Economie

Lupta împotriva unei crize a medicamentelor? Statul: şi agent economic, şi arbitru

Ideea premierului de a crea un depozit farmaceutic de stat a fost lansată în contextul tergiversării procesului de micşorare a preţurilor la medicamente. Premierul a admis faptul că un depozit farmaceutic de stat ar permite asigurarea cu medicamente de strictă necesitate a populaţiei, mai ales în condiţiile actuale ale pieţei, când „depindem de un grup de importatori privaţi”.

Evident, afirmaţia dlui Filat a provocat discuţii în rândul economiştilor şi al farmaciştilor. Economiştii au elaborat o analiză în acest sens prin care încearcă să convingă guvernul că ideea lansată ar putea dăuna dezvoltării condiţiilor de piaţă. „Sectorul economic care, în mod normal, este dirijat de regulile competiţiei va funcţiona în baza unor indicaţii. Aceasta va constitui o distanţare dramatică de agenda pro-business a coaliţiei de guvernare”, se arată în concluzia realizată de Alex Oprunenco, membru al Centrului de analiză „Expert Group”. Oprunenco subliniază că guvernul „ar trebui să se axeze pe soluţii instituţionale durabile în privinţa problemelor de competiţie, în loc să se întoarcă la practici de dirijare îndoielnice”.

Analistul economic Constanţa Popescu-Mereacre a declarat că rolul primordial al guvernului este reglementarea şi nu participarea activă pe piaţă. „În asemenea caz, ne-am putea confrunta cu un risc mare de corupţie. Acesta şi este motivul pentru care în ţările dezvoltate se încurajează privatizarea structurilor de stat existente, iar statul doar urmăreşte piaţa şi stabileşte regulile de joc – egale şi echitabile pentru toţi agenţii economici, inclusiv pentru consumatori”.

Nici agenţii economici nu par să fie mulţumiţi de ideea premierului. Apariţia pe piaţă a unui concurent puternic care să le treacă drumul îi sperie pe farmacişti, mai ales în condiţiile de concurenţă şi aşa destul de acerbă, spun ei. Totuşi, în cazul în care va fi adoptată o hotărâre în acest sens, ei spun că se vor conforma.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, s-a eschivat să dea careva declaraţii referitor la acest subiect, motivând că are nevoie de mai mult timp pentru a putea da un răspuns ferm. Însă el a ţinut să menţioneze că prioritatea ministerului este „sporirea accesului bolnavilor la medicamentele de importanţă vitală prin lărgirea listei medicamentelor compensate de stat, precum ar fi preparatele pentru cancer şi diferite forme de boli psihice sau tuberculoză”.

Maria Cojocaru-Toma, directoarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, a declarat că guvernul nu urmează să creeze o instituţie nouă, întrucât un asemenea depozit există deja şi acesta este Sanfarm Prim SA, cu capital preponderent de stat. „Pentru a nu ne confrunta cu problema unui deficit de preparate vom elabora o listă pentru import, care va include medicamente necesare inclusiv pentru instituţiile medicale şi farmaciile din cadrul spitalelor, care nu se găsesc în altă parte”, a dezvăluit Maria Cojocaru-Toma. Sanfarm Prim SA se ocupă cu importul, stocarea, distribuirea, vânzarea medicamentelor şi produselor farmaceutice. Pe lângă depozit activează şi 13 farmacii. 

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, R. Moldova depinde de medicamentele de import, acestea constituind cca 83% din totalul preparatelor incluse în Nomenclatorul de Stat. Actualmente, în republică activează 72 de depozite farmaceutice, dintre care unul este cu capital preponderent de stat, iar mai multe farmacii, care au avut licenţă de producere a medicamentelor, au fost privatizate, menţionează directoarea Agenţiei, Maria Cojocaru-Toma.

Ministerul Sănătăţii a anunţat anterior că mai mulţi agenţi economici refuză să mai importe medicamente, deoarece nu sunt de acord cu preţurile stabilite în Catalogul Naţional de preţuri. Cu toate acestea, ministerul dă asigurări că piaţa farmaceutică nu riscă să se confrunte cu un deficit de medicamente şi că situaţia este monitorizată zilnic pentru a nu admite asemenea situaţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *