Maia Sandu: Cel mai probabil nu voi mai desemna niciun candidat la funcția de premier. Nu voi organiza consultări fracțiunile. Ce spun experții
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sugerat că va aștepta data de 23 martie, când vor expira cele trei luni de la demisia Guvernului Chicu și nu va mai desemna un alt candidat. Declarația a fost făcută la emisiunea inPROfunzime de la ProTV.
„Cel mai probabil nu voi mai desemna niciun candidat la funcția de premier. Nu văd rostul. Așteptăm data de 23 martie, când expiră 3 luni de la demisia Guvernului Chicu. Curtea va trebui să ne spună dacă s-au întrunit circumstanțele pentru dizolvare. Jurisprudența Curții indică acest lucru”, a declarat Maia Sandu.
Menționăm că Constituția prevede dizolvarea Parlamentului dacă nu se investește un Guvern timp de trei luni. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
De asemenea, Maia Sandu a declarat că nu va organiza consultări cu fracțiunile parlametare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de premier al statului,
„Problememle politice trebuie rezolvate de politicieni. Această decize a Curții Constituționale ar fi perfect de înțeles această decizie într-o situație de normalitate. La noi nu este o situație de normalitate, suntem într-o situație în care vrem să dezorhigalizăm statul.
Care este eficiența acestor consultări în situația în care vedem că parte din fracțiunile parlamentare sunt total inconsecvente. Nu văd care este eficiența acestor consultări. O să discut cu reprezentanții societății civile să vedem cum văd unii dintre ei această situație”, a declarat șefa statului.
Alexandru Tănase: Dizolvarea Parlamentului este o sancțiune care nu se aplică automat. Depinde și din vina cui eșuează formarea guvernului
Parlamentul nu va putea demite președintele, fără avizul CCM, iar președintele nu va putea dizolva Parlamentul, fără respectarea procedurilor constituționale.
Astfel, agenda politică a celor care ar dori demiterea președintelui se va opri tot la Curtea Constituțională, care este foarte puțin probabil să accepte cu ușurință o astfel de soluție. Până la urmă, Parlamentul nu va putea demite președintele, fără avizul CCM, iar președintele nu va putea dizolva Parlamentul, fără respectarea procedurilor constituționale. Dacă mai ținem cont că referendumul pentru demiterea președintelui se organizează în cel mult 30 de zile este evident că aceste mecanism de suspendare nu poate fi declanșat până la expirarea celor 90 de zile.
— Când expiră termenul pentru învestirea unui nou Guvern? Conform Constituției, este necesar ca să fie consumate două tentative de votare a unui nou guvern sau asta nu contează, importante fiind cele 90 de zile?
— Într- un articol mai vechi am explicat pe larg cum funcționează acest mecanism. De fapt, sunt necesare cel puțin două tentative. Dacă este necesar, președintele poate desemna un candidat pentru funcția de premier și, de mai multe ori, dar până la consumarea celor 90 de zile din momentul în care au apărut circumstanțele ce justifica formarea unui guvern.
Trebuie să reținem că dizolvarea Parlamentului este o sancțiune care nu se aplică automat. Depinde și din vina cui eșuează formarea guvernului. Din aceste considerente, CCM trebuie sa examineze toate circumstanțele și să verifice dacă sancționarea Parlamentului cu dizolvarea este justificată.