Actualitate

Mă numesc Vasile! Câți moldoveni își sărbătoresc azi onomastica?

Spre exemplu, un singur moldovean este înregistrat oficial „Vasea” și o singură moldoveancă – Vasila, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

În republică, 52.294 sunt înregistrați oficial cu prenumele Vasile și ei sunt cei mai mulți, pentru că 15.357 sunt Vasili, iar 9.520 – Vasilii. Vasilie sunt doar 97 de moldoveni

Printre prenume rare la gen masculin derivate din „Vasile”, sunt: Vasilică, care-s doi moldoveni și Vasilis – doar unul.

Cât despre nume la gen feminin, cele mai multe sunt Vasilisa – 4.236. Urmează Vasilica – 11 și Vasilca – 10.

Semnificația prenumelui

Este un prenume considerat creștin, dar își are originile mult mai îndepărtate. Provine de la adjectivul „basileios”, care înseamnă „regal”, derivat de la „basileus”, adică rege sau conducător. În antichitate, conducătorului tribului sau al ginții era numit basileu, apoi cuvântul era utilizat pentru suveran în Imperiul Bizantin. Așa a devenit strâns legat de termenul „biserica”, care inițial nu era un lăcaș sfânt, ci un loc de adunare pentru judecată sau bursa comercială, ca mai târziu să devină „loc de închinăciune lui Dumnezeu”.

Se spune că persoanele care poartă acest prenume se adaptează ușor situațiilor. Sunt sociabile și știu să aprecieze calitățile oamenilor din jur, adică nu judecă după aspect, ci după suflet. Sunt cinstite și sincere.

Pentru cei care vor să afle câți moldoveni mai sunt cu același prenume și nume ca al lor, accesați site-ul ASP cu aceste date.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *