Lupta „titanilor” din Transnistria pentru Sovietul Suprem
Pe 3 septembrie, în Transnistria a demarat oficial campania electorală pentru alegeri în Sovietul Suprem, primării și soviete locale. Cele mai mari orașe din regiune au fost împânzite de panouri cu publicitate pe care candidații la funcția de deputat promit o viață mai bună și dezvoltarea republicii separatiste. Or, scrutinul ce va avea loc duminica viitoare vine în contextul unei situații economice dificile pentru Transnistria. Din 1 martie a.c., pensiile și salariile bugetarilor au fost reduse cu 30%, datoriile față de plățile sociale au crescut până la 72,2 milioane de dolari, volumul producției industriale a scăzut cu 16%, iar unele întreprinderi importante și-au redus vânzările pe piața CSI din cauza devalorizării rublei rusești. Oamenii vor merge la vot cu speranța că deputații noului legislativ de la Tiraspol va rezolva aceste probleme.
Alegeri inspirate de ruși
Alegerile din 29 noiembrie se deosebesc de cele precedente prin faptul că, pentru prima dată, locuitorii regiunii vor trebui să aleagă într-o singură zi și deputații în Sovietul Suprem, și conducerea administrațiilor locale. Cu alte cuvinte, alegerile parlamentare și locale vor avea loc în același timp. Inițiativa a fost preluată de la ruși. Trei ani în urmă, legea privind data unică de votare în Federația Rusă a fost semnată de Vladimir Putin. Unul din avantajele acelei decizii invocate atunci de autoritățile de la Kremlin era economisirea resurselor financiare pentru organizarea alegerilor și desfășurarea campaniei electorale. Un alt scop urmărit era majorarea prezenței la urnele de vot. Alegerile vor fi considerate valabile, dacă la fiecare circumscripție se vor prezenta cel puțin 25% din alegători. „Prezența la vot, lipsa falsificărilor, respectarea procedurilor democratice internaționale sunt acele criterii în baza cărora prietenii și neprietenii noștri vor aprecia caracterul democratic al Transnistriei. În joc sunt puse încrederea populației în guvernare și recunoașterea noastră pe plan internațional, deoarece deputații reprezintă Transnistria în interior și exterior”, a declarat pentru un post de televiziune local politologul și directorul Biroului de Studii Politice din Tiraspol Serghei Șirokov.
157 de candidați vor să ajungă în Sovietul Suprem
Săptămâna trecută, procedura de înregistrare a candidaților pentru funcția de aleși locali și deputați a luat sfârșit. Potrivit datelor oferite de comisia electorală centrală de la Tiraspol, 157 de persoane doresc să candideze pentru funcția de deputat în Sovietul Suprem, dintre care 136 din ei au primit deja legitimații de candidat, 17 persoane au fost respinse sau au renunțat la cursă. Campania electorală s-a remarcat prin scandalurile provocate de neînregistrarea unor candidați, care ulterior au apelat la instanțele de judecată. Săptămâna trecută, acestea trebuiau să se pronunțe în cazul a patru candidați. În cadrul campaniei electorale pentru alegeri locale, instanțele au verificat deciziile comisiilor electorale de circumscripție din Tiraspol, raionul Camenca, satul Cioburciu și satul Nezavertailovka. Comisia electorală centrală menționează că 145 de candidați au studii superioare, iar 12 – studii medii de specialitate. 30 de deputați ai Sovietului Suprem actual (legislatura a V-a) vor să fie realeși. În afară de aceștia, în parlament vor să ajungă și reprezentanții puterii executive: trei membri ai guvernului de la Tiraspol, un șef al unui serviciu de stat și un adjunct al administrației raionale.
Deputații Sovietului Suprem din regiunea transnitreană
Rezultate cu bătaie lungă
Potrivit așa-zisei constituții a republicii moldovenești nistrene (rmn), Sovietul Suprem, organul legislativ al regiunii, este compus din 43 de deputați aleși pentru un mandat de 5 ani. Candidatul la funcția de deputat trebuie să fie cetățean al rmn, să aibă vârsta de cel puțin 25 de ani și să locuiască cinci ani pe teritoriul Transnistriei până la ziua alegerilor. Deputatul Sovietului Suprem nu are dreptul să ocupe alte posturi, să aibă afaceri, să facă parte din consiliul de administrație a unor organizații comerciale și să exercite alte activități remunerate în afară de cele cu caracter științific, artistic și didactic. Deputații transnistreni se bucură de imunitate parlamentară, care poate fi retrasă doar la cererea procurorului rmn. Sovietul Suprem este condus de spicher și adjuncții săi. Cvorumul în adoptarea legilor este asigurat de 2/3 din deputați. Unul din candidații la funcția de deputat și un vechi participant la campaniile electorale din Transnistria, Andrei Safonov, spune că există riscul ca liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk să schimbe constituția înainte de alegerile prezidențiale din 2016. „În mass-media și alte surse au apărut destule materiale care sugerează că președintele Evgheni Șevciuk planifică o reformă constituțională. Esența acesteia este următoarea: din cauza scăderii popularității președintelui și guvernului, politica cărora a dus la agravarea situației social-economice din republică în anii 2012-2015 se analizează posibilitatea de a renunța la alegerea președintelui de către popor și transferul acestei funcții către Sovietul Suprem. În acest scop, este necesară o majoritate constituțională în parlamentul transnistrean. Autoritățile nu comentează aceste informații, dar nu iese fum fără foc. Specificul acestei republici dictează necesitatea alegerii președintelui prin vot direct, egal, secret și universal, pentru că la adresa Transnistriei vin diverse învinuiri că ar fi „o formație artificială”, „o republică fantomă”, „o creație a Kremlinului” etc. Renunțarea de la alegeri directe toarnă apă la moara învinuirilor, submină poziția republicii. Rămâne să sperăm că în rmn nu se va renunța la alegeri prezidențiale generale”, a comentat Safonov.
Lupta anti-oligarhică
În ultimul an relația dintre Sovietul Suprem și liderul regiunii Evgheni Șevciuk s-a agravat, iar în campania electorală, conflictul a luat turații și mai intense. Retorica anti-oligarhică este intens utilizată la fel de intens ca și la Chișinău. 18 deputați din 43 fac parte din partidul „Obnovlenie”, iar președintele formațiunii politice este așa-numitul spicher Mihail Burla. Se știe că în spatele partidului stă holdingul regional Sheriff. Prin urmare, cea mai mare luptă în campania electorală are loc între holdingul regional Sheriff și echipa lui Șevciuk. Pentru Sheriff este important de a-și păstra pozițiile în puterea legislativă. Echipa lui Șevciuk va încerca să împiedice acest fapt și să preia Sovietul Suprem, care deseori respinge inițiativele guvernului. Spre exemplu, deputații au respins câteva proiecte ale lui Șevciuk cum ar fi noua lege fiscală, legea anti-monopol și programul anti-criză în economie. „Deputații trebuie să aibă un echilibru între interesele personale și de stat. E foarte important, ca statul să se dezvolte, dar nu un grup separat de companii. Influența oligarhilor asupra organului legislativ trebuie limitată”, a declarat Șevciuk la o întâlnire cu locuitorii regiunii. Cu alte ocazii, liderul de la Tiraspol a promis că va pune punct „epocii liberalismului” în Transnistria. Principalul inamic e declarat mediul oligarhic, care, potrivit lui Șevciuk, face politică în regiune „din boscheți”. „Aleșii poporului, trebuie să se ghideze de interesele statului și ale societății, dar nu de dorința oligarhilor de a transforma republica într-o proprietate feudală personală. Alegătorii trebuie să fie atenți la retorica electorală și să nu cadă pradă populismului politic. În mâinile alegătorilor se află soarta Transnistriei”. Mai mult, așa-numitul președinte a propus odată că va reduce numărul deputaților, ca în Sovietul Suprem să activeze profesioniști, dar nu oameni de afaceri.
Oponenții lui Șevciuk din partidul „Obnovlenie” sunt hotărâți și ei. Ei dau vina pe puterea executivă când vorbesc de situația economică grea din regiune. „Împotriva lui Șevciuk sunt 140 mii de pensionari, circa 50 de mii de bugetari și aproximativ 17 mii de oameni de afaceri”, spune președintele comitetului economie, buget și finanțe al Sovietului Suprem, deputat al partidului „Obnovlenie”, Oleg Vasilatii.
Cornel Ciurea, politolog, IDIS „Viitorul”
„Alegerile respective sunt pregătitoare pentru alegerile prezidențiale care au o importanță mai mare. Aceste alegeri sunt importante pentru a vedea care este raportul de forțe dintre puterea executivă reprezentată de Șevciuk și partidul „Obnovlenie” sprijinită de Sheriff. Dar ele nu vor fi relevante din punctul de vedere al implicării factorului rusesc. Din această cauză aceste alegeri nu vor oferi toată informația.
Chiar dacă popularitatea lui Șevciuk era în descreștere, ultimele lui acțiuni și utilizarea resurselor administrative i-au consolidat poziția în lupta lui concurențială cu „Obnovlenie”, și candidații lui au șanse destul de bune să devină o forță importantă în Sovietul Suprem. S-ar putea chiar ei să acumuleze mai multe mandate, decât partidul Sheriff-ului. Va fi o premieră pentru Transnistria. Cumva Șevciuk și „Obnovlenie” merg la paritate, potrivit pronosticurilor unor experți din Transnistria, dar cu anumite șanse pentru ca Șevciuk să devanseze.
Vor câștiga candidații care vor putea să promită mai mult în ceea ce privește ajutorul rusesc. Pe asta pedalează Șevciuk, pentru că în Transnistria există o părere că succesul economic poate fi asigurat prin acordarea de ajutoare din partea Rusiei. Deci politicianul care se va asocia mai mult cu Rusia, acela, în fond, are șanse mari”, a spus Ciurea.
Ernest Vardanean, jurnalist
„Alegerile la Sovietul Suprem al Transnistriei nerecunoscute sunt foarte importante la nivel intern, întrucât deja patru ani continuă o rivalitate foarte aspră între garda veche a lui Igor Smirnov, pe de altă parte echipa lui Evgheni Șevciuk și a treia parte echipa partidului „Obnovlenie” și a companiei Sheriff. Cea mai aspră luptă continuă tocmai între Șevciuk și echipa lui Sheriff. Sunt mai multe motive, începând de la cele personale, și ajungând până la faptul că Evgheni Șevciuk vrea să pună mâna pe economia acestei companii care, în timpul lui Smirnov, nu prea vroia să plătească impozite în bugetul local. Acum Șevciuk vrea să „mulgă” cât mai mulți bani pentru bugetul deficitar în proporție de 80%. Deci la nivel local, alegerile vor arăta cine va controla fluxul de bani. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, evident, dacă Șevciuk ia sub control Sovietul Suprem, această mișcare îi va ușura într-o oarecare măsură procesul de realegere în decembrie 2016. Cu toate acestea, Transnistria, chiar dacă este nerecunoscută, are totuși constituție, un anumit sistem de interacțiuni la nivel înalt, și vreau să vă spun că Sovietul Suprem nu prea are pârghii de influență asupra liderului regiunii, și alegerile prezidențiale nu prea depind de Sovietul Suprem. Putem spune că cel care controlează comisia electorală centrală, acela va controla procesul de votare și, respectiv, de calculare a voturilor. De aceea, lupta se va axa tocmai pe controlul asupra comisiei electorale. Lupta asta deja a început în luna august, întrucât în prezent, din cei 21 de membri ai comisiei, numai 10 sunt controlați într-o oarecare măsură de Evgheni Șevciuk. Respectiv, el nu are o majoritate absolută. Balanța înclină ușor spre compania Sheriff. Acum scopul principal al liderului transnistrean este de a asigura cât mai mulți membri loiali în comisie. Respectiv, asta va avea importanță la alegerile în cauză și la alegerile prezidențiale din 2016.
Dacă holdingul Sheriff va obține prin intermediul Partidului „Obnovlenie” majoritate parlamentară de 2/3, aceasta va fi capabilă să respingă inițiativele legislative ale lui Șevciuk și să-i blocheze toți pașii care îi va întreprinde în continuare. Astfel, Sovietul Suprem este capabil să facă echipa prezidențială absolut neputincioasă și atunci va fi posibil scenariul de declarare a imposibilității președintelui de a acționa și a conduce republica. Teoretic, acest scenariu e posibil. Pe de alte parte, din anumite surse demne de încredere, am aflat că Evgheni Șevciuk, care cândva a fost un om al companiei Sheriff, cunoaște sistemul acesta din interior și a făcut anumiți pași care într-adevăr pot să pună compania în genunchi. Trebuie să vedem cine va ieși primul victorios, ori Șevciuk, ori Sheriff”.