Actualitate

Lukașenko speră că Putin îl va face colonel în armata rusă: Dacă a promis, să o facă

„Putin este colonel şi mi-a promis că mă va face şi pe mine colonel, dar nu a făcut-o încă”, a declarat Lukaşenko în interviul unui jurnalist rus considerat una din portavocile Kremlinului, relatează luni AFP şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

„Am grad de locotenent colonel. Nu-mi pot agăţa singur steaua de generalisim sau de general", a spus el în interviul difuzat de canalul de YouTube. 

„Dacă a promis, să o facă!”, a insistat el, potrivit unui videoclip difuzat duminică de un cont Telegram având legătură cu preşedinţia de la Minsk.

Jurnalistul, în hohote de râs, încearcă să pună la îndoială veridicitatea afirmaţiilor lui Lukaşenko care insistă şi gesticulează, spunând că promisiunea lui Putin – fost colonel KGB – a fost să-l facă colonel în „armata rusă” ori în „armata sovietică”.

Argumentul că „doi colonei s-ar afla atunci în fruntea Rusiei şi Belarus”, nu l-a descurajat pe liderul belarus: „Îi vom acorda apoi gradul de general lui Putin!”, a spus el.

În interviul pentru Vladimir Soloviov, el nu explică în niciun moment contextul în care i-a fost făcută promisiunea de avansare militară de către liderul rus. Când jurnalistul remarcă faptul că este dificil pentru preşedintele unui stat independent să fie ofiţer în armata altei ţări, Lukaşenko îi răspunde: „E problema mea, nu a dumitale!” Aleksandr Lukaşenko, aflat la conducerea Belarus din 1994, are o relaţie tumultuoasă cu Moscova.

Din toamna anului 2020, el pozează în ultimul bastion al Rusiei în faţa Occidentului, promiţând să-l însoţească chiar într-o campanie militară în Ucraina dacă este necesar.

Belarus este foarte dependent de creditele financiare ruse, precum şi de aprovizionarea cu petrol şi gaze din Rusia. Cu regularitate, există zvonuri despre un proiect al Kremlinului, întotdeauna dezminţit, de unire a Belarusului cu Rusia, notează AFP.

În prezent, Rusia a mobilizat în Belarus trupe şi echipamente pentru exerciţii comune, amplificând temerile privind o posibilă invazie în Ucraina, un scenariu negat de Moscova.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *