UE / Nato

Lovitură de teatru: UE dă înapoi și relaxează sancțiunile impuse Rusiei

Companiile rusești de stat Rosneft și Gazprom vor putea să livreze petrol către terțe țări în cadrul unei ajustări a sancțiunilor Uniunii Europene convenite de statele membre în această săptămână, care vizează limitarea riscurilor la adresa securității energetice globale, scrie Reuters.

Marile case de comerț, precum Vitol, Glencore și Trafigura, precum și marile companii petroliere, precum Shell și Total, au încetat să mai tranzacționeze petrol rusesc pentru terțe părți, invocând sancțiunile UE, inclusiv restricțiile privind asigurările, scrie mediafax.ro.

Achizițiile de țiței rusesc transportat pe mare de către companiile din UE și exportul acestuia către țări terțe sunt permise, iar, în conformitate cu modificările aduse sancțiunilor impuse Rusiei, care au intrat în vigoare vineri, plățile legate de aceste transporturi nu vor fi interzise.

“În vederea evitării oricăror potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică din întreaga lume, UE a decis să extindă derogarea de la interdicție pentru a se angaja în tranzacții cu anumite entități deținute de stat în ceea ce privește tranzacțiile pentru produse agricole și transportul de petrol către țări terțe”, a precizat UE într-un comunicat.

Surse din casele de comerț au declarat că restricțiile UE ar fi dus la cumpărarea de petrol de către China și India prin intermediul unor comercianți privați mai mici, iar comerțul cu petrol rusesc ar fi migrat în zone gri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *