Actualitate

Magistraţi români cu un răspuns scurt pentru politicienii de la Chişinău: Nu există o formulă magică de luptă cu corupţia

Declaraţia fost făcută de Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii de la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Chişinău.

Potrivit magistratului, în urma acestor acţiuni încrederea românilor în justiţie s-a dublat.

„Respectul faţă de justiţie a crescut. Pentru a ajunge la acest rezultat a fost nevoie de un efort conjugat. Am avut o presiune externă, dar şi naţională din partea societăţii civile şi presei. A fost nevoie şi de o voinţă politică. Un rol principal l-au avut înşişi judecătorii şi procurorii. Au ajuns în sistem judecători şi procurori noi, nepătaţi, extrem de pregătiţi, unii pregătiţi în străinătate”, a spus Danileţ.

Totodată, membrul CSM de la Bucureşti a declarat că se bucură că unii magistraţi din România sunt invitaţi să asiste Republica Moldova în lupta contra corupţiei.

„În primul rînd reforma justiţiei nu trebuie redusă doar la instanţe, dar să fie una globală, să se referă şi la poliţie, procuratură, CNI, CNA. Democraţia nu e posibilă dacă nu avem o justiţie independentă. Nu este posibilă independenţa fără responsabilitate, care la rîndul ei înseamnă integritate. O reformă a justiţiei trebuie să aibă obiectiv principal curăţirea propriului sistem. Dacă nu avem justiţie, nu avem democraţie”, a adăugat judecătorul Cristi Danileţ.

La rîndul său, procurorul-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Nistor Călin a afirmat că orice început e greu, iar politicienii nu vor susţine niciodată o activitate anticorupţie eficientă.

„Lucrez la DNA de 10 ani. Începuturile Direcţiei au fost destul de grele. Orice început e greu. Nu există o formulă magică de luptă cu corupţia. Tot ce putem face este să împărtăşim experienţa noastră. În ultimii ani DNA a trimis în judecată anual peste 1000 de inculpaţi, doar anul trecut au fost 1300, de la cei mai înalţi funcţionari pînă la simpli funcţionari. Rata condamnărilor este de peste 90%. Primii trei-patru ani de la înfiinţare, rezultatele au întîrziat să apară. Acum DNA are un grad de încredere din partea populaţiei de peste 63% – cel mai mare grad de încredere în justiţie”, a mai spus acesta.

Referindu-se la procurorul cu experienţă DNA, Mariana Alexandru, care a venit ieri la Chişinău pentru a oferi asistenţă Centrului Naţional Anticorupţie în domeniul investigării infracţiunilor economico-financiare, Nistor Călin a spus că este un procuror bun şi speră să obţină rezultate pe măsura experienţei pe care o are.

sursa. curentul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *