Actualitate

Magistrații Dorel Musteață și Victor Micu și-au acordat grade superioare de calificare profesională la ședința CSM

 "Cine este ”pentru”, poftim votați! Șapte… Deci, cu șapte voturi PRO a membrilor prezenți, plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăște: se admite demersul unor președinți ai instanțelor judecătorești referitor la acordarea gradului de calificare unor judecători” a spus Dorel Musteață, președintele unterimar al CSM, judecător CSJ.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei emisiuni de la postul Jurnal TV.

Șefa Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, a admis că subiectul ar putea ajunge în atenția ANI, sub aspectul admiterii unui conflict de interese. RODICA ANTOCI, directorul Autorității Naționale de Integritate.

"- Până la urmă, trebuie să rezultăm din definiția conflictului de interese și aspectul – ce este interesul personal. Dacă luăm, ultimele modificări legislative, ar putea să fie un potențial conflict de interese, dar să nu producă careva efecte actul de constatare, în cazul în care a fost votată această hotărâre. – Dar ANI-ul se poate sesiza în cazul acesta sau trebuie neapărat să sesizeze cineva? – ANI-ul lucrează în baza sesizărilor care parvin și în baza sesizărilor din oficiu. – Din oficiu vă puteți sesiza legat de această hotărâre? – Putem să verificăm, pentru a nu lăsa loc de interpretări."

Ambii magistrați au fost apelați în timpul emisiunii pentru a comenta situația, dar a răspuns la telefon doar Victor Micu. Inițial acesta a recunoscut că nu s-a abținut în timpul votării gradelor profesionale în ședința CSM, chiar dacă în listă era și numele lui. Totuși, a insistat că nu vede vreun conflict de interese.

"Eu consider că noi nu am încălcat nimic, fiindcă nu există procedură prevăzută în asemenea situație ca să-i acorde… E clar că noi suntem Consiliul Superior al Magistraturii. Nu că ne-am acordat nouă singuri, dar asta este procedura. Nu există altfel. N-are cine acorda, altă instanță, în afară de CSM, fiindcă așa e prevăzut în legislație" a declarat Victor Micu, membru al CSM.

Peste aproximativ 20 de minute, Victor Micu a revenit cu un apel în cadrul emisiunii și a spus că, de fapt, el nu a votat pentru sine la acea ședință a CSM, iar șapte voturi s-ar fi adunat cu ajutorul unui membru al CSM care ar fi participat online.

Vitalie Călugăreanu l-a întrebat pe Victor Micu:

”Spuneți-ne dacă există un proces verbal unde chestia asta poate fi demonstrată – că Dumneavoastră nu ați votat pentru Dumneavoastră? – În hotărâre nu se face proces verbal al ședinței online, dar în hotărâre se scrie. – Asta am văzut în hotărâre! – Păi, dacă e șapte, vă spun… Eu n-am votat pentru mine și Musteață n-a votat pentru Dumnealui. Și așa și a fost."

Totuși, în înregistrarea ședinței CSM, din 29 noimebrie, se vede clar că atât Victor Micu, cât și Dorel Musteață, au ridicat mâna aproape concomitent în momentul în care a fost supusă votului hotărârea privind acordarea gradului de calificare celor șase magistrați.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *