Lui Formuzal a început să-i placă UE?
Hotărârea nu a fost luată oricum, ci într-o şedinţă a Comitetului Executiv de la Comrat, condusă de însuşi başcanul Mihail Formuzal, adică s-ar părea că oamenii sunt serioşi. Sigur, başcanul a fost nemulţumit, spune că de şapte ani de zile tot scrie scrisori pentru ca şi Găgăuzia să fie inclusă în Euroregiunea Dunărea de Jos şi că a rămas cu impresia că în mod intenţionat regiunea pe care o conduce a fost împiedicată să participe la proiectele acestei organizaţii.
Poate există presupunerea că başcanul Formuzal nu este chiar sincer în întreprinderea sa şi doar doreşte să dovedească faptul că găgăuzii sunt respinşi de Uniunea Europeană. Însă un astfel de joc dublu poate fi cu două tăişuri – mai ales dacă există puţină fineţe din partea celor care se ocupă de Euroregiunea Dunărea de Jos. S-ar putea ca lui Formuzal să înceapă să îi placă Uniunea Europeană din ce în ce mai mult dacă se va implica cu adevărat în această Euroregiune. Nu că ar fi făcut mare lucru până acum, dar poate că începe să se mişte mai bine după primirea Găgăuziei.
Nu văd niciun motiv pentru care iniţiativa lui Formuzal nu ar trebui să fie urmată. Ar fi o pierdere gigantică să fie ignorată această deschidere de la Comrat. În interviul acordat la începutul acestui an pentru Europa Liberă, Formuzal reproşa o mulţime de păcate închipuite Uniunii Europene pe care o caracteriza drept o sursă de şomaj şi scădere a nivelului de trai, ridicând în slăvi în schimb Uniunea Vamală coordonată de Moscova. Dacă se vor găsi câţiva mediocri lipsiţi de inspiraţie la Chişinău care să blocheze această iniţiativă doar pentru a le arăta găgăuzilor cine sunt adevăraţii stăpâni, asta ar fi o pierdere colosală. Orice fel de dorinţe de deschidere către UE din partea autorităţilor de la Comrat trebuie încurajate şi mai ales trebuie încurajaţi reprezentanţii găgăuzilor să călătorească cât mai mult în spaţiul UE (şi nu doar reprezentanţii oficiali, ci şi oamenii obişnuiţi).
Atitudinea conflictuală şi represivă nu face decât să încurajeze obrăzniciile separatiste (bineînţeles, legea trebuie respectată şi procurorii de la Chişinău ar face foarte bine să-şi facă treaba cinstit, dar asta este o altă discuţie). Dacă lui Formuzal a început să-i placă Uniunea Europeană, atunci trebuie lăsat să încerce marea cu degetul şi să se lămurească singur. Eu unul cred că Formuzal chiar va vorbi româneşte în public la un moment dat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!