste hotare, astfel că s-a decis să plece alţi copii, pentru a forma grupul necesar”. Referitor la nemulţumirile oamenilor, Harea susţine: „Nu pot băga mâna în foc că totul s-a făcut ideal, dar vă dau asigurări că activitatea comisiilor competente a fost una corectă”. Totuşi, el a promis că va merge personal în teritoriu pentru a sta de vorbă cu oamenii, iar dacă se va stabili că spusele lor corespund adevărului, vor fi luate măsurile necesare.
…Aici, la Măcăreşti, un risc real planează asupra caselor construite pe loturile de pământ aflate în pericol de inundare, unde, în mod normal, trebuia să fie interzisă construcţia caselor. Primarul de Măcăreşti are şi pentru aceasta o explicaţie. El susţine că construcţia caselor a început în timpul când el se afla în concediu, iar proprietarii nu au avut acordul primăriei pentru începerea construcţiilor. Aşa sau altfel, cert este că în cazul unor noi inundaţii, mai multe familii vor suferi pierderi semnificative.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *